Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Megújul a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztivál

Megújul a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztivál

A nagy múltú programsorozat világhírű művészekkel, klasszikus, jazz és népzenei programokkal és ingyenes közösségi eseményekkel várja az érdeklődőket július 19–30. között Kodály Zoltán szülővárosában. A Duna Művészegyüttes, Simon Izabella zongoraművész, Bretz Gábor operaénekes, Gráf Zsuzsa zongoraművész, a Sárik Péter trió, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Erdei Péter és Nemes László Norbert, a Nemzeti Ifjúsági Kórus, Hámori Máté, Hollókői Huba, Navratil Andrea lesz többek között az idei fesztivál vendége, a zárókoncerten pedig a világhírű orosz trombitaművész, Sergei Nakariakov lép színpadra. Idén először egy Kodály Pont is lesz a Hírös Agóra előtt, amely a közösségi zenélést és a találkozást helyezi előtérbe.

- hirdetés -

A kecskeméti Hírös Agórában tartott sajtótájékoztatón az intézmény új ügyvezető igazgatója, Barta Dóra elmondta, hogy tervei szerint az elkövetkező években jelentősen megújul és átalakul majd a fesztivál: „Természetesen ez egy hosszú és bonyolult folyamat lesz, sok kis és még több nagyobb lépéssel. Az idei évben még alapvetően az eddigi hagyományoknak megfelelően kerül megrendezésre a fesztivál, egyelőre csak néhány programelemet tudtunk megújítani. Ilyen a Kodály Pont létrehozása, amely fesztiválunk névadójának álmát testesíti meg, hogy „Legyen a zene mindenkié!”, illetve azok a rendhagyó „atmoszféra” koncertek, amelyek a város különleges hangulatú, természeti vagy épített szépségekben gazdag helyszínein lesznek hallhatóak. De mindenki számára észrevehetően változni fog a fesztivál arculata is. Az igazi megújulás azonban az elkövetkező években lesz majd látványos, amely reményeim szerint jelentősen felpezsdíti majd a város kulturális életét és turizmusát is.”

- hirdetés -

A Kodály Pont a Hírös Agóra előtt, a Deák Ferenc téren kerül kialakításra, egyfajta „zenei Hyde Park Cornerként”,  szorosan kötődve a fesztivál szellemiségéhez, a zene nyelvén vagy a zene apropóján teremtve kötetlen megnyilatkozási lehetőséget a város lakói s a fesztiválra idelátogatók számára.

A több évtizedes múltra visszatekintő Kodály Művészeti Fesztivál rendezvényeit szoros együttműködésben rendezi meg a Hírös Agóra és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet, amelynek igazgatója, dr. Nemes László Norbert már évek óta a fesztivál művészeti tanácsadója. 

Kecskemét 1970-ben adott otthont először a Kodály Szemináriumnak. A nyári rendezvényhez a kezdetektől egy hangversenysorozat is kapcsolódott, amely 1991-től viseli a Kodály Fesztivál nevet. Az elmúlt évtizedekben kikristályosodott a fesztivál koncepciója: Kodály zeneművei és az életművéhez kapcsolódó régi és újabb szerzők műveinek megszólaltatása, a kortárs magyar zenei élet legjelesebb képviselőinek fellépései, helyi zenei műhelyek és versenygyőztes fiatal művészek bemutatkozása. Az évek során egyre inkább gazdagodott és színesedett a program, más művészeti ágak is helyet kaptak a fesztivál programjában. 1998-tól a fesztivál Kodály Művészeti Fesztivál néven vált Kecskemét és a régió egyik legjelentősebb kulturális eseményévé.

Kecskemét emblematikus kulturális helyszínei és jellegzetes közterei adnak otthont a programoknak, amely ez alatt a 12 nap alatt betölti a várost. A fesztivál a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertjével indul, amelynek műsorán Dohnányi Ernő, Bartók Béla és Kodály Zoltán művei szerepelnek, a zenekart Hollókői Huba vezényli a kecskeméti Főtéren július 19-én este 8 órakor (esőhelyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ).

szimfonikus zenekar
Kecskeméti Szimfonikus Zenekar

Mozart életét mutatja be a gyermekek számára Simon Izabella zongoraművész zenésztársaival azon a különleges délutáni kosztümös koncerten, amely a Mozart, a varázsló címet viseli. Az Ifjúsági Otthon udvarán július 21-én szerdán 17.30-kor Mozart legkedveltebb műveinek részletei hangzanak majd el.

Az Otthon mozi a fesztivál alkalmából július 21-én 20 órától műsorára tűzi a Traviata című világsikerű olasz operafilmet, amely Verdi remekművéből készült.

A világ legjelentősebb operaházainak rendszeres vendégművésze Bretz Gábor, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes művész dalestjén Kodály Zoltán és Gustav Mahler művei szerepelnek, az Evangélikus templomban július 22-én csütörtökön 20.00 órától. A művészt Gráf Zsuzsa kíséri zongorán.

Bretz és Gráf
Bretz Gábor és Gráf Zsuzsa

A Duna Művészegyüttes egy különleges produkciót hoz a Hírös Agórába Elmúlt időkből – Bartók&Folk címmel, amely július 25-én vasárnap 20.00 órától lesz látható. A táncszínházi előadás létrehozásának szándéka egyrészt emlékezni a gyűjtőkre (jelesül most Bartók Bélára), másrészt megszólaltatni, táncra fordítani a „gyűjtemény” egy kis szeletét, Bartók férfi kórusra írt műveit. Ebben segítségükre lesz a nemzetközileg is elismert Szent Efrém Férfikar. „Az előadás egy olyan világot idéz meg, melynek egykor volt jelene, s a mi jelenünk között eleven a kapcsolat, épült híd, lehet járni rajta oda-vissza. Ezt az utat járjuk majd be, hogy bizonyítsuk: a hagyomány az eredetből fakad, mi abban létezünk, nélkülünk nem is lehetne az, ami, vagyis „eredet”!” – írják az alkotók.

A Sárik Péter Trió Beethoven műveit dolgozta át a jazz stílusára. A koncert repertoárjában a mester szimfóniáinak és zongoraszonátáinak részletei hangoznak el, Beethoven dallamai és harmóniái keverednek a jazz és a popzene ritmusaival a trió remek zenészeinek előadásában. A műsor nagy része természetesen improvizáció, a Trió megidézi azt a kort, amikor még a klasszikus zenészek is rögtönöztek. A Sárik Péter Trió koncertjein megszokott, hogy a közönség is aktív részese az előadásnak, most is így lesz: a zenekar a közönséggel együtt adja majd elő az Örömódát július 27-én kedden 20.00 órától a kecskeméti Főtéren (esőhelyszín: Evangélikus templom).

A Piarista Templomban lép fel a Nemzeti Ifjúsági Kórus Erdei Péter és Nemes László Norbert vezetésével. Műsorukon kortárs szerzők gondosan válogatott művei szerepelnek: Bella Máté, Fekete Gyula és Tóth Péter egy-egy műve. A különleges koncertre július 28-án szerdán kerül sor este 20.00 órakor.

Navratil Andrea Liszt Ferenc-díjas énekes, népdalénekes számos formációban bizonyította már különleges tudását, művészi érzékenységét, ezúttal Mali Katalin orgonakíséretével ad koncertet július 29-én az Evangélikus templomban.

A fesztivál zárókoncertjén a Nagytemplomban Sergei Nakariakov világhírű orosz trombitaművész lesz a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar vendége Hámori Máté vezényletével. A művészt úgy is nevezik, hogy „a trombita Paganinije”, aki merészen áttörve a trombitarepertoár határait a legkülönbözőbb hangszerekre írott versenyművek elképesztő átirataival új fejezetet nyitott instrumentuma repertoárjában. Az idei év különleges zenei eseménye, hogy Kecskeméten lép fel a Kodály Művészeti Fesztivál vendégeként.

A fesztivál részletes programja és jegyvásárlási lehetőség itt és itt érhető el.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!