Papageno Radio
PR Bemutatta a Magyar producerek I. című kötetet az MMA MMKI

Bemutatta a Magyar producerek I. című kötetet az MMA MMKI

Augusztus 13-án a XV. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon mutatta be az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) Documenta Artis sorozatának újabb kötetét a szerkesztő Kollarik Tamás.

A magyar mozgókép 120 éves története bővelkedik a világhírű filmesekben, rendezőktől a forgatókönyvírókig, operatőröktől a zeneszerzőkig, akiknek nemcsak műveit, a részvételükkel létrejött alkotásokat, de sok esetben még a magánéletüket is jól ismerjük. Ugyanakkor, talán az európai hagyományok miatt is, jóval kevesebbet tudunk a filmek mögött, de a stáblista első helyein álló filmkészítőkről, a producerekről. A legtöbb esetben amerikai filmek sztereotípiái határozzák meg elképzeléseinket, pedig valójában konkrét tevékenységük, szerepük, lehetőségük és felelősségük nehezen értelmezhető, megfogható az átlagember, de még sokszor a magyar filmszakmai szereplők számára is.

A kiadványban a 20 kortárs alkotó a filmgyártás intézményi, szabályozási és egyéb fontos területeit is érintették és olyan kérdésekre keresték közösen a válaszokat, hogy mi a producer feladata, művész-e a producer, illetve milyen esélyei és lehetőségei vannak a koprodukcióknak? Megszólal: Bodzsár István, Ferenczy Gábor, Hábermann Jenő, Hutlassa Tamás, Kocsis Gábor és Pataki Ágnes, Lajos Tamás, Mécs Mónika, Mikulás Ferenc és Miskolczi Péter, Muhi András, Osváth Gábor, Petrányi Viktória, Sándor Pál, Sipos Gábor és Rajna Gábor, Stalter Judit, Szekeres Dénes, Temple Réka és Ugrin Julianna.

Magyar producerek I. című kötet
Magyar producerek I. című kötet – fotó: Sándor Emese / MMA MMKI

Az interjúkötet szerkesztője a Magyar Filmdíjas Kollarik Tamás Bánffy Miklós-díjas producer, jogász, egyetemi oktató, filmrendező, az interjúkat Barkóczi Janka, Soós Tamás és Vincze Zsuzsanna készítette. A tervek szerint 2022-ben elkezdődik a következő rész előkészítése.

Magyar producerek I.
Magyar producerek I. című kötet – fotó: Sándor Emese / MMA MMKI

A Magyar producerek I. című kiadványnak célja, hogy a magyar mozgókép kortárs alkotóinak gondolatait, meglátásit megőrizze, az oktatásban könnyen felhasználható, de a jelen és a jövő kritikusainak, kutatóinak, netalán producereinek, de akár a filmes igazgatás döntéshozóinak és szakembereinek is hiteles forrást és támpontot nyújtson munkájukhoz.

A Fundamenta profunda elméleti megalapozó kötetek keretében jelent meg az Animációs körkép című kötet, amely a magyar animáció oktatási, intézményi és pályázati lehetőségeit járta körbe, illetve a Mozgókép és paragrafusok, amely a filmgyártás intézményi és szabályozási kérdéseivel foglalkozott. Az Intézet Documenta Artis kötetei között látott napvilágot a Magyar forgatókönyvírók I. és a Magyar animációs alkotók I. interjú-könyvek, amelyekben kortárs alkotók szakmai, de az oktatás számára is felhasználható módon beszélnek szakmájuk szerepéről, helyzetéről, a magyar mozgókép jelenéről és jövőjéről.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!