Papageno Radio
Promóció Ezekkel az élő közvetítésekkel készül az Orlai Produkciós Iroda decemberre

Ezekkel az élő közvetítésekkel készül az Orlai Produkciós Iroda decemberre

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

December 3-án A csemegepultos naplója, december 12-én az Egyasszony látható. A monodrámákat Ötvös András és Tenki Réka játsszák.

Az Orlai Produkciós Iroda repertoárján a kezdetek óta komoly hangsúlyt kapnak a kortárs magyar szerzők művei, amelyeket ősbemutatóként tűz műsorára a színház. A SzínházTV-n decemberben két önéletrajzi ihletettségű alapanyagból készült előadás, Gerlóczy Márton regénye, A csemegepultos naplója és a Péterfy-Novák Éva írásából született Egyasszony látható.

„A lókolbászok akarták így. A lejárt májasok. A kolozsvárik. Ők mentettek meg, hogy újra embernek érezhessem magam.” – A fiatal pesti író egy szép napon két dolgot határoz el: hogy egyedülálló lesz és hogy csemegepultos lesz. Hogy színt vigyen az életébe, beleveti magát Budapest – és a Vásárcsarnok – sűrűjébe.

Egy darabig minden jól alakul… Gerlóczy Márton regényét a MOST Feszten a legjobb alakítás díjával elismert Ötvös András eleveníti meg a kolbászok, a májasok, a kolozsvárik segítségével. 

A csemegepultos naplója Ötvös Andrással – fotó: Orlai Produkciós Iroda

„Ötvös Andrásnak talán kéttucatnyinál is több karaktert kell megelevenítenie a főszereplőn kívül, miközben mozgatja és folyton átrendezi a forgószínpadot, idefut, odarohan, árut pakol, pultot felcsap, láncot teker, pultot lehajt. Fizikai teljesítménynek sem akármi ez az egy és negyed óra a Jurányi gyorsan felforrósodó kamaratermében. És főleg nem akármi, hogy eközben a főszereplőt és a többiekhez való viszonyát is kristálytisztán odateszi elénk.” (7óra7)

A csemegepultos naplóját Lőkös Ildikó írta színpadra, az előadást Göttinger Pál rendezte, akit munkatársként a tárgyanimációban és egyéb bábtechnikákban Schneider Jankó segített. A csemegepultos naplója december 3-án látható a SzínházTV.com-on.

„Forszírozott, rohamos szülés során somatomentálisan és mentálisan súlyosan sérült csecsemő.” Péterfy-Novák Éva majd minden orvostól ezt a diagnózist kapta, akinek megmutatta egyre súlyosabb állapotba kerülő kislányát, a pár hónapos Zsuzsit. A kislány hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy blogbejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket. A megrázó őszinteségű blogból könyv született, a könyvből pedig ez a színházi előadás. Az Egyasszony igaz történet az élet fájdalmas titkairól, amelyekről nem szokás beszélni. Tragikus és egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle. 

„Az előadás nagyon-nagyon mélyre nyúl azért, hogy ezzel végül felszabadítson – más szóval azt teszi, amiért leginkább érdemes színházba járni.” (7óra7)

Az alakításért Tenki Réka megkapta a Színikritikusok díját és a MOST Feszten a legjobb alakítás különdíját. A színpadi adaptáció Tasnádi István munkája, az előadás rendezője Paczolay Béla. Az Egyasszony december 12-én látható a SzínházTV.com-on.

Promóció

Stream és színház

X
X