Papageno Radio
- hirdetés -
Live A Magyar Színházi Társaság beszélgetéssorozatának következő témája az igazgatói pályázat

A Magyar Színházi Társaság beszélgetéssorozatának következő témája az igazgatói pályázat

A Csináljunk színházat! sorozatban, a Magyar Színházi Társaság „színházvezetési szabadegyetemén” eddig mindig tapasztalattal rendelkező, egykori vagy jelenlegi színházigazgatókkal beszélgettünk. Ezúttal Komáromi György és Szőcs Artur lesznek Csizmadia Tibor beszélgetőtársai, akik az elmúlt hónapokban pályáztak, de nem kerül(het)tek ilyen pozícióba Pécsen, illetve Egerben, mert a politika közbeszólt.

- hirdetés -

Mint ismeretes, Egerben Blaskó Balázst hiába támogatta korábban a minisztérium által uralt szakmai bizottság, illetve a szavazáson a Fidesz-frakció is mellette szavazott, az önkormányzat nem támogatta őt, a közgyűlés pedig Szőcs Arturt nevezte ki a Gárdonyi Géza Színház igazgatójának. Majd ezt a döntést hatályon kívül helyezték, mert a város nem tudta a színház teljes finanszírozását vállalni, az Emmi nem volt hajlandó arra, hogy 100 százalékos állami fenntartásba vegye a színházat, így a város vezetésének nem maradt más választása. „Ez színtiszta politika. Azért volt ennyire rugalmatlan a tárca, mert több városban is hasonló szituációk előtt állnak, nem akartak precedenst. Anyagilag megfogták a várost, ezzel nem tudunk mit csinálni” – nyilatkozott Mirkóczki Ádám polgármester.

- hirdetés -

„A kormány által kialakított jogszabályi környezet egyértelművé tette: vagy azt a jelöltet választjuk, akire rámutatnak, vagy gyorsan kitaláljuk, hogy honnan teremtünk elő a város mai gazdasági helyzetében évi plusz 520 millió forintot a színház működtetésére. A jogszabályok egyértelműek a tekintetben is, hogy a szakmai bizottság döntését követően 30 napon belül a közgyűlésnek döntenie kell. Egyértelmű volt a bizottság és az EMMI álláspontja is. Alaposan megvizsgáltuk: nincs kiskapu, nincs időhúzás, és nincs felesleges 520 milliója Pécsnek. Ezt eddig valóban nehéz lenne kompromisszumként megélni. Azt viszont már igen, hogy a kiírás jó versenyt, komoly pályázatokat generált. Olyanokat, hogy szinte bárkit választhattunk volna, azzal nem lehetett veszíteni, a pályázatok minőségi, előremutató színházat ígértek. A valódi tét pedig ez volt, a színház kitörése a jelenlegi állóvízből” – világította meg a tárgyalások hátterét Péterffy Attila, Pécs polgármestere, hozzátéve, hogy véleménye szerint a pályázattal mégis nyert a város, hiszen „kinyílt és vonzóvá vált a pályázat, valódi verseny alakult ki. Nagyon jól csengő, ismert nevek is fantáziát láttak a pécsi színházban, szerintem ez mindennél többet elárul arról, hogy érdemes volt-e küzdenünk.”

De vajon érdemes-e egy ilyen helyzetben pályázni? Milyen ambícióval lehet belevágni a pályázatírásnak, ha a szakmaiság helyett politikai játszmákban döntenek a kinevezésekről, az országos politika pedig felülírja a helyi politikai akaratot? Hogyan érintették őket a történtek? Erről beszélgetünk december 7-én 17 órától. 

Az eseményt, a mely a Papageno Facebook-oldalán élőben követhető, a járványügyi előírások betartásával, közönség nélkül rendezzük meg. A felvétel a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján is elérhető lesz.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.