Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Dalpremier – elkészítette első lemezét a Napfonat

Dalpremier – elkészítette első lemezét a Napfonat

Május 10-én jelenik meg a Napfonat a cappella együttes első nagylemeze Szól a világ címmel. A zenekar 2018 tavaszán alakult egy energikus női, ütőhangszerekkel kiegészített a cappella együttessé. Első daluk április 28-án jön ki az albumról, címe Kalié, mely egyben első saját szerzeményük. Az albumot kiadja a Music Hungary, terjeszti a Hangvető.

- hirdetés -

Az együttes tagjai külön-külön is izgalmas zenei világokat képviselnek zenei (jazz, népzene, könnyűzene) és kulturális (Felvidék, Erdély, Oroszország) hátterükből fakadóan. Ez a sokféleség egyedi hangszínt és világzenei hangulatot kölcsönöz a Napfonatnak.

- hirdetés -

Szerzeményeikben a saját szövegek illetve versfeldolgozások mellett gyakran visszanyúlnak a hagyományos zenei gyökereinkhez, egyedien fogalmazzák újra a magyar és más nemzetek (orosz, szlovák, lengyel, spanyol, cigány, indiai stb.) népdalainak világát, polifonikus hangzásba öltöztetve őket, kiemelve a zene szépségét, az énekhang felszabadító erejét.

A Napfonat első lemeze, a Szól a világ izgalmas útitervet ad a kezünkbe Szlovákiától Mexikóig. Legyen szó orosz rigmusról, vagy akár magyar dalról, amibe hindu mantrát szőttek, mindben ott csengenek az élet mindannyiunk számára ismert nagy fordulópontjai.

A lemez izgalmas, stílusokon, világokon, sorsokon átívelő utazás – zsigeri, elmélyült, tiszta élmény. A Napfonat a magyar és más népek kultúrájának közös zenei magjához nyúl le, ebben keresi a választ az élet és mindannyiunk nagy kérdéseire. A Napfonat Farkas Kriszti (Volkova), Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter és Tóth Orsi. Zenéjük beszélgetés egymással, a közönséggel, a létezéssel, amely hol bársonyos, hol kacér, hol bátor harmóniákba csomagol fájdalmat és örömöt, félelmet és vágyat. A Szól a világ 11 számot tartalmaz, melyek nagy része sajátos a cappella, többszólamú ének kompozíciók alkotják, perkusszív kísérettel kiegészítve.

Kalié

A Napfonat első teljesen saját dala, a Kalié címet viselő számban pedig a dobok mellett, citera kísérettel színesedik a hangzás. És pont ezt a dalt, amely első szövegében és dallamában is teljesen saját daluk, választották a hamarosan megjelenő albumuk előfutáraként. Kalié, a tenger örök hullámait idézi meg, a víz hatalmát, a női lét magasságait és mélységeit, a szirének halálos énekét. A záró szavak egy hindu mantra sorai. Káli indiai istennő, az átalakulás, a halál és az újjászületés istennője. A pusztítás sokszor nélkülözhetetlen az élet megszületéséhez – így bár Káli sötét istennő, mégis szeretetteli, a Nagy Anya egy megnyilvánulási formája, aki eltávolítja mindazt, amire nincs szükség, védelmet ad és megtisztítsa utunkat a világossághoz.

A dalhoz tartozó egyedi illusztrációt, valamint az egész lemez borítóját és a dalszövegeket tartalmazó kis füzet többi illusztrációit is Makhult Gabriella képzőművész készítette, aki egyben a Napfonat logójának a megálmodója is volt, az együttes megalakulása idején. Az illusztrációkat, amelyek külön-külön is művészeti alkotások (festmények), maga a lemez hanganyaga inspirálta, és Makhult elmondása szerint is, a dalok hallgatásából merített ihletet a képek megalkotásakor.

A Napfonat 2018 óta több telt házas koncertet is adott Budapesten. Felléptek többek között a Fonóban, a Szimpla kertben, az Artus Stúdióban, a Művészetek Völgyében, a Babel Sound Fesztiválon, a HUG Fesztiválon, a Világfi Fesztiválon illetve külföldön is. Visszatérő fellépői a lengyelországi Festival Kultury Nebanalnej összművészeti fesztiválnak és 2019-ben Palya Bea telt házas évzáró nagykoncertjének meghívott vendégei voltak a budapesti Akvárium Klubban, és a Hangfoglaló 2020-as nyertesei közé is bekerültek. Az első lemezüket olyan neves zenészek ajánlják, mint Ferenczi Gyuri vagy Sena Dagadu.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.