Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció A zene világnapján kezdi meg új évadát az Óbudai Társaskör

A zene világnapján kezdi meg új évadát az Óbudai Társaskör

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A hagyományokhoz híven október 1-jén, a zene világnapján kezdi meg új évadát az Óbudai Társaskör, ezúttal Kiss Gy. László tárogatóművész és a Budapesti Vonósok koncertjével.

A közreműködők a műsorban a tárogató különleges, egyéni arculatát mutatják be. Magyar zeneszerzők legszebb, legizgalmasabb darabjai mellett autentikus népzenét is hallhatnak profi muzsikusok részvételével. A Budapesti Vonósok közreműködésével népzenei kincseink sokasága hangzik el Kovács Béla hangszereléseiben. A tárogató, a háromhúros brácsa, valamint az ütőgardon főszereplésével erdélyi pillanatoknak, hangulatnak lehetnek részesei az Impressziók című mű előadásában.

A HÓNAP ESEMÉNYE – A ZENE VILÁGNAPJA – IMPRESSZIÓK TÁROGATÓRA

október 1., 19:00 Kiss Gy. László Liszt-díjas tárogatóművész hangversenye

 

Közreműködik:

Árendás Péter – brácsa, Lelkes András – ütőgardon, nagybőgő

Budapesti Vonósok

 

Művészeti vezető: Botvay Károly, koncertmester: Pilz János

 

Vezényel: Török Géza

 

„Öt év óta ezen az estén kerül sor a tizedik tárogató hangversenyünkre. Csodálatos törzsközönségünknek köszönhetően minden alkalommal telt ház előtt muzsikálhattunk egy stílusos, elegáns, nagyszerű teremben, az Óbudai Társaskörben. A nehéz idők ellenére szeretnénk az eddigi koncertjeinkhez hasonló hangulatban, közösen ünnepelni ezt a jubileumot egy újraéledt szép magyar hangszer hangjaival.” (Kiss Gy. László)

 

Kiss Gy. László

Az új évadban is sokszínű és változatos programkínálattal várják a közönséget: folytatódnak sorozataik, a Házimuzsika ismét különleges kamaraesteket ígér, a Fehéren feketén zongorakoncerteken pedig tehetséges fiatal zongoraművészek lépnek fel. Előbbiben a Szigeti Quartet, Varga Gábor klarinétművész és Mácsai János zenetörténész, az utóbbiban Philipp György, Zombola Péter zongoraművészek és Bolla Milán várja zenei csemegékkel a vendégeket októberben. Az érdeklődők újra jegyet válthatnak Dés László önálló estjeire és Bősze Ádám Nagy zenészek, nagy szerelmek előadássorozatára is. 

HÁZIMUZSIKA MÁCSAI JÁNOS ZENETÖRTÉNÉSSZEL

 

Október 9., 19:00

Szigeti Quartet: Nagao Haruka – hegedű, Stankowsky Nóra – hegedű, Ludmány Dénes – brácsa, Rózsa

Richárd – gordonka 

 

Közreműködik: Varga Gábor – klarinét

 

Mozart: B-dúr kvintett, K. Anh. 91 (516 c)

Schumann: a-moll vonósnégyes, op. 41/1

***

Mozart: A-dúr kvintett – Rondó, K. Anh. 88 (581a)

Mozart: A-dúr „Stadler-kvintett”, K. 581

 

Októberi különleges ajánlat Szabadi Vilmos hegedűművész, Onczay Csaba csellóművész és Falvai Sándor zongoraművész koncertje, Tasnádi Bence és Várvölgyi Szabolcs John Lennon-estje, a negyven éves Budapest Ragtime Band ragtime és jazz-akusztik koncertje Kelemen Angelikával, Stummer Márton gitárművész lemezbemutató koncertje, de hallhatják Bartók Béla egyetlen operáját, A kékszakállú herceg várát Töreky Katalin és Altorjay Tamás operaénekesek előadásában.

„HA HŐS AKARSZ LENNI, CSAK KÖVESS ENGEM” – JOHN LENNON-EST

 

Október 17., 19:00

 

Tasnádi Bence – ének, basszusgitár

Várvölgyi Szabolcs – gitár 

 

„Ha 3020-ban megkérdeznék az „utca emberét”, tud-e mondani egy zenekart a XX. századból, valószínűleg azt vágná rá, hogy The Beatles. John Lennon megalapította a világ első és alighanem legismertebb rockzenekarát, 10 év alatt felforgatta a könnyűzenét, majd megszállta a szerelem és makacsul mindennek hátat fordítva, Yoko Ono oldalán alkotott még 10 éven át, tébolyító meggyilkolásáig. Az utóbbi időszak is figyelemreméltó, de a The Beatles életmű kétség kívül tökéletes! Születésének 80., halálának 40., és a The Beatles feloszlásának 50. évfordulója alkalmából vegyesen válogattunk John Lennon dalaiból.” (Tasnádi Bence)

Tasnádi Bence, Várvölgyi Szabolcs

Az Óbudai Társaskör minden évben megemlékezik Krúdy Gyula születésnapjáról. Október 18-án az Ősz a Krúdy-negyedben ingyenes, egész napos programsorozatán zene, irodalom, kiállítás, tárlatvezetés, gasztronómia várja a látogatókat; Krúdy születésnapján, október 21-én egy zenés, felolvasó színházi esten vehetnek részt Hirtling István színművésszel, Mészáros Tibor irodalomtörténésszel és Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművésszel. 

„EGY KENGURU-USZÁLYT MÉLTÓZTASSÉK!” MÁRAI ÉS A GASZTRONÓMIA

 

Október 21., 19:00

 

Hirtling István felolvasóestje Márai Sándor írásaiból 

Összeállította és bevezetőt tart tart Mészáros Tibor irodalomtörténész, a Márai-hagyaték kezelője  

 

Közreműködik: Tárkány-Kovács Bálint – cimbalom

 

Márai Sándor életművében, ha más módon is, mint Krúdy Gyulánál, de központi helyet foglaltak el az ételekkel, italokkal, az étkező vagy iszogató emberekkel foglalkozó írások. Az est során ismert sorai mellett (pl. Szindbád hazamegy) bő válogatás hallható számos, sok esetben csak egyszer megjelent írásából is. Valamennyiben jelen van az emberrel való együttérzés, az értékőrzés, és az irónia, ami jellegzetes ízt ad gondolatainak. Krúdy Gyula születésnapjának évfordulóján természetesen több Krúdyhoz vagy gasztronómiai látásmódjához köthető mű is elhangzik estünkön.

Az intézmény lehetőséget biztosít fiatal tehetségek bemutatkozására is: a Vissza a gyökerekhez című esten fiatal zeneművészek és táncosok közreműködésével az olasz tarantella és a spanyol flamenco világába csöppenhetnek; a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének növendékei pedig operahősöket, helyzetgyakorlatokat mutatnak be nem mindennapi szituációkban. 

VISSZA A GYÖKEREKHEZ II. – OLASZ ÉS SPANYOL EST

 

Október 10., 19:00

 

Demeniv Mihály – harmonika, Doffkay Réka – hegedű

Dorotovics Ádám – zongora, Gedai Eszter – fuvola

Jakab Zsófia – klarinét, Sütő Réka – dob

Szűcs Boró – ének, tánc, Visnyai Viktória – zongora, tánc

 

CasiFlamenco formáció:

Bózsa Anikó – tánc, taps, ének

Baklanov Szandra – cajon, taps, ének, tánc

Váncza Dominika Lívia – ének, taps, tánc

Kuszinger Róbert – ének

Papirnyik Norbert – gitár

 

A koncert megálmodója, Visnyai Viktória két évvel ezelőtt a magyar népzene, néptánc és a klasszikus zene párhuzamaira világított rá. Most egy kicsit messzebb megyünk, az olasz tarantella és a spanyol flamenco világába csöppenhetünk bele és hallhatjuk, hogy hogyan hatott ez a két műfaj a klasszikus zeneszerzőkre.

Részletes információkért kattintson ide!

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X