Papageno Radio
Promóció Rendhagyó módon kerül sor a 8. Budavári Bach Fesztiválra

Rendhagyó módon kerül sor a 8. Budavári Bach Fesztiválra

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2017 óta minden évben kétszer kerül megrendezésre a Budavári Bach Fesztivál, a járványhelyzet miatt ugyanakkor idén szeptember 4-7. között, rendhagyó páros fesztivált tartanak.

E magas rangú, igen sikeres régizenei fesztivált a Budavári Evangélikus Templom újonnan épült, párját ritkító Bach-orgonája és a hangszer megálmodója, Bán István közösen hívták életre a Reformáció 500. Emlékévében.

Hol is lehetne jobban az 5. evangélistára, Johann Sebastian Bachra koncentrálni, mint egy evangélikus fellegvárban?! A páratlan sorozatok júniusban kizárólag Bach életművére koncentrálnak változatos előadói apparátussal, a párosakon ősszel pedig az orgona van a középpontban egy Nemzetközi Orgonafesztivál keretén belül.

A jelen páros fesztivál mégis rendhagyó, de pozitív értelemben. A klasszikus őszi orgonasorozat még szervezés alatt áll, de most, a fellépő kiváló művészek segítségével bónuszként egy csodás őszindító régizenei fesztivál valósul meg Budavárban.

Rendhagyó abból a szempontból is, hogy a programban most nem csak Bach és/vagy a templom csodálatos barokk orgonája áll a középpontban, hanem a Nagy Mester kora, környezete, utódai és emellett a kamarazene, valamint több hangszerbemutató is. A négy egymást követő koncerten változatos felállásban csendülnek fel a barokk kor kiemelkedő szerzőinek mesterművei.

Szeptember 4-én a Simplicissimus Kamaraegyüttes oldalán Csalog Benedek előadásában lesznek hallhatok barokkfuvolán a kor legszebb fuvolaversenyei, melyet szombaton a „A Régizene napja” követ hangszerbemutatókkal (gamba – Nagy Réka, Gaál Eszter; orgona – Bán István) és egy orgonakoncerttel.

Szeptember 6-án a Tóth-Vajna fivérek együtt szólaltatják meg Budavár ékességét, végül hétfőn kamarazene zárja a fesztivált az Ensemble Maledicto varázslatosan színes műsorával és Hara Fruzsina – barokktrombita, Nagy Réka – barokkcselló, Bán István – orgona, valamint Hegyi Barnabás – kontratenor közreműködésével.

A belépés díjtalan, megtisztelő adományaikkal azonban a sorozatot nagyban segítik, melyet a szervezők szeretettel fogadnak. Az óvintézkedések betartása immáron magától értetődő, mint a maszk viselése, a fertőtlenítés és az ésszerű távolságtartás.

Promóció

Stream és színház

X
X