Papageno Radio
Promóció A Carmina Burana és a West Side Story a Zempléni Fesztiválon –...

A Carmina Burana és a West Side Story a Zempléni Fesztiválon – Játék

Vidám, közismert dallamok töltik meg idén nyáron a Fesztiválkatlant – a BDZ a felszabadultság érzését hozza el önöknek augusztus 21-én, Tokajban. A műsorösszeállítás során arra törekedtünk, hogy egy kicsit elfeledtessük a közönséggel – és magunkkal is – a mögöttünk álló nehéz hónapokat, és ehhez két közismert darabot hívtunk segítségül.

A West Side Storyt nem kell bemutatni senkinek: A musical az 1950-es években, New Yorkban játszódik az Upper West Sideon. A történet Shakespeare Rómeó és Júlia című drámája nyomán született: a középpontban két rivalizáló család áll, s két utcai, tinédzserekből álló bandát ismerhetünk meg, különböző etnikai háttérrel.

A musical zenéjét Leonard Bernstein szerezte. A szimfonikus táncok a West Side Storyból virtuóz zenekari mű, méltán népszerű repertoárdarabja a szimfonikus zenekaroknak. A szvit zenéjében az eredeti mű összes zenei rétege megtalálható a cool jazztől a latin-amerikai társastáncokon át egészen a szinte Stravinskyra emlékeztető klasszikus zenéig.

A Carmina Buranát a kórusirodalom legnépszerűbb alkotásai között tartják számon. Nem véletlenül, hiszen dallamai a szívig hatolnak, a múlt álmába repítenek. Időtlen zene, amely megragadja a változó világot. Orff zenéjének legjellemzőbb sajátossága a primitív dallamkészlet, az erőteljes dinamika és a motívumok mágikus ismétlődése – ezek pedig az ősi törzsi énekek dobbal kísért lüktetését, kábító varázsát, ösztönös és erotikus szenvedélyét idézik.

A Carmina Buranának nincs története, a világot mozgató erőt, az életörömöt állítja a középpontba. A mű a szerelemről, a kikeletről, az ifjúságról, a természet megújulásának élményéről szól. Ezen az estén látványos vizuális effektekkel kiegészülve élvezheti a közönség ezt a népszerű darabot.

További információ a koncertről ide kattintva. 

JÁTÉK

A kérdésünkre helyesen válaszolók között három páros jegyet sorsolunk ki a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság augusztus 21-i hangversenyére (Zempléni Fesztivál, Tokaj Fesztiválkatlan, 20 óra). A helyes válaszokat a Facebook-poszt alatti kommentekben várjuk augusztus 2-án éjfélig.

Kérdés: A Carmina Burana mellett melyik mű szerzője volt még Carl Orff német komponista?

A) Carmen

B) Cantata Profana

C) Catulli Carmina

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!