Papageno Radio
Promóció Újra eredeti pompájában fogadja látogatóit a legendák kastélya Nádasdladányban

Újra eredeti pompájában fogadja látogatóit a legendák kastélya Nádasdladányban

A hitvesi szerelemnek emléket állító kastély és parkja a 2018 és 2021 között lezajlott rekonstrukciónak köszönhetően nem csupán megújult és megszépült, de történetében először minden olyan tere megnyílt a látogatók előtt, ahol egykor a Nádasdy család élte mindennapjait. A Tudor-kort idéző, romantikus hangulatú kastély ma újra eredeti pompájában látható.

A kis Fejér megyei település, Sárladány a 19. század közepén kapta új nevét, amikor gróf Nádasdy Lipót megvásárolta a birtokot és kérelmezte a falu átnevezését Nádasdladányra. Lipót fia, Nádasdy Ferenc és ifjú felesége, Zichy Ilona együtt tervezték meg családi otthonukat, azonban a grófné korai halála beárnyékolta az építkezést. Az 1500-as évek angol és skót mintára épült kastélyban Ilona minden bútora és tárgya oda került, ahová ő maga szánta. A gyászoló gróf pedig olyan hűséggel élt a kastélyban, mintha szeretett Ilonája bármely pillanatban betoppanhatna.

A több évig tartó korhű rekonstrukció a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. beruházásában összesen 1,935 milliárd forintból valósult meg a Nemzeti Kastélyprogram keretén belül. A fejlesztés során megvalósult a kastélykert revitalizációjának I. üteme, amely közvetlenül érinti a megújuló tavat, a tavat körülvevő sétányt, illetve a kastély teljes területén megvalósuló balesetveszély elhárítást, valamint a bejárhatóság biztosítását. A kastélyépületben befejeződött a földszinti reprezentatív térsor rekonstrukciója, elkészültek a gombamentesítési feladatok, korszerű múzeumshop, vetítőterem, kávézó és múzeumpedagógiai foglalkoztató létesült. A pincében és az emeleten üzemeltetési és kiszolgáló tereket alakítottak ki.

Impozáns rekonstruált termek

Felmenőire méltán büszke Ferenc gróf nem csak egy kényelmes családi otthont építtetett, hanem egy olyan reprezentatív teret is, ami a család kultuszára méltó hangsúlyt fektetett. Ennek a szándéknak látványos és lenyűgöző megvalósítása lett a magyarországi kastélyépítészet egyik legkiemelkedőbb terme, az Ősök csarnoka, ami ismét régi pompájában látható. A faragott faburkolatú, hatalmas kovácsoltvas csillárokkal díszített teremben a Nádasdy család meghatározó családfői és nem kevésbé fontos szerepet játszó feleségeik egészalakos portréi sorakoznak. Az építtető gróf amellett, hogy a Nádasdyak történetét kívánta méltó körülmények közt bemutatni, az évszázadokon át gyarapodó családi könyvgyűjteménynek is impozáns otthont teremtett. Az egykor hatalmas gyűjteményből megmentett, mintegy másfélezer eredeti példány ma ismét a kastély míves faburkolatú könyvtártermének polcain sorakozik. A felújított kastély egyik legizgalmasabb tere a nagyszalonból nyíló télikert. Ez az egyetlen olyan helyisége az épületnek, amely 1940 óta nem volt látható, hiszen ekkor lebontották. Habár az üvegfelület és az ablakok a mai technikai megoldásokkal és biztonsági előírásoknak megfelelően készültek, építészetileg és a berendezést illetően is hűen sikerült visszaidézni az archív fotókról ismert hangulatát.

Átélhető történelem, interaktív tárlató

A felújítás során azok az eredeti restaurált festmények kerültek vissza az Ősök csarnokába, amelyet a II. világháború kitörésekor Radó Mária grófnő elfalaztatott. A lenyűgöző, galériás könyvtárterem, amely a Nádasdyak korában a falubéliek számára is látogatható volt, ma régi pompájában fogadja a látogatót. Az egykori társasági élet hangulatát élethűen idézik vissza a nagyszalon, a női szalon és a biliárdszoba műtárgyakkal díszített termei, míg az emeleten a családi élet privát helyszíneibe (hálószoba, gyerekszoba) leshetünk be. A kastélyban látványos filmek mutatják be az épülethez és a családhoz kapcsolódó legérdekesebb történeteket: az építtetők legendás szerelmét, a leghíresebb Nádasdy-házaspárok életét vagy éppen a kastély építését 3D-ben. Az animációs filmek a kastély korabeli technikai érdekességeit és különleges eszközeit (pl. a beszélőcső-hálózatot) ismerteti.

Az ide látogató helyet foglalhat a kastély újjáélesztett enteriőrjeiben, olvashat a könyvtárban, családi fényképalbumot lapozgathat a szalonban, kávézhat a rekonstruált télikert kényelmes foteljeiben vagy piknikezhet a kertben, ahogy egykor a Nádasdyak tették.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!