Papageno Radio
- hirdetés -
PR Oszvald Marika: „Az operettből áradó szenvedély sok mindenen átlendít”

Oszvald Marika: „Az operettből áradó szenvedély sok mindenen átlendít”

Oszvald Marika Kossuth-díjas művésznő – aki egyike a köztünk élő legendáknak – elmaradhatatlan fellépője a Budavári Palotakoncertnek. Július 23-án és 24-én ismét elkápráztatja majd az Oroszlános Udvar közönségét páratlan energikusságával. A közelgő gála kapcsán – mely védettségi igazolvány nélkül is látogatható lesz – többek között arról is beszélgettünk, milyen dalokat hallhatunk majd az előadásában.

- hirdetés -

– Milyen dalokban láthatjuk, hallhatjuk majd az idei gálán?

- hirdetés -

– Ebben az évben egy számot éneklek majd, pontosabban egy több dalból álló egyveleget, ami az állatokról szól. Olyan jól ismert dalokból csendülnek majd fel benne részletek, mint a Bőg a tehén, Paplak mellett lakik a Katika, vagy a Pénz beszél. Igazán vidám kis összeállítás lesz.

– A dalokat, amelyekben szerepel, szinte mindig energikus, humoros és ötletes koreográfia jellemzi. Ön is aktívan részt vesz a kidolgozásukban?

– Olykor-olykor szoktak lenni ötleteim, igen. De ezúttal Lénárt Gábor, a koreográfus már egy részletesen kidolgozott tervvel, dramaturgiával állt elénk. A dalokhoz illő, főleg népies tánclépésekből áll majd a koreográfia, még a latinos, salsás részbe is kerültek magyaros elemek.

– És gondolom a humor, ami az operett egyik fontos eleme, ezúttal sem marad el.

– A Palotakoncert minden évben rendkívüli ünnepi alkalom, és az operett maga alapvetően ünnepélyes, emelkedett, szenvedélyes műfaj. Az ülőpróbán már volt alkalmam meghallgatni a többi fellépőt: idén is aranytorkú énekesek adnak majd elő csodaszép dallamokat. Az operettnek valóban van egy másik népszerű, könnyed és humoros vonala is. Én szokás szerint ezúttal is azt képviselem majd.

Ide kapcsolódik:
Dolhai Attila: „Egy koncert olyan, mint egy utazás”

– Ha már említette az ünnep szót: az idei Palotakoncert az Operettünnep címet kapta. Az Ön életének fontos részei a különleges alkalmak?

– Nem igazán. Persze vannak kiemelkedő, fontos ünnepek, mint például a karácsony vagy a húsvét, de a születésnapokat és a névnapokat például nem igazán ünneplem. Még a kerek évfordulók körül sem szeretek nagy hűhót csapni, mert alapvetően minden egyes nap különleges, és minden egyes alkalommal ünnep az is, ha színpadra léphetünk. Maga a pandémia is erre nyithatta fel az emberek szemét.

– Hogyan élte meg azt az időszakot?

– Én a maga nemében élveztem a szabadságot, bár az aggodalom azért természetesen bennem is megvolt. Igyekeztem vigyázni magamra, betartottam a szabályokat, tanácsokat. Most pedig lassan kezdek visszarázódni a dolgos hétköznapokba. Eleinte nem volt könnyű, mert négy bemutatóm is volt nem sokkal egymás után. De mostanra ismét formába jöttem. Az operett műfaj rengeteg energiát ad a lelkemnek, ezáltal a testemnek is, mert olyan erős szenvedély árad belőle, ami sok mindenen átlendít.

* Az interjút Oszvald Marika művésznővel Szilágyiné Tukács Orsolya készítette.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!