Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció A zene erejével segít a Magyar Hospice Alapítvány

A zene erejével segít a Magyar Hospice Alapítvány

A Magyar Hospice Alapítvány 1991 óta segíti komplex ellátással a gyógyíthatatlan daganatos betegeket és családjaikat. Céljuk a betegek fájdalmainak csökkentésével, tüneteik és lelki szenvedéseik enyhítésével a lehető legjobb életminőség, fizikai és szellemi aktivitás fenntartása az utolsó pillanatig.

Vasárnap délután volt a Budapest Hospice Házban. Ezek az órák általában csendesebbek, de a hétvégi sorozatok alapzaja helyett most az izgatottság és a várakozás feszültsége vibrált a levegőben, mert különleges vendéget vártak. Egy brácsaművészt, aki a nappaliban adott koncertet a Ház betegeinek.

A Budapest Hospice Házban olyan daganatos betegek élnek, akik aktív kezelést már nem kapnak. Náluk nem a gyógyulás a cél, hanem a tüneteik csillapítása, és az, hogy minél kényelmesebben, tartalmasabban, nyugodtabban tölthessék az előttük álló időszakot. Hogy ne szenvedjenek. Hogy úgy mehessenek el, ahogy éltek. Emberhez méltóan.

Zoltán ekkoriban napról napra gyengébb és haloványabb volt. Egyre kevesebbet látták a nappaliban és a kertben, és egyre többet a szobájában. A férfi, aki korábban nem szeretett egyedül lenni, és néhány hete még a Hospice Ház kertjében is nagy társasági életet élt, ritkábban fogadott látogatókat, barátaival is legfeljebb telefonon beszélt, és egyre jobban szomjazott a csendre és a nyugalomra.

Délután három óra körül megérkezett a brácsaművész. Az egyik nővér Zoltán szobájába is benézett, aki csak bólintott, hogy tudomásul vette, aztán behunyta szemeit. A többi beteg eközben már a hangversenyteremmé avanzsált nappaliban várakozott.

Hamarosan végre elkezdődött a koncert. Bach zenéje úgy jutott be a Ház minden szegletébe, úgy fonta egybe a hallgatóságot, mint egy láthatatlan kúszónövény indái. Körülbelül 10 perc telhetett el, amikor járókeretére támaszkodva Zoltán is megjelent a teremben. Bach indái hozzá is elértek.

A koncertet követő hetekben Zoltán nem hagyta el többet a szobáját. De ha valaki épp akkor ment el az ajtaja előtt, mikor a férfi telefonált, nagy eséllyel hallhatta tőle az alábbi nevet: Bach.

* * *

Az alapítvány egyénre szabott, szeretetteljes ápolást biztosít a betegeknek otthonukban és a Budapest Hospice Házban, valamint támogatja a veszteséggel küzdő családokat.  Súlyos vagy gyógyíthatatlan betegséggel élő gyermekek számára otthoni szakápolást nyújtanak, hogy a korszerű tüneti kezelést és fájdalomcsillapítást otthonuk biztonságában, családjuk körében kaphassák meg. A hospice ellátás mindenki számára térítésmentes. Néhány kattintással most Ön is segíthet. Ajánlja adója 1%-át a Magyar Hospice Alapítvány számára!

* A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Magyar Hospice Alapítvány

Promóció

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.