Papageno Radio
PR Hétvégén indul a PesText fesztivál

Hétvégén indul a PesText fesztivál

Pénteken startol a PesText világirodalmi és kulturális fesztivál, amely szeptember 17-26. között négy fő helyszínen, a budai Ottlik-kertben, a B32 Galériában, az A38-on és a Petőfi Irodalmi Múzeumban nemzetközi sztárírókkal és a hazai kulturális élet legjavával várja a látogatókat.

Érkezik Andri Snær Magnason, aki 2019-ben Levél a jövőnek címmel búcsúlevelet írt az első elolvadt izlandi gleccserhez. Az egyik legnépszerűbb izlandi szerző másodszor látogat el Magyarországra, most a negyedik magyarul megjelent kötetét mutatja be. Az Időről és a vízről című tudományos ismeretterjesztő munka személyes, mégis globális nézőpontból beszél a világot fenyegető környezeti katasztrófáról.

A Chaos Walking-trilógia szerzője, Patrick Ness ugyan online csatlakozik a fesztiválhoz, kifejezetten aktuális és fontos témát fog feszegetni. Legújabb, Szabadság című regénye ugyanis egy vallási közegből érkező, 17 éves, meleg fiú, Adam Thorne egy napját követi végig, és bemutatja, hogyan ismeri fel valaki saját maga értékét, és küzd meg a külvilág elutasításával.

Az egyik legjelentősebb flamand író, Stefan Hertmans is csak virtuálisan lesz jelen a fesztiválon, ő az utcán heverő történelemről fog beszélni. Második magyarul megjelent regényét, mely egy szerelme miatt zsidó hitre áttért, eltévelyedett lány történetét beszéli el, a Cambridge-i Egyetem kézirattárában található XI. századi történelmi dokumentum inspirálta.

forrás - PesText
forrás – PesText

A Nézőművészeti Kft. felolvasószínházi előadásán Olga Tokarczuk, Szvetlana Alekszijevics és Louise Glück szövegeiből válogatnak, a Márkos Albert és Sena nevével fémjelzett WH Zenekar Németh Jucival kiegészülve eredeti nyelven és magyarul felváltva, hol prózában, hol énekben szólaltatja meg Justus Pál, Szabó Lőrinc, Szabó T. Anna, Varró Dániel, Székely Csaba, Nádasdy Ádám és Papolczy Péter különböző Shakespeare-fordításait.

A 2021-es PesText programját egy különleges összművészeti produkció zárja az A38 hajón, melyben a Nobel-díjas Bob Dylan lírája csendül föl az Anima Sound System-főnök Prieger Zsolt produceri-rendezői vezetésével, valamint számos neves énekes, zenész és színész részvételével Kiss Flórától Törőcsik Franciskáig, Telma Lincolntól Benkő Dávidig, VENI-től a Kodachromig, egy térben, de több színpadon.

„Szeretnénk hinni, hogy a bezárkózás nem tart örökké, épp ezért küldetésünk, hogy ezekben a furcsa időkben is figyeljünk a környező országok, Kelet- és Közép-Európa, valamint a visegrádi négyek irodalmára”

– mondta el Szerényi Szabolcs, a PesText fesztivál kommunikációs vezetője. – „A V4-országok egyébként is mindig kiemelt szerepet kapnak a fesztiválon, mivel fontosnak tartjuk, hogy az angolszász, a francia és a német irodalom világszintű dominanciája mellett ráirányítsuk a figyelmet a minket körülvevő országok – a V4, a Balkán, a balti és a szláv nyelvek – irodalmára is. Természetesen azonban ez sem kizárólagos fókusz, azt gondolom, sikerült olyan sokszínű műsort összeállítanunk, amiben mindenki talál a saját ízlésének megfelelő programot.”

A részletes program elérhető a Pestext fesztivál honlapján, valamint Facebook– és Instagram-oldalán.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!