Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Gül baba Megújult kiállításokkal és kulturális programokkal várja a látogatókat a Gül Baba Türbéje

Megújult kiállításokkal és kulturális programokkal várja a látogatókat a Gül Baba Türbéje

Változatos kulturális programokkal és megújult időszaki tárlatokkal várja a látogatókat a járványügyi szabályok enyhülésével ismét nyitva tartó Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely, június 17. és 19. között például a Műtárgyak Éjszakájához kapcsolódó események színesítik a kínálatot.

A járványügyi intézkedések fokozatos megszűnésével a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely is újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt: az állandó és az időszaki kiállítások, valamint a belső Türbe-kert 2021. május 7-e óta ismét várja az érdeklődőket A létesítmény a korábban megszokott nyitvatartási rend szerint, kedd és vasárnap között mindennap reggel 10 és este 6 óra között kereshető fel.

A XVI. századi bektasi dervis, Gül Baba életét és a korabeli, oszmán-kori Magyarországot, valamint a türbe történetét bemutató állandó kiállítás mellett jelenleg két időszaki tárlat is várja a látogatókat „Magyarok tervlapjai Törökországban”, ill. „Kalandra fel – kiállítás az 1912-es Budapest-Konstantinápoly autóverseny emlékére” címmel. Előbbi magyar építészek Törökoroszágba tervezett épületeit, török építészek magyarországi munkáit, valamint a korszak német-török építészeti kapcsolatait mutatja be a XIX. század végétől kezdve, török és magyar kutatók, professzorok együttműködésében, számos ország levéltárában, családi hagyatékokban és folyóiratokban végzett kutatások alapján. A kiállítás arra kíván rámutatni, hogy a középkor után is élénkek maradtak a diplomáciai és kulturális kapcsolatok a török és a magyar nemzet között, és érdekes párhuzamok fedezhetők fel Magyarország, illetve a kései Oszmán Birodalom és a fiatal Török Köztársaság történelme között, elsősorban a XX. század első felében.

E témára rímel a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely másik, jelenleg megtekinthető időszaki tárlata. A „Kalandra fel” című tárlat az 1912-ben megrendezett Budapest–Konstantinápoly autóversenynek állít emléket. Ez az esemény a Királyi Magyar Autóclub első hivatalos megmérettetése volt, a Fortepan oldalon található képekből, illetve korabeli dokumentumokból a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen összeállított tárlat az automobilizmus hajnalán megrendezett verseny főbb állomásait mutatja be, elsősorban Bukarestet, Szófiát és az oszmán fővárost érintve.

Ide kapcsolódik:
Júniusban jön az 5. Műtárgyak Éjszakája

Az újranyitás azt is jelenti, hogy a kulturális központ különböző rendezvényeket, programokat is kínál a nagyérdeműnek: június közepén a Gül Baba Kulturális Központ is csatlakozik a „Műtárgyak Éjszakája” elnevezésű kezdeményezéshez: június 17. és 19. között változatos programokkal várják a látogatókat, többek között rendszeres időközönként kerül sor részletes tárlatvezetésre, amely bemutatja Gül Baba személyét és történelmi jelentőségét, valamint a türbe történetét. Az időszaki tárlatok felkeresésén túl további kulturális programok: június 17-én 17.00 órakor Nagy János, alias Afronauta, június 18-án 18.00 órakor az Örökifjú Zenebarátok Kórusa ad koncertet, június 19-én 17.00 órakor pedig az Arasinda együttes lép fel. Emellett szintén június 19-én 12.00 órakor kerül sor az ebru, vagyis a török márványpapír történetét és készítését bemutató műhelytalálkozóra. A részletes programokért érdemes felkeresni a kulturális központ honlapját és Facebook-oldalát.

A belépés minden programra ingyenes, a belépés feltételeit tartalmazó tájékoztató szintén elérhető az alapítvány honlapján.

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.