Papageno Radio
Promóció Kipróbálná, milyen megfiatalodni egy koncerten? Van rá egy jó tippünk!

Kipróbálná, milyen megfiatalodni egy koncerten? Van rá egy jó tippünk!

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Őszinte, tüzes, színes és tele van mondanivalóval – zeneivel és azon túlival is. Takács-Nagy Gábor karmester sehol sem tud észrevétlenül megjelenni, lelkesedése azonnal magával sodorja a jelenlévőket. Október 13-án és 14-én a Budapesti Fesztiválzenekart vezényli a Zeneakadémián. Az együttes hét hónap kényszerszünet után tér vissza a Liszt Ferenc térre Haydn, Mozart és Weber műveivel, és rengeteg lelkesedéssel.

„Úgy érzem, ha Haydnt és Mozartot játszom a Fesztiválzenekarral, megfiatalodom. Fantasztikus pozitív életenergia és életerő van mindkettőjükben!” A két zseni zenéje igazi szívügye Takács-Nagy Gábornak, a Fesztiválzenekarral közös sorozatuk pedig már fogalom. Idén ősszel Haydn 18. és 44. szimfóniája, Mozarttól pedig fiatalkori operájának, Az álruhás kertészlánynak a nyitánya kerülnek sorra, a műsor pedig Carl Maria von Weber híres F-dúr fagottversenyével egészül ki.

Haydn 18. szimfóniája nem tartozik a legismertebb művei közé, mégis tele van a szerzőre jellemző szikrákkal, játékossággal és eleganciával. 44. szimfóniája jóval ismertebb, sokan a halálához kapcsolják. A szenvedélyes Sturm und Drang irányzat egyik darabja, tüzes, bonyolult nyitány, letisztult menüett, visszafojtott vágyakozásra utaló lassú tétel és drámai mollban záruló finálé alkotja.

Gordon Fantini – forrás: Anoush Abrar

Mozarté után Weberé a leggyakrabban játszott fagottverseny. Amikor a szerző egy turné során Münchenbe látogatott, az udvari zenészek egész hada könyörgött neki új darabért, de ő csak Georg Friedrich Brandtnak komponált versenyművet. Az operaszerző Weber hű volt önmagához: a háromtételes darab nyitányában a zenekar operába illően mutatja be a szólistát, a lassú tételben könnyen énekelhető lírai dallamot hallunk, a fináléban pedig fülbemászó, virtuóz témák koronázzák meg a művet. Szólistaként a 2019-es Végh Sándor Verseny egyik győztese, Gordon Fantini lép színpadra, aki „fölényes hangszeres tudásával arra emlékeztet, hogy a fagottot Vivaldit követően már nem lehet pusztán kísérő szólamnak tekinteni”.

A koncerten elhangzó nyitány hamisítatlan Mozart-zene, ami tipikus vígoperát vezet fel: álnevekkel, szerelmi háromszögekkel, kikosarazásokkal és sötétben kergetőzéssel.

Kergetőzzenek egyet Önök is Takács-Nagy Gáborral, Gordon Fantinivel és a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusaival a Zeneakadémián! Menjenek el bátran a BFZ koncertjeire, erre a linkre kattintva Fischer Iván azt is elmagyarázza, mi mindent teszünk meg a biztonságuk érdekében.

További információ és jegyvásárlás: www.bfz.hu

A koncert műsora és a szólista személye az aktuális járványügyi szabályozások mentén változhatnak. Megértésüket köszönjük!

Promóció

Stream és színház

X
X