Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Gabriel Yared lesz a Klasszik Rádió Cinemusic című műsorának vendége

Gabriel Yared lesz a Klasszik Rádió Cinemusic című műsorának vendége

Május 9-én vasárnap 17 órától a libanoni származású Oscar-díjas Gabriel Yared lesz a Cinemusic vendége.

- hirdetés -

Yared olyan kultikus filmek zenéjét írta, mint a Betty Blue, Mások élete vagy a Camille Claudel. Karrierje Franciaországban indult, de  később angol nyelvű filmeken is dolgozott, különösen az Anthony Minghella rendezésében készült produkciókon. Oscar-díjat kapott a legjobb filmzene kategóriában a magyar vonatkozású „Az angol betegért” és Oscarra jelölték „A tehetséges Mr. Ripley” és a „Hideghegy” című filmek zenéjéért.

- hirdetés -

Gabriel Yared fiatalon harmonikázni tanult, majd autodidakta módon képezte magát tovább. Eredetileg jogásznak készült és nem is tanult zenét egyetemi keretek között, amíg a 60-as évek végén Franciaországban beiratkozott az École Normale de Musique de Paris fakultására.

Az első filmes lehetőségét Jean-Luc Godard rendezőtől kapta. Ettől kezdve rendszeresen foglalkoztatták a filmiparban. Olyan közismert alkotásokhoz komponált aláfestést, mint „Az emberi szív térképe”, „A szerető”, a „Betty Blue”.

A jelenleg 120 feletti filmzenei munkával rendelkező szerző az epikus és romantikus filmek specialistájának számít, de tudását más műfajokban is bizonyította. Származása gyökereit filmzenéiben is felfedezhetjük, klasszikus módon használja a keleti zenét, amelyet izgalmasan vegyít a nyugati kultúra zenei világával. Filmográfiát az amerikai felkérései is színesítik, felejthetetlen az „Angyalok városa”, az „Ősz New Yorkban” vagy az „Üzenet a palackban” zenei világa.

Díjesővel honorálták „Az angol beteg” aláfestéséért, hiszen Golden Globe-, Grammy-, BAFTA- és Oscar-díjat is nyert. E filmben hallható Sebestyén Márta „Szerelem, szerelem” című dala is.

Szintén Anthony Miguellával dolgozott együtt a „Tehetséges Mr. Ripley” és a „Hideghegy” című filmeken is.

Gabriel Yareddal történt meg az a filmes körökben nagy port kavart eset, hogy a „Trója” című filmhez írott zenéit a teljes filmzen elkészülte után cserélték le. Bár a kritikusok és a rajongók egybehangzó véleménye szerint kiváló alkotás született, mégis a döntéshozók régimódinak tartották a zenei anyagot, így végül James Horner munkáját használták fel a filmhez.

Legutóbbi alkotása 2020-ban az „Előttem az élet” című film alatt szólt. A film Romain Gary francia író világhírű regényének filmes adaptációja, a főszerepben a 86 éves színész ikon Sophia Lorennel, aki 11 év kihagyás után ezzel a filmdrámával tért vissza a képernyőre.

Gabriel Yared lesz tehát a Klasszik Rádió Cinemusic című exkluzív műsorának vendége 2021. május 9-én vasárnap 17 és 19 óra között.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.