Papageno Radio
Promóció Gulyás Anna: „Nagy szeretettel, családias közösségben főzzük ki muzsikáinkat”

Gulyás Anna: „Nagy szeretettel, családias közösségben főzzük ki muzsikáinkat”

2020 senkinek sem volt könnyű, de a Holddalanap énekesnője szerint mélységes tanításokat is tartalmazott ez az év. Most zenekarával azt a missziót tűzték ki maguk elé, hogy a régi szertartásokhoz hasonlóan muzsikájukkal segítenek az embereknek megtalálni lelki harmóniájukat.

– A Holddalanap név egyszerre játék a szavakkal, rejt valami misztikusságot, ugyanakkor két végletet is. Mit jelent számotokra ez a név?

– Kétféleképp is lehet érteni e nevet: Holddal a Nap: őskép ez, mely a gyermekrajzokon, középkori ábrázolásokon is megjelenik: jó lenne ilyen kerekségben, teljességben, összhangban muzsikálni! De lehet úgy is érteni, hogy a Hold dala Nap, azaz a muzsika szeretne egy sugárzó égi minőség tükre lenni.

– A zenekar nagyon színes zenei palettán mozog, rengeteg nép zenéjét és történeteit dolgozzátok fel. Hogyan találtak el ezek hozzátok?  

– Ahogy a nevünk is, úgy a muzsikusaink és a repertoár is a sokféleségből kialakított összhangot keresi. Világzenét játszunk, népek meséit meséljük és ehhez alapunk a magyar népzene, néphagyomány: a zenekarból a legtöbben e forrás vizein nevelkedtünk. Draskóczy Lídia többszörös Táncház Díjas hegedűsünk, Szlama László a Zeneakadémia koboz es citera tanára, jómagam néprajzkutató vagyok. De mellé kapcsoltuk még más hagyományok mély ismeretét is, Balogh Guszti a roma muzsika mestere, Alex Torres perui gitárosunk a latin és flamenco muzsika hazánkban egyedülálló képviselője, Tar Gergely ütőhangszeresünk a latin és arab ritmusok mestere, Vajdovich Árpád nagybőgősünk pedig univerzális tudású muzsikus.

HolddalaNap Zenekar

Így repertoárunkban e sokfele íz találkozik, nagy szeretettel, családias közösségben főzzük ki muzsikainkat. Én néprajzosként sokfelé gyűjtöttem, a hazai gyűjtések mellett ecuadori sámánokról, kubai kultuszokról, andalúz ünnepekről. Saját kultúránkról, más népek világáról előadások formájában élményeket közvetíteni csodás út: a dalokban, mesékben tűzként lobog a tudás, vízként árad belőlük az évszázados bölcsesség. A mai embernek nem feltétlen van alkalma szertartásokban részt venni, ott történt az információátadás hasonló módon: közösségben, aktív részvétellel, muzsikával, dramatikus előadással, tánccal. Kísérletezünk ezzel is, hogy hogyan tud egy művészeti előadás kicsit a rítusok világához közelíteni.

– Tavaly a pandémia megjelenése előtt a zenekar épp indiai és chilei turnéjára készült. Hogyan éltétek meg, hogy először ezekről a tervekről kellett lemondani, majd az élő koncertezés is elmaradt és teljesen megváltoztak a korábbi hétköznapok?

– Erős idők ezek mindannyiunk számára, mélységes tanításokkal. A zenészeknek ez mélyrepülés: a megszokott ritmusból kiestünk. Hiányzik a muzsikálás, a munkánk, amihez értünk, és amit szívből művelünk, s hiányzik a kenyérke is. Az ország legnagyobb muzsikus mesterei bringásfutárkodnak, targoncát kezelnek, kertészkednek. Nagy élmény volt fölfedezni, hogy a rendszeres online koncertekkel kapcsolatba tudunk kerülni az emberekkel, bár dilemmáztunk, hogy jó-e még többet internetezni. Végül arra jutottunk, hogy a személyes, bensőséges műsorok értékesek is lehetnek. Nagyon jólesik a sok kedves visszajelzés, rengeteg üzenet, poszt érkezik, nagy élmény és megtiszteltetés ennyi visszajelzést kapni. Hálásak vagyunk, hogy több online koncertünk az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatából valósulhat meg.

– Tanított valamit az elmúlt időszak?

– Óriási tanítás! Felfele és befele tekinteni, lemondani tanulni, elgondolkodni a legmélyebb kérdésekről, ráébredni micsoda pörgésben volt az ember, s a belassulás micsoda értékeket tud hordozni magában. A pandémia miatti félelemből összehangoltan visszahúzódtunk. De mi lenne, ha a természet javára vissza tudnánk húzódni belátásból is? Nekem ez nagy tanulság, életformaváltásra hív. Örülök, hogy a családom most vegetáriánus lett pl. ez egy olyan kicsi lépés, melyre most érett meg a teljes családban az elhatározás…

– A Világ-Virág estekkel a lelki harmónia megtalálását segítitek, különösen a tavalyi év kihívásai után. Szerinted a mindennapokban hogyan lehet megőrizni a lelki harmóniát?

– Az imádság, a személyes figyelem és törődés szeretteinkkel, a mozgás, a művészetek gyakorlása, a feladatok jó arányának megtalálása, rugalmasság és kitartás jó keveréke, a konfliktusok jó kezelése: újra és újra sokágúan kapcsolódni a Mindenséghez – talán ilyesmiket tudnék mondani, de nem feltétlen megvalósítani. Mi is keressük az utakat, ezek az estek nekünk is segítenek harmóniába kerülni. „Nincs a világon gyönyörűbb, mint mikor az atyafiak együtt muzsikálnak” – felfele énekeket énekelni lelki ajándékokat ad, erre hívogatjuk mind magunkat, mind másokat ezer szeretettel.

HolddalaNap Zenekar – fotó: Juhász Melinda

– Most minden csütörtökön, hétről hétre változó tematikával és vendégekkel zenéltek. Milyen ezekre a koncertekre készülni? 

– Hatalmas öröm. Nagyon sűrű 12 héten át mindig új műsorral készülni, de pótolja azt a hiányt, mely az élő műsorok hiányából fakad. Olyan, de olyan jó díszbe öltöztetni otthonunkat, találkozni a drága muzsikustársakkal, a hangtechnikát és a szépséges filmanyagot készítő barátainkkal, aztán belekerülni az előadások sodró áramába. Valamilyen szinten nagyobb felelősség mint az élő koncertekre készülni, ott a csillogó szemekből adódó közös lelkesülés a hibákat is elfedi, itt viszont az internet megőrzi a bakikat. Szóval igyekszünk.

– A zenész számára sokszor a közös zenélésen túl, a közönség visszajelzéséből származó energia is fontos eleme a koncertezésnek. Ezt mennyiben tudja visszaadni az online tér? 

– Tulajdonképpen mostanában többet tudtunk meg a muzsikánk, meséink hatásáról, mint valaha: hosszú, kedves fotókkal, rajzokkal illusztrált üzeneteket, leveleket, kommenteket kaptunk, amikért nagyon hálásak vagyunk.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!