Papageno Radio
Játék 30 éves a Budapest Klezmer Band – Játék

30 éves a Budapest Klezmer Band – Játék

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Idén ünnepelte 30. születésnapját a Budapest Klezmer Band, 2021. január 1-jén 19 órától pedig online újévi koncertre készülnek.

A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév, klezmer koncert nélkül. A neves zenészek úgy döntöttek, január elsején online hallgatható és nézhető fellépésen muzsikálnak. Így most a rajongók a világ minden tájáról élőben élvezhetik a klezmer muzsikát.

A tradicionális zsidó zenét játszó zenekar egyedi hangulatú „szobakoncerttel” köszönti az új esztendőt. Az erre az estére kialakított „koncertszínpadon” igazán lendületes, humorral átszőtt zenei produkciókkal szórakoztatják majd az érdeklődőket.

A klezmer zene kedvelői az online koncertre a jegy.hu-n vásárolhatnak koncert-és támogatójegyeket is. A 30 éves zenekar azonban nem csak koncerttel ünnepel, „Gyere, táncolj velem…” című vadonatúj albumukat szintén e jeles alkalomra időzítették.

Bár az élet alaposan átírta a forgatókönyvünket, a klezmer zene rajongóinak és három évtizede kitartóan velünk együtt szórakozó barátainknak elkészítettük ezt az albumot. Különleges csemegét kínálunk: A lemezen szereplő dalokat eddig még sosem rögzítettük, csak koncertjeink látogatói hallhatták időnként élőben. Most örömmel gyűjtöttük össze ezeket a számunkra nagyon fontos darabokat 30 éves jubileumi ajándékként.”


A lemezen mások mellett egy csodás jiddis dalt énekel Dunai Tamás: egy dalt arról, hogy milyen boldog a suszter, aki otthon javítja a cipőket, miközben arról énekel, hogy szép az élet, mert jiddis dalokat énekelhet.

Tompos Kátya egy történetet mesél el, melyben egy cigánytáborban a cigánylány énekesnőt meg akarja hódítani a klezmer hegedűs. Kolonits Klára operaénekes előadásában a Gettóból az Altatódalt hallhatjuk, Hábetler András operaénekes pedig a Farmerkirályból énekli a csodarabbi dalát.

A Budapest Klezmer Band muzsikusai:

  • Jávori Ferenc Fegya – alapító, zenekarvezető, hangszerelő-zeneszerző – zongora
  • Kohán István klarinét,
  • Gazda Bence – hegedű, ének
  • Nagy Anna – harmonika,
  • Barbinek Gábor – harsona,,
  • Máthé László – nagybőgő,
  • Végh Balázs – dob, ütőhangszerek

Nyereményjáték

A kérdésünkre helyesen válaszolók között 2×1 „Gyere, táncolj velem” CD-t sorolunk ki. A válaszokat a Facebook-poszt alatti kommentekben várjuk.

Kérdés: Mivel ünnepli 30. születésnapját a Budapest Klezmer Band?

  • A) koncerttel
  • B) lemez megjelenéssel
  • C) koncerttel és lemezmegjelenéssel

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X