Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Közvetítés – A Pannon Filharmonikusok karácsonyi hangversenye

Közvetítés – A Pannon Filharmonikusok karácsonyi hangversenye

Színtiszta barokk örömzenében lehet része annak, aki követi a Pannon Filharmonikusok Pax sincera – Áldott békességet kívánunk! elnevezésű karácsonyi koncertjét december 21-én, hétfőn 20 órától, amit a 10 éves Kodály Központból közvetítenek.

- hirdetés -

„Ezen a különleges karácsonyi hangversenyen az angyalok kara nem kórusban, hanem szóló énekhangon és a zenekar hangszerein énekel.” – olvashatjuk a Pannon Filharmonikusok koncertajánlójában.

- hirdetés -

Itt az idő. Miközben hajt, sürget, pörget, bedarál – elménkben már vágyakozva mutatja meg magát: lelassulva, békésen andalogva, felidézve a karácsony mézes illatát, csillogó fényeit és fenséges hangjait. Előkerülnek rég hallgatott muzsikák, és miközben pörgetjük az idő rohanó kerekét, most álljunk meg egy estére, és szó szerint HANGOLÓDJUNK rá az előttünk álló ünnepre…

Váltsa fel a harsány, nagyszabású és romantikus vagy kortárs ihletésű fősodort a szívhez szóló, tradicionális karácsonyi énekek sora vagy a könnyed barokk zene igénye. E karácsonyi hangverseny keretében színtiszta barokk örömzenében lehet most részünk. A műsor első részében tulajdonképpen három fanfárszerű, győzelmi induló hangzik el Marc-Antoine Charpentier tollából. Ezek közül kettő ritkaság a nagyközönség számára, a Te Deum előjátéka viszont jó eséllyel azok számára is ismerős, akiknek nem mond semmit Charpentier neve.

Ezt követően a barokk concerto nagymestere, Corelli Karácsonyi concertója következik, majd a másik nagy versenymű-komponista, Vivaldi zenéje szól, de most egy szólómotettájával ismerkedhet meg a közönség – hiszen egy karácsonyi műsor nem maradhat énekhang nélkül – a Kodály Központ színpadán Kovács Ágnes szopránénekest köszönthetjük a Pannon Filharmonikusok meghívásában. A műsort két Telemann mű zárja, előbb egy fényes hangvételű zenekari darab, a B-dúr Ouverture-szvit, majd pedig a hangzás megkoronázásaként egy D-dúr versenymű, melyben a szólót három trombita és üstdob játssza. Vezényel: Vass András a PFZ állandó karmestere.

Ide kapcsolódik:
Horváth Zsolt: „A PFZ az együttműködés, a minőség és a megújulás zenekara”

A koncert helyszíne bizonyára mindenkinek ismerős: válasszák a legjobb fotelt, kanapét otthonukban, egy bögre forró ital társaságában és váltsanak jegyet egy klasszikus zenei időutazásra. Szeretettel invitálják Önöket egy nem mindennapi csigaház professzionális zeneművészei… s, hogy mire is utalunk ezzel? Megnézheti ide kattintva.  

Műsor:

  • Marc-Antoine Charpentier: Két győzelmi induló (H.547)
  • Marc-Antoine Charpentier: Te Deum – Előjáték (H.146)
  • Arcangelo Corelli: Karácsonyi Concerto, Op. 6., No. 8.
  • Antonio Vivaldi: Nulla in mundo pax sincera – motetta
  • Georg Philipp Telemann: B-dúr Ouverture-szvit (TWV55)
  • Georg Philipp Telemann: D-dúr trombitaverseny három trombitára és üstdobra (TWV54:D3)

Közreműködik:

  • Kovács Ágnes – szoprán
  • László Rebeka – vers
  • Vezényel: Vass András

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.