Papageno Radio
Promóció Közvetítés – A 88 éves Botvay Károlyt ünnepli a Budapesti Vonósok

Közvetítés – A 88 éves Botvay Károlyt ünnepli a Budapesti Vonósok

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Jeles évfordulóra készül a Budapesti Vonósok, hiszen Botvay Károly Kossuth-díjas gordonkaművész december 29-én tölti be 88. életévét. Az alapító, művészeti vezető tiszteletére nagyszabású online koncerttel zárják az évet, melyen a megszólaló repertoár egyfajta örömünnep, a több mint négy évtizedes közös munka keresztmetszete.

A Budapesti Vonósok alapítója, akinek hatalmas életműve példaként áll mindenki előtt 1932-ben született Sopronban. Gordonkaművész diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg Friss Antal és Banda Ede tanítványaként. Mesterei voltak a magyar zenetörténet kiemelkedő alakjai, tanulhatott Weiner Leótól, Járdányi Páltól, Ligeti Györgytől és Kodály Zoltántól is.

Diplomája megszerzése után a hazai zenei élet sűrűjébe vetette magát, hiszen 1957-től a Magyar Állami Operaház Zenekarában játszott miközben csatlakozott az által is világhírűvé vált Bartók Vonósnégyeshez.

A kvartettben való két évtizedes munka után nem volt kérdés, hogy örömmel vág bele egy újabb együttes alapításába, amelyre így emlékszik vissza: „ekkor már az Erkel Színházban játszottam szólócsellistaként (1963-tól – a szerk.), amikor is egyik este bejöttek hozzám a növendékek koncert után, és előadták egy zenekar megalapításának ötletét. Egy olyan vonószenekart képzeltek el, amely kamaraformációként, karmester nélkül működik.” (…) A fiatalok azt szerették volna, ha az alkalmankénti koncertjeiknek valamiféle keretet adunk, így elkezdtük a közös munkát, és néhány évvel később, 1982-ben már a Belgrádi Nemzetközi Kamarazenei Verseny élvonalában végeztünk neves, elismert nyugat-európai zenekarok oldalán. A siker megnyitotta előttünk a külföldi turnék lehetőségét.”

Botvay Károly

A folyamatos sikerek, az egyre bővülő repertoár odáig vezetett, hogy a Budapesti Vonósok mára szinte nem ismer lehetetlent a kimeríthetetlen barokk zenétől a klasszikus remekműveken át a romantikus irodalomig. A kamarazenekarra írt darabok mellett szívesen játsszák más apparátusú művek átiratait és nagy figyelmet fordítanak korunk zenéjére is. Számos, az együttesnek dedikált magyar zeneművet játszottak el hangversenyeiken az elmúlt több mint négy évtizedben.

A sikerek, melyet Botvay Károly az együttes cselló szolamának vezetőjeként ért el, nem csak a Budapesti Vonósokra, de saját karrierjére is hatottak. Tagja lehetett Aldeburgh Vonóstriónak és a Végh Vonósnégyesben is komoly szerepet vállalt. Eredményei, köztük operazenekari jártassága arra predesztinálták, hogy ott legyen a Budapest Fesztiválzenekar 1983-as alapításánál, melynek évekig tagja is maradt. 1985-ben hozzájárult ahhoz, hogy a Bartók Vonósnégyessel megszakadt tradíció és  sikertörténet újjászülethessen. Nevéhez fűződik az Új Bartók Vonósnégyes megalapítása, amelynek szakmai munkáját ugyancsak két évtizeden keresztül fémjelezte nevével. Az Operaházban egészen 1994-ig játszott, majd ebben ez évben a Budapesti Vonósokkal elsőként, önerőből megalapította Fertőd-Eszterházán a Budapesti Vonósok Haydn Fesztiválját, melynek nyomán további Haydn Fesztiválok alakultak.

Budapesti Vonósok

Bár 2012-ben, 80 éves korában úgy döntött, hogy át kell adni a helyét a fiataloknak, együttesei közül a Budapesti Vonósoktól a mai napig nem tudott teljesen elszakadni, szakami fejlődésüket jelenleg is nyomon követi. Az együttes fennállásának 40 éves jubileum kapcsán 2017-ben így nyilatkozott: „a zene szeretete, az alkotás létrejöttének izgalma és szenvedése tartotta és tartja a mai napig össze a Budapesti Vonósokat, ami, ha nem szerencse, akkor az egyik legnagyobb eredmény, amire érdemes büszkének lennünk.”

Ugyanezzel az alázattal és büszkeséggel fordulnak most a 88 éves Botvay Károly és művészi hitvallása felé a zenekar jelenlegi tagjai, akik nagyszabású koncerttel szeretnék meghálálni a mester a mai napig tartó figyelmét és kitartását és az a zenei varázslatot, amit tőle kaptak.

Az ünnepi koncertre többek között Mozart és Dvořak vonószenekari műveit válogatták, de C. Ph. E. Bach B-dúr csellóversenye is elhangzik méghozzá a közeli barát és pályatár, Perényi Miklós előadásában. A kétszeres Kossuth-díjas Perényi Miklós nem csak visszatérő vendége a Budapesti Vonósoknak, de művészi értelemben rokoni kapcsolat fűzi Botvay Károlyhoz, hiszen többek között ő is Banda Endre tanítványa volt. A két legendás művész fiatal tanárokként ismerkedtek meg, pályafutásukat tekintve több közös aktív időszakra tudnak  visszaemlékezni. Nem egyszer fordult elő, hogy egy-egy, a Budapesti Vonósokkal közös koncerten Perényi Miklós a szólista szerep mellett a tuttiból is kivette a részét. Pályájuk összefonódik itthon is külföldön is, közös történeteiket pedig mosolyogva idézik fel, többek között azt a római találkozást, amely kapcsán az éppen ott koncertező Botvay Károly megjegyezte, hogy „akkoriban a Santa Cecilia Akadémián Perényi Miklós volt az egyik legirigyeltebb ifjú zenész, amiért Enrico Mainardi óráit hallgathatta”.

Perényi Miklós – fotó: Erdős Dénes

Ami pedig az ifjú művészeket illeti, Botvay Károly és a Budapesti Vonósok is kiemelten fontosnak tartja, hogy lehetőséget kapjanak a fiatal tehetségek, ezért is kérték fel a Virtuózokból is ismert Simic Aleksandert, aki idén februárban teltház előtt mutatkozott be a New York-i Carnegie Hallban, hogy csatlakozzon az ünnepi pillanatokhoz. A hangverseny koncertmestere Pilz János lesz, aki ebben a pozícióban már nyolc éve dolgozik az együttessel.

A koncert december 29-én 19:30-től követhető ingyenesen a Budapesti Vonósok weboldalán és   Facebook-oldalán, valamint a Zeneakadémia és Papageno csatornáin keresztül. A műsort több videóüzenet színesíti majd, melyekben további pályatársak és növendékek köszöntik az ünnepeltet.

Promóció

X
X