Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Kipróbálná, milyen megfiatalodni egy koncerten? Van rá egy jó tippünk!

Kipróbálná, milyen megfiatalodni egy koncerten? Van rá egy jó tippünk!

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Őszinte, tüzes, színes és tele van mondanivalóval – zeneivel és azon túlival is. Takács-Nagy Gábor karmester sehol sem tud észrevétlenül megjelenni, lelkesedése azonnal magával sodorja a jelenlévőket. Október 13-án és 14-én a Budapesti Fesztiválzenekart vezényli a Zeneakadémián. Az együttes hét hónap kényszerszünet után tér vissza a Liszt Ferenc térre Haydn, Mozart és Weber műveivel, és rengeteg lelkesedéssel.

„Úgy érzem, ha Haydnt és Mozartot játszom a Fesztiválzenekarral, megfiatalodom. Fantasztikus pozitív életenergia és életerő van mindkettőjükben!” A két zseni zenéje igazi szívügye Takács-Nagy Gábornak, a Fesztiválzenekarral közös sorozatuk pedig már fogalom. Idén ősszel Haydn 18. és 44. szimfóniája, Mozarttól pedig fiatalkori operájának, Az álruhás kertészlánynak a nyitánya kerülnek sorra, a műsor pedig Carl Maria von Weber híres F-dúr fagottversenyével egészül ki.

Haydn 18. szimfóniája nem tartozik a legismertebb művei közé, mégis tele van a szerzőre jellemző szikrákkal, játékossággal és eleganciával. 44. szimfóniája jóval ismertebb, sokan a halálához kapcsolják. A szenvedélyes Sturm und Drang irányzat egyik darabja, tüzes, bonyolult nyitány, letisztult menüett, visszafojtott vágyakozásra utaló lassú tétel és drámai mollban záruló finálé alkotja.

Gordon Fantini – forrás: Anoush Abrar

Mozarté után Weberé a leggyakrabban játszott fagottverseny. Amikor a szerző egy turné során Münchenbe látogatott, az udvari zenészek egész hada könyörgött neki új darabért, de ő csak Georg Friedrich Brandtnak komponált versenyművet. Az operaszerző Weber hű volt önmagához: a háromtételes darab nyitányában a zenekar operába illően mutatja be a szólistát, a lassú tételben könnyen énekelhető lírai dallamot hallunk, a fináléban pedig fülbemászó, virtuóz témák koronázzák meg a művet. Szólistaként a 2019-es Végh Sándor Verseny egyik győztese, Gordon Fantini lép színpadra, aki „fölényes hangszeres tudásával arra emlékeztet, hogy a fagottot Vivaldit követően már nem lehet pusztán kísérő szólamnak tekinteni”.

A koncerten elhangzó nyitány hamisítatlan Mozart-zene, ami tipikus vígoperát vezet fel: álnevekkel, szerelmi háromszögekkel, kikosarazásokkal és sötétben kergetőzéssel.

Kergetőzzenek egyet Önök is Takács-Nagy Gáborral, Gordon Fantinivel és a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusaival a Zeneakadémián! Menjenek el bátran a BFZ koncertjeire, erre a linkre kattintva Fischer Iván azt is elmagyarázza, mi mindent teszünk meg a biztonságuk érdekében.

További információ és jegyvásárlás: www.bfz.hu

A koncert műsora és a szólista személye az aktuális járványügyi szabályozások mentén változhatnak. Megértésüket köszönjük!

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X