Papageno Radio
Promóció Diákoknak szervezett történelmi-kulturális programra vár jelentkezőket a Zeneakadémia

Diákoknak szervezett történelmi-kulturális programra vár jelentkezőket a Zeneakadémia

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Vetélkedőt, majd pedig helyszínbejárásokat és koncerteket rendez Pest megyei és fővárosi általános iskolásoknak a Zeneakadémia, a Dohány utcai zsinagóga és Szentendre városa egy uniós pályázatnak köszönhetően.

A felső tagozatos tanulóknak szóló, Fedezd fel az örökséged! című program háromfordulós, a résztvevő intézményekkel kapcsolatos vetélkedővel indul, amelyre 5-6 fős csoportokat nevezhet be egy felkészítő tanár 2021. január 14-én 16 óráig. A felhívás és a jelentkezési adatlap ide kattintva érhető el.

A vetélkedő témája a 19. század, a nemzetállamok kialakulásának kora, a házigazda helyszínek története és jelentősége az adott történelmi időszakban. A nyertes csoportok 2021 áprilisában háromnapos programon vehetnek részt, amelyen a diákoknak és vezetőjüknek lehetőségük nyílik felfedezni a Zeneakadémia főépületét és a Liszt Ferenc Emlékmúzeumot, a Dohány utcai Zsinagógát, valamint Szentendre városának legkiemelkedőbb pontjait, külön e célra fejlesztett telefonos alkalmazás segítségével. A program részei az egyes helyszíneken tartott Európai Örökség-koncertek, amelyek műsorán a legfontosabb európai zeneszerzők darabjai szerepelnek.

Diákok a Zeneakadémia épülete előtt – fotó: Valuska Gábor

Az Európai Bizottság és az Európa Tanács az Európai Örökség címmel (EHL) rendelkezők együttműködésére hirdetett pályázatot, amelyen sikeresen szerepelt tervével a projektvezető Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, összefogásban két másik EHL-helyszínnel: a Dohány Zsinagóga Komplexummal és Szentendre városával.

Az uniós kezdeményezés célja a fiatalok érdeklődésének felkeltése Európa kulturális öröksége iránt, valamint a közös európai térhez tartozás érzésének erősítése. További cél az európai örökséggel foglalkozó közösségek népszerűsítése, elősegítve az együttműködéseket, a nemzeti és regionális sokszínűség ápolását és a kultúrák közötti párbeszédet.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X