Papageno Radio
Promóció Zene+ sorozat a Várkert Bazárban

Zene+ sorozat a Várkert Bazárban

Három ünnep, három összművészeti koncert. A Várkert Bazár a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával együttműködésben igazi összművészeti kulturális csemegékkel készül 2021 nyarára. Az ódon történelmi falak között – miközben a felejthetetlen panorámában gyönyörködünk – a kiváló akusztika segítségével felemelő és tartalmas nyáresték várnak az érdeklődőkre.

A költészet és a zene kéz a kézben jár. Egy versnek is van zenéje, arról pedig érintőlegesen sem lenne egyszerű röviden beszélni, hogy mennyi zenét inspirált valamilyen költemény. Nem véletlen, hogy az első koncert témája nemzetünk himnusza lesz, amelynek szövegét és dallamát minden magyar tudja, ha álmából ébresztik is fel, és amely idén júniusban már 177 éves.

Zenélő Budapest

1844 tavaszán tizenhárom pályamű érkezett a Kölcsey Ferenc Hymnusának megzenésítésére kiírt pályázatra. A zsűri június 15-én hirdette ki az eredményt, amelynek értelmében az „Itt az írás forgassátok, / Érett ésszel, józanon. Kölcsey” jeligéjű pályázat beküldője, Erkel Ferenc került ki győztesen.


Nyáry Krisztián – fotó: Szalmás Krisztina

A Himnusz igen hamar nemzeti imádságunkká vált anélkül, hogy hivatalossá tették volna – erre tulajdonképpen csak 1989-ben került sor, amikor bekerült az alkotmányba.

Sümegi Eszter – fotó: Emmer László

A történeti részről ennyit kedvcsinálóként, hiszen a Várkert Bazár Öntőház udvarán Nyáry Krisztián irodalomtörténész, irodalmár vezeti be a közönséget a Himnusz kalandos keletkezéstörténetébe. Kölcsey költeményén kívül a kor számos más versével is megismerkedhetünk Mohai Tamás színművész előadásában.

Zenélő Budapest

A másik főszerep természetesen a zenéé, és nemcsak a Himnuszé: megszólalnak Erkel és kora, valamint a 20. század elejének gazdag termése közt Kodály és Dohnányi legnépszerűbb zenekari művei. Erkel Hunyadi Lászlójának híres „La Grange-áriáját” a Kossuth-díjas Sümegi Eszter szólaltatja meg, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara élén az est karmestere, a szintén Kossuth-díjas Kovács János dirigál.

Mohai Tamás

A nyár folyamán még két jeles alkalommal találkozhatunk a Várkert Bazárban a Zene+ sorozattal: július 2-án a Zene+ Tánc című előadással Astor Piazzolla születésének 100., augusztus 8-án pedig Zene+ Bűvölet címmel Rodolfo születésének 110. évfordulóját ünnepelhetjük együtt a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával és vendégeivel, egy-egy kellemes nyáresti koncerten a megújuló budai Vár egyik különleges szépségű környezetében.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!