Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Közvetítés – Stravinsky műveiből válogat a Kamara-Kör

Közvetítés – Stravinsky műveiből válogat a Kamara-Kör

Egy korszakalkotó zseni életművét egy egyestés kamaraestbe sűríteni szinte lehetetlen próbálkozás. A Kamara-Kör koncertjén azonban izgalmas ízelítőt kaphatunk egy ilyen zseni, Igor Stravinsky életművéből. Az április 28-i koncert Zeneakadémia honlapján, YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán 19:30-tól élőben követhető.

- hirdetés -

A zeneszerzői stílusát gyorsan és könnyedén változtató, emiatt sokak által zenei “kaméleonként” emlegetett szerző különféle duókra és egy trióra komponált remekműveit hallhatjuk a Kamara-Kör fiatal zenészeinek előadásában. Elhangzik majd Stravinsky szerialista korszakából a két trombitára komponált Fanfár, melyet a szerző korai korszakában komponált ‘A katona történetének’ trió változata követ. Az utóbbi művel azonos évben két fagottra született Lied ohne Name című kompozíció után pedig Stravinsky egyik legmeghatározóbb nagyzenekari műve, a Tavaszi áldozat fog elhangozni zongorán, szerzői négykezes változatban.

- hirdetés -

A pompás hangszerelésű, elképesztő hangtömegeket megmozgató balettzenéről nehéz elhinni, hogy zongorán is illúziót keltő módon lehet megszólaltatni, de aki már hallotta a mű Stravinsky által készített négykezes változatát, tapasztalhatta, hogy e pompás muzsika néha mennyire egyszerű és vékony anyagokból épül fel, s hogy ebben a formájában is igen hatásos. A katona történetéből készült öttételes szvitben Stravinsky az eredeti, hét hangszerest foglalkoztató apparátusból a hegedűt és a klarinétot megtartotta, a többi játékost pedig zongorával váltotta fel.

A szerző két népszerű műve mellett megszólal egy-egy kevésbé ismert hangszeres duettje is: a New York-i Állami Színház 1964-es megnyitójára komponált rézfúvós fanfár, valamint a majdnem fél évszázaddal korábban keletkezett, ám sokáig a feledés homályába merült, cím nélküli fafúvós dal.

A fiatal zenészekből Radnóti Róza zongoraművész által alapított csoport, a Kamara-Kör idén harmadik évadát valósítja meg. A fellépő zenészek fontos célja, hogy koncertjeik műsorát olyan módon állítsák össze, hogy a közönség egy zenei ívként élhesse meg az elhangzó darabokat annak ellenére, hogy különböző kamarazenei formációkban állnak színpadra a fellépők. A mai koncert is erre tesz kísérletet. A Zeneakadémia Nagytermének csodálatos adottságait kihasználva a koncertközvetítést is izgalmasabbá tervezik varázsolni a fiatal zenészek, mivel nem minden művet fognak a színpadról megszólaltatni.

(Via Zeneakadémia)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.