Mit kell tudni az éttermi kultúráról? Hogyan illik érkezni, viselkedni a fogyasztás közben, fizetni, majd távozni? Ez nem mindig egyértelmű mindenkinek. Éppen ezért cikkünkben összefoglaljuk azokat a legfontosabb etikett szabályokat, amelyeket érdemes betartani, ha egy nívós étterembe szeretnénk ellátogatni.
- hirdetés -

1. Megérkezés az étterembe
Amennyiben foglaltunk asztalt, érkezzünk időben. Az ott dolgozókat ne várassuk meg, ők készülnek a fogadásunkra. Vannak olyan pincérek, akik kimondottan azért választották ezt a szakmát, mert szeretnek emberek között lenni, a kedvükbe járni. Ha pedig valaki épp most tervezi, hogy a vendéglátás területén keres állást, annak az alábbi url, a veszpremallas.hu jó kiindulópont lehet.
A felszolgálók lesznek azok, akikkel találkozni fogunk, így ők képviselik számunkra az éttermet – fontos, hogy ők jó benyomást tegyenek ránk –, cserébe mi is tiszteljük meg őket! Nem illik például egy strandon található vendéglőbe sem csak úgy “beesni” – a fürdőruha fölé mindig vegyünk fel valamit.
Ha nincs asztalunk, akkor a pincért kérjük meg, hogy ajánljon számunkra olyan helyet, ahol le tudunk ülni. Nem illik például egy párnak elfoglalnia egy hatszemélyes asztalt.
2. Az étel elfogyasztása
A rendelés leadása ne tartson sok ideig. Ha nem vagyunk biztosak benne, melyik étel milyen ízű, miből készül, bátran kérdezzük meg a pincért. Visszaküldeni a fogást nem illik arra hivatkozva, hogy nem ízlett, nem erre számítottunk.
Nagyon oda kell figyelni az evőeszköz-használatra. A teríték az étteremben bizonyára az előírásoknak megfelelő lesz: bal oldalon a villa, alatta a szalvéta, jobb oldalon pedig a tányér mellett a kés, majd a kanál. Ez is mutatja, hogy kívülről befelé kell haladni: ha több kanál is van például, akkor a külsőt használjuk az első fogás elfogyasztásához.
A desszerthez szükséges villa vagy kanál jellemzően a tányér fölött kap helyet – ezt jó, ha tudjuk. Célszerű ismerni a jelzéseket is: a keresztbe tett evőeszközök a tányéron azt jelentik, hogy a fogyasztás csak félbeszakadt. A pincér így nem fogja elvinni a tányérunkat akkor sem, ha kimegyünk a mosdóba.
Evés közben ne mobilozzunk, figyeljünk az asztaltársakra, teli szájjal viszont ne beszéljünk. Sose hangoskodjunk, ne zavarjunk másokat. És még egy fontos tanács: ne könyököljünk az asztalra!
3. Fizetés és távozás
Amennyiben egy pár vacsorázik együtt, illik a férfinak fizetnie. Ma már jellemzően ez bankkártyával történik. Mindig tanácsos rákérdezni, hogy a kiállított számla tartalmazza-e a szervizdíjat. Ha nem, akkor a borravalót is kalkuláljuk bele a végösszegbe.
Ha egy társaság eszik együtt, akkor célszerű kijelölni valakit, aki fizet, kellemetlen ugyanis a pincérnek külön-külön fizettetni. Később a tagok elszámolhatnak egymás között, ezzel nem rabolják a vendéglőben dolgozók idejét.
Ha szeretnénk a megmaradt ételt elcsomagoltatni, azt még a fizetés előtt jelezni kell. Távozáskor is legyünk csendesek, köszönjünk el a felszolgálóktól. Ha tetszett a hely, ajánlhatjuk másoknak is.