Papageno Radio
Promóció Ezekkel az ingyenes közvetítésekkel készül az ünnepekre a Zeneakadémia

Ezekkel az ingyenes közvetítésekkel készül az ünnepekre a Zeneakadémia

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az ünnepi időszakban Bach Karácsonyi oratóriuma, két Kodály-kórushangverseny és az immár hagyományos, nagyszabású Újévi Nyitány várja a közönséget a Zeneakadémia ingyenes közvetítéseinek sorában.

A Zeneakadémia saját szervezésű összes koncertje újra ingyenesen tekinthető meg, így a januárban tervezettek is. A karácsonyi műsorról online lapozható virtuális programfüzet is készült, amely ide kattintva érhető el.

December 23-án, 19:30-kor a Concerto Köln és a Holland Kamarakórus 2017-es, a Nagyteremben tartott estjét láthatják-hallhatják az érdeklődők, amelyen Bach Karácsonyi oratóriumát adták elő – a kórusnál ez minden évben hagyomány ilyenkor. A két együttest Peter Dijkstra vezényelte, közreműködött Louise Kemény (szoprán), Maarten Engeltjes (kontratenor), James Gilchrist (tenor) és Andreas Wolf (basszus).

December 27-én, 19:30-kor Kodály kórusművei szólalnak meg a zeneszerző-zenepedagógus születésének évfordulója alkalmából rendezett 2017-es hangverseny felidézésével. Elhangzik többek közt a Jézus és a kufárok, a Sík Sándor Te Deuma és a Mátrai képek az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, a Nyíregyházi Cantemus Kórus, a Cantate Vegyeskar, az Angelica Leánykar és a Zeneakadémia Alma Mater Kórusa tolmácsolásában, Kutnyánszky Csaba, Jobbágy Valér, Somos Csaba, Párkai István, Szabó Dénes, Gráf Zsuzsanna, Nemes László Norbert és Sapszon Ferenc vezényletével.

Zeneakadémia – fotó: Felvégi Andrea

Másnap, december 28-án szintén 19:30-kor ismét egy Kodály-est következik. A tavalyi évfordulón adott hangversenyen az Alma Mater Kórus és Mondok Yvette énekművész Somos Csaba vezényletével adta elő Kodály néhány szerzeménye mellett két fiatal, a Zeneakadémiához igen szorosan kötődő komponista művét, a 2018-as Bartók Világverseny zeneszerzőversenyén diadalmaskodó Dobos Dániel és az immár ugyancsak sikeres versenyszereplések egész sorát maga mögött tudó Zámbó Jonatán alkotását.

Január elsején az immár hagyományos Újévi nyitány című nagyszabású esttel várja a Zeneakadémia és a közmédia a közönséget, a koncert mind a Bartók Rádióban, mind az M5 csatornáján követhető majd. Ezúttal is egy méltán elismert, nagy tapasztalatú dirigens, Kovács János vezényli a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát. Közreműködik Fekete Borbála (népi ének), Seidl Dénes (trombita), Pusker Júlia (hegedű), Devich Gergely (cselló) – ők mind a Zeneakadémián tanult vagy jelenleg is az intézményben tanuló fiatal tehetségek. Az est műsorvezetője Bősze Ádám lesz, a programban többek közt Haydn, Brahms, Glinka, Dvořák, De Falla, Erkel, Liszt, Dohnányi, Bartók és Kodály művei szerepelnek.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X