Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Dénes Viktor: „A zenés produkciók hitelessége és frissessége nekem régóta belső hajtóerőm”

Dénes Viktor: „A zenés produkciók hitelessége és frissessége nekem régóta belső hajtóerőm”

A Budavári Palotakoncert közönsége visszatérő ismerősként köszöntheti majd július 23-án és 24-én az Oroszlános Udvarban a Budapesti Operettszínház ifjú művészét, Dénes Viktort. A népszerű táncos-komikussal a közelgő gála kapcsán többek között arról is beszélgettünk, szerinte mire kellene fókuszálnia az előadó-művészetnek.

- hirdetés -

– Az idei Palotakoncert az Operettünnep címet kapta. Számodra mit jelent az ünnep?
– Az ünnep mindig lehetőség arra, hogy kicsit megálljunk, megnyugodjunk, és elfeledjük a mindennapi problémákat. Én fontosnak tartom ezeket az alkalmakat. Nekünk, magyaroknak egyébként is olyan kevés ünnepünk van! Olyan kevésszer örülünk annak, hogy élünk, hogy valami jót hoztunk létre!

- hirdetés -

A Palotakoncert minden nyáron lehetőséget ad rá, hogy a magyar operettet ünnepelve együtt örüljünk annak, amink van. Örüljünk ennek a páratlan kulturális kincsnek, ami nemcsak a miénk, de nagyon is magunkénak érezhetjük. Nemcsak nagy öröm, de komoly megtiszteltetés is, hogy idén már harmadik alkalommal léphetek fel az Oroszlános Udvarban, egy igazán lenyűgöző helyszínen. Ezek a gálák nekünk és a nézőknek egyaránt igazi ünnepek.

– Nehéz lesz a pandémiás időszak után újra visszatérned a színpadra?

– Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem igazán kell „visszatérnem”, mert az első bezárást leszámítva tulajdonképpen ezt az egész vészterhes időszakot – amin most már remélhetőleg örökre túl vagyunk – végigdolgozhattam. Hálás is vagyok ezért, mert nagyon nehezen viselem, ha nincs mit csinálnom.

– Többek között a Doktor Balaton bogaras szakértőjeként láthattunk a képernyőn, sőt rendezőként is bemutatkoztál. Most is egy különleges előadás készül a rendezéseddel.

– A Barokk randevú című programsorozatban Johann Sebastian Bach Phoebus és Pán című világi kantátáját szeretnénk kísérleti jelleggel egy kicsit „modernizálni” – ha ez a szó nem sérti meg Bach munkásságát. (nevet) Mindenesetre igyekszünk valami olyasmit csinálni, ami hozzátesz az ő zsenialitásához.

Ide kapcsolódik:
Fókuszban a crossover - Barokk Randevú a Gödöllői Királyi Kastélyban

– Ezek szerint rendezőként is a zenés művek mozgatják meg a fantáziádat?

– A zenés produkciók hitelessége és frissessége nekem régóta belső hajtóerőm. Ha színházról beszélünk, akkor az emberek, a helyzetek ábrázolása, a történetmesélés hitelessége számomra ugyanúgy alapvetően fontos. Ezek a szempontok vezérelnek minden alkalommal, amikor rendezőként egy-egy zenés előadáshoz nyúlok.

– A Palotakoncerthez hasonló gálákon a történetmesélést, a helyzet- és jellemábrázolást nyilván szűkebb keretek közé kell szorítani.

– Való igaz, de annak a három percnek, amíg egy-egy dal tart, ugyanúgy kerek egésznek kell lennie. Ugyanazzal az érzékenységgel kell hozzányúlni az elhangzó számokhoz, amivel egy egész előadást létrehozunk. Az idei Palotakoncerten is erre törekszem majd.

– Idén milyen dalokban láthatunk a gálán?

– A Csárdáskirálynőből is felcsendül majd a jól ismert Te rongyos élet című dal, illetve Vincze Ottó Boci-boci tarka című operettjéből a Haragszom rád című duettet is előadjuk majd Széles Flórával. Az utóbbi dalban azt szeretem, hogy rengeteg lehetőséget ad a tréfás, kedves csipkelődésre, egymással való humoros szócsatára. A Csárdáskirálynő Bónija pedig a kedvenc táncos-komikus szerepem, amit nagyon nehéz lenne felülmúlni. Abban a karakterben egyszerűen minden benne van.

* Az interjút Dénes Viktor táncos-komikussal Szilágyiné Tukács Orsolya készítette.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!