Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Hazai és külföldi sztárok 2021 első felében a Zeneakadémián

Hazai és külföldi sztárok 2021 első felében a Zeneakadémián

Klasszikus, jazz- és népzenei sorozatokat is kínál a Zeneakadémia 2021 első felére. A járvány miatt szünetelő jegyértékesítés megkezdéséig kiváló minőségű, ingyenes online közvetítések várják a muzsika rajongóit.

- hirdetés -

Idei műsortervét a Zeneakadémia úgy alakította ki, hogy a koncertek különleges élményt nyújtsanak mind online, mind a közönség lehetséges részvételével, és a pandémiás helyzettől függetlenül hívja és várja közönségét – egyelőre a képernyők elé, és amint lehet, a szecessziós épület páratlan szépségű termeibe is. A még zárt ajtók mögött tartható koncerteket a Zeneakadémia kiváló, HD minőségű és ingyenes online közvetítésekként ajánlja a nagyérdemű számára, ezek folyamatosan frissülő listája ide kattintva érhető el.

- hirdetés -

Az intézmény 2021 első félévére vonatkozó műsorterve virtuális, lapozható kiadványként is megjelent és minden program részletes ismertetése megtalálható a zeneakademia.hu portálon is. Izgalmas, kitűnő hazai és külföldi együtteseket, szólistákat felvonultató műsor állt össze. A koncerteket tematikus csoportosításba rendezték, idén a járványhelyzet miatt nem klasszikus bérletes formában, és a jegyek árusítása is akkor kezdődik el egy-egy koncertre, amikor már lehetővé válik azok nyilvános megrendezése.

Patricia Kopacsinszkaja – fotó: Julia Wesely

A 2021 tavaszi műsorban hazai és külföldi zongoraművészek szólóestjei is megtalálhatók: Alekszander Melnyikov, Farkas Gábor, Balog József, Palojtay János, Sam Haywood, Berecz Mihály készül fellépésre a történelmi falak között. Neves karmesterek, Varga Gilbert és Keller András irányításával két koncertet is ad majd a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara. Patricia Kopacsinszkaja és a Camerata Bern Várjon Dénes és a Bécsi Kamarazenekar hangversenye, illetve Julian Rachlin és Sarah McElravy szonátaestje is várja a közönséget. További külföldi művészek közül mások mellett a francia David Grimal hegedűművész, Anne Gastinel csellista és Philippe Cassard zongoraművész triója, illetve a Les Vents Français fúvósegyüttes érkezik a tervek szerint. A 20-21. század zenéjét bemutató sorozatban a belga Oxalys Ensemble, az osztrák Alban Berg Ensemble és a magyar Classicus Ensemble egy-egy koncertje szerepel a programban. A Zeneakadémia fiatal tehetségei, például Karasszon Eszter, Devich Gergely, Szalai Éva olyan mesterekkel játszanak közösen, mint Lajkó István vagy a fent már említett Keller András. A kamaraestek sorában mások mellett Simon Izabella, Rohmann Ditta, Klenyán Csaba, Kokas Dóra és Bársony Péter fellépése várható. Máris kiemelt figyelem övezi a FAB Ensemble koncertjeit Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek központi szerepvállalásával. Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus nagyheti hangversenye mellett évfordulós események is közelednek, idén Kurtág Györgyöt 95., Balassa Sándort 85. születésnapján köszönti a Zeneakadémia, amely szintén hangversenyen idézi fel Petrovics Emil művészetét születésének 90. évfordulóján, továbbá In memoriam Kocsis Zoltán címmel emlékhangversenyen tiszteleg a zongoraművész-karmester életműve előtt. A Négyszer négyes sorozat folytatásaként a magyar Korossy Kvartett, a németországi székhelyű, koreai tagokkal működő Novus String Quartet, a bécsi Simply Quartet és a londoni Castalian String Quartet vonósnégyes-hangversenyei ugyancsak izgalmas sorozatot alkotnak.

Ide kapcsolódik:
Kvartettek jelentkezését várják a Bartók Világversenyre

A Zeneakadémia orgonistái közül Fassang László és Pálúr János, valamint neves külföldi művészek fellépése szerepel a tervekben. Lesz népzene és jazz is – többek közt a Brad Mehldau Trió, a Cimbiózis Trió és a Gadó Gábor Quintet koncertjével –, továbbá folytatódhatnak a Liszt-kukacok Akadémiájának közkedvelt interaktív gyermekprogramjai is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.