Papageno Radio
Promóció Koncertek a karantén alatt az épülő Magyar Zene Házában

Koncertek a karantén alatt az épülő Magyar Zene Házában

Videósorozat, gyerekfoglalkozások, koncertek – az épülő intézmény többféle módon is ízelítőt nyújt kínálatából.

Az elmúlt években sokszor esett már szó arról, hogy a Liget Budapest Projekt keretében épülő Magyar Zene Háza több funkciót is magában foglaló intézmény lesz. Lényegében egyfajta zenei beavató helyként a gazdag magyar zenei hagyományt szeretné közelebb vinni minden hazai és külföldi látogatóhoz, a 21. századi technikán alapuló interaktív állandó és időszaki kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő rendezvényekkel, szabadtéri koncertekkel.

Jóllehet a Magyar Zene Háza megnyitására még kicsit várni kell, az új intézmény már hosszú ideje különféle programokkal mutatja be, mi is várható majd a házban, miután megnyitja kapuit. A Mindenekelőtt című kampány keretében például már 2018-ban elindult az A38 Hajón egy gyerekeknek szóló zenepedagógiai programsorozat, a Hangműhely, többek között olyan előadókkal, mint a Veronaki zenekar vagy Laposa Julcsi népzenész.

Laposa Julcsiék zenéjére táncoltak is a gyerekek az A38 Hajón

Ezeken az eseményeken a gyerekek amellett, hogy kifejezetten nekik szóló koncerteken vehettek részt, a hangszerkészítés folyamatába is bepillantást nyerhettek, sőt maguk is elkészíthették saját hangszereiket, és ki is próbálhatták a világ minden tájáról érkező hangszereket. De arra is volt példa, hogy alkalmi kórust szerveztek a kicsikből, máskor pedig úgynevezett zajszimfónia komponálásra is meghívták őket, ezzel is érzékeltetve számukra azt, hogy a mindennapi életben mindenütt körül vesznek bennünket – olykor akár zenének is beillő – hangok, zajok, zörejek.

A zajszimfóniának a BMC adott otthont

A tavasszal kitört világjárvány következményeit a hazai zenei szakma szereplői is megsínylették, fellépések, koncertek maradtak el, váltak bizonytalanná. Részben ez a bizonytalanság, pontosabban a zenészek kényszerű leállása is adta az ötletet a Magyar Zene Háza csapatának, hogy izgalmas helyszínt kínálva, az épülő Zene Házába hívjanak meg közülük néhányat, zenélni, énekelni, hogy ezekben a koncertekben ínségesebb időkben is lehessen zenét hallgatni, és egyben a házat is meg lehessen ismerni a felvételek segítségével. Az így készült videósorozat nagyrészt azt a koncepciót és értékeket hivatott bemutatni, amit az intézmény a 2021-es megnyitása után képviselni fog, ezért a legkülönfélébb stílusokban játszó előadóművészek lepték el az építési területet és vették birtokba a leendő helyszíneket, zenét csempészve ezáltal a már most élő-lélegző, de folyamatosan változó akusztikájú és hangulatú házba.

Mivel a Magyar Zene Háza kezdettől a műfaji sokszínűséget hirdeti, a hamarosan tovább folytatódó koncert-videósorozatban látható-hallható művészek névsora is ezt tükrözi: Szalóki Ági énekessel indult a sorozat, őt Rozmán Lajos klarinétművész követte, majd Lukács Miklós cimbalomjátéka töltötte be a teret. Utána a Pankovits Nikolett-Juancho Herrera páros, illetve a Misota Dániel-Halmos András duó következett, és a sort a Mörk és a Generál zenekar tagjainak közös alkalmi formációja zárta. A művészek elmondták, hogy érdekes volt számukra egy ilyen egyedi, még épülő helyszínen játszani, és mindannyian várják, hogy a kész épületben, a Magyar Zene Háza koncerttermében vagy szabadtéri színpadán is felléphessenek, különösen azért, mert az épület természetközelisége inspirálóan hatott rájuk.

A Mindenekelőtt sorozat harmadik pillérét, a gyerekfoglalkozások és a karantén alatt készült koncertfelvételek mellett, azok a videók jelentik, amelyek a Magyar Zene Háza és a városligeti Pavilon Kert által közösen rendezett ingyenes szabadtéri koncerteken készültek. Hasonló eseményeket már 2019 őszén is szervezett a Magyar Zene Háza és a Pavilon Kert, Zene a lombok alatt címmel. Idén nyáron többek között a Kéknyúl, a Kerekes Band és a Mongooz And The Magnet adott nagysikerű koncertet.

A Parno Graszt koncertje a Pavilon Kertben

Az épülő Magyar Zene Házában készült videók, a fellépő művészekkel folytatott beszélgetések, illetve a Pavilon Kertben rendezett koncertekből készült összefoglalók a Magyar Zene Háza Facebook-, Instagram– és YouTube-oldalain tekinthetők meg.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!