Papageno Radio
Promóció Minden, ami könnyű – könyvtár és kutatóbázis a Magyar Zene Házában

Minden, ami könnyű – könyvtár és kutatóbázis a Magyar Zene Házában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Magyarországon ma nincs kiemelten könnyűzenével foglalkozó könyvtár, bár kézen-közön rengeteg anyag forog a magyar könnyűzenéről. Elsősorban ezt a hiányt szeretné pótolni a Magyar Zene Háza Popkulturális Könyvtára és Kutatóbázisa.

A Magyar Zene Házában helyet kapó Popkulturális Könyvtár és Kutatóközpont tulajdonképpen azt szeretné megvalósítani, amit a könnyűzenei szakma évtizedek óta hiányol: egy olyan tudásbázist és információs centrumot, ahol a kutatók és az érdeklődők számára egyetlen helyen hozzáférhetővé válhatnának a hazai – majd a nemzetközi – populáris zene (pop, rock, jazz, blues, népzene) történetének legfontosabb írott, hangzó, képes és mozgóképes dokumentumai.

Bár az elmúlt évtizedekben több olyan, elsősorban magánkezdeményezés született, amely a populáris zene hazai története egyes szakaszainak, irányzatainak, szereplőinek dokumentumait igyekszik összegyűjteni, a Magyar Zene Háza Popkulturális Könyvtár és Kutatóközpont céljaiban különbözik mindezektől. Hiszen ezen a technika legújabb vívmányait is felhasználó helyszínen műfajokra és stílusokra való tekintet nélkül a hazai populáris zene teljes történetét szeretnék dokumentálni. Az itt létrehozandó gyűjtemény tematikájában nemcsak a beat-pop-rockzene valamennyi releváns irányzatát (a hagyományos tánczenétől a kemény rockig, az undergroundtól a mainstream popig) ölelné fel, hanem a hazai blues, a jazz és a népzenei-világzenei színtér történetének legfontosabb dokumentumai is részét képeznék.

A Magyar Zene Házának könyvtára egyszerre lesz mindenki számára elérhető tudásbázis és információs központ

A tervek szerint tehát ebben a könyvtárban mindenki számára elérhetővé válna a hazai (és később a nemzetközi) populáris zene történetének teljes dokumentációja, mégpedig különféle digitalizált adatbázisok és archívumok segítségével. A legfontosabb a hanghordozó adatbázis és archívum lesz, amely felölei a magyar populáris zenetörténet legtöbb gramofon-, kis-, közép- és nagylemezét, kazettáját és CD-jét. Sőt, itt fizikai valójában is meglenne sokminden, ami Magyarországon 1957-től napjainkig különböző hanghordozókon megjelent.

Hasonlóan fontos, hogy a Magyar Zene Háza könyvtárában fel lehessen lapozni az elmúlt ötven évben megjelent, a hazai poptörténet különböző időszakait és vetületeit feldolgozó könyveket: a mértékadó műfajtörténeti összefoglalók mellett a populárisabb hangvételű munkákat éppúgy, mint a legkülönbözőbb szintű és körű memoárokat. És természetesen nem hiányozhatnak a legfontosabb újságok, folyóiratok sem. Ugyancsak helyük van a majdani könyvtárban a poptörténethez kapcsolódó játék-, kísérleti és dokumentumfilmeknek, illetve a műfajjal foglalkozó, vagy ahhoz kötődő rádiós és televíziós műsoroknak.

Szintén a könnyűzenei szakma régi hiányossága, hogy még nem létezik olyan központi adatbázis, netán gyűjtemény, ahol rendszerezetten, jól kereshetően meglennének a műfajt az elmúlt évtizedeket dokumentáló legmeghatározóbb fényképek. Hasonlóan fontos állomás lesz a különféle kultúrtörténeti jelentőségű dokumentumok (koncertplakátok, szórólapok, műsorfüzetek, jegyek) digitalizálása és elérhetővé tétele, hiszen ezek a műfaj vizuális lenyomatai. Nemcsak adekvát módon dokumentálnak bizonyos eseményeket (dátummal, helyszínnel, előadókkal), hanem formavilágukban, grafikai megoldásaikban, nyomdai kivitelezésükben is tükrözik az adott kort, és újabb jelentésrétegekkel egészítik ki azt. A leendő gyűjteménybe ezeken túl bekerülnek az elmúlt évtizedekben különböző forrásokból és koncepciók mentén különböző helyeken megszületett visszaemlékezések (oral history) és más, összefoglaló jellegű írott és filmes anyagok.

Ide kapcsolódik:
A „világ legjobb zenei célú fejlesztése” – Ismét díjazták a Magyar Zene Házát

A Magyar Zene Háza Popkulturális Könyvtár és Kutatóközpont tehát egyszerre lesz tudásbázisa és információs centruma a hazai pop, rock, jazz, blues és népzenei színtérnek. Sőt, nemcsak klasszikus jellegű könyvtári és folyóirat polcrendszer, számítógépes munkaállomás, olvasó sarok és zenehallgató helyiség várja majd a látogatókat, hanem lehetőség lesz ültetett (50-60 fős) műfajtörténeti vetítésekre, előadásokra és klubestekre is, ahol a felnőtteknek ismeretterjesztő sorozatokat, az iskolás gyerekeknek pedig tematikus órákat szervezhetnek.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X