Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Klasszik A burgenlandi népzenétől a FAB Ensemble-ig – Papageno Klasszik

A burgenlandi népzenétől a FAB Ensemble-ig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 27-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Fazekas Gergellyel, Fisli Évával, Rák Bélával és Szőke Nikolettával.

FAB Ensemble

- hirdetés -

A FAB Ensemble március 2-i, immár ötödik koncertje várja a nézőket az online térbe.  Elsőként Maurice Ravel hegedű–cselló duója hangzik el Kokas Katalin és Kokas Dóra előadásában. Sosztakovics hét románcát Horti Lilla, Langer Ágnes, Kokas Dóra és Balog József előadásában hallhatjuk.

- hirdetés -

A legendás csellistának, Msztyiszlav Rosztropovicsnak és szoprán énekesnő feleségének, Galina Visnyevszkajának ajánlott, zongoratrióra és szopránra írott ciklus a múlt századforduló egyik legjelentősebb orosz szimbolista költője, Alexander Blok verseit zenésíti meg.

A korábbi adásokat itt lehet visszahallgatni!

A kortárs dán zeneszerző, az egykor rockzenészként induló Anders Koppel marimbára és hegedűre írott Tarantelláját Kelemen Barnabás és Joó Szabolcs adja elő, a koncert zárószáma pedig a kamarazenei repertoár egyik legismertebb darabja, Robert Schumann Esz-dúr zongoranégyese lesz. Ez utóbbiban Kelemen Barnabáshoz Maxim Rysanov, Kokas Dóra és Fejérvári Zoltán csatlakoznak.

Az este műsorvezetőjét, Fazekas Gergelyt arról is kérdezzük, milyen fontos zenetörténeti adalékok kapcsolódnak a műsorban elhangzó darabokhoz?

Fotótörténeti konferencia

A Magyar Fotótörténeti Társaság közös gondolkodásra hívta a fotótörténettel foglalkozó kutatókat 2017 májusában egy konferencia keretében. Az előadók az alkotónőket, egyéni pályákat, az érvényesülés változó lehetőségeit, műkedvelő és hivatásos fényképésznőket, irodalom és fotó, valamint nemek és fotográfiai diskurzusok viszonyát vizsgálták a kezdetektől napjainkig. A konferencia anyagából izgalmas kötet született, amelyben „a fotografálás mint legitim női foglalatosság, szakma, művészi önmegvalósítás példái” sorakoznak a 19. század második felétől napjainkig. A társadalmi mozgások következtében az 1910-es évektől a szakírók a nők számára kifejezetten ajánlják a megélhetést és az egyéniségük szabad, bátor, nyílt kifejeződését is biztosító foglalkozás művelését. A 20. század második felében a férfiak és nők számára is elérhető intézményesült oktatás, médiajelenlét, kiállítási lehetőség számos női alkotó számára hozott elismerést és megbecsültséget. A magyar fotótörténet-írás ugyanakkor hosszú időn át erőteljesen férfiközpontú volt, női alkotók neve ritkábban hangzott el az összefoglalásokban. A tanulmánykötet ehhez a sokakban rögzült képhez kíván újabb adatokkal, adalékokkal szolgálni, és feltárni a fotográfiai önreprezentáció példáit” – írja a Fotográfusnők című kötetről E. Csorba Csilla kutató, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke. A kötet szerkesztőjével, Fisli Évával arról is beszélgetünk, mi hívta életre a kötet forrását jelentő konferenciát?

Gitár és népzene

Rák Béla Artisjus-díjas gitárművész-tanár a budapesti és a bécsi Zeneakadémián diplomázott. Jelenleg Ausztriában, a bécsi Zeneművészeti Egyetem Népzenekutató és Ethnomuzikológiai Intézetében és a bécsi Egyetem Európai Ethnológiai Intézetében írja PhD doktori disszertációját a burgenlandi magyarok zenei hagyományairól.

A tanítás mellett rendszeresen koncertezik, repertoárja a klasszikus gitárirodalom remekeiből, reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus és XX. századi művekből áll. Emellett a Rák Béla Combo zenekarral 2 akusztikus gitár, basszus, ének felállásban virtuóz gitárjátékon alapuló elegáns, dallamos jazzt is játszik.

Tavaly év végén jelent meg első önálló albuma, amelynek anyagát nyáron zenekarával nagy sikerrel mutatta be. Rák Bélától azt is kérdezzük, mi az album különlegessége; hogyan állította össze az anyagot; milyen hangszereken játszik a lemezen?

A Dal

Szőke Nikoletta Junior Prima díjas jazzénekes 2005 júliusában nyerte el a mezőny legfiatalabbjaként a híres Montreux-i Jazz Fesztivál által meghirdetett, többfordulós Shure Montreux Jazz Voice Competition első díját és a közönségdíjat, amelyre az egész világról nevezett több száz harminc év alatti énekes.

Ennek a győzelemnek köszönhetően 2006 januárjában első magyar énekesként meghívást kapott New Yorkba, ahol két sikeres koncertet adott a Hilton New York, valamint a Winton Marsalis vezette Lincoln Center klubjában, a Dizzy’s Clubban. 2006-ban Lakatos Ablakos Dezső jazzművészeti ösztöndíjat kapott, amelyet évente három harminc év alatti zenésznek ítélnek oda az egész országból. 2006 júniusában fejezte be a konzervatóriumot, ettől kezdve teljesen a zenész létnek szenteli magát. 2008 októberében jelent meg debütáló lemeze Golden Earrings címmel. Számos sold-out koncertet adott itthon és külföldön, 6 best-selling albuma jelent meg Japánban, ezernyi fellépése volt az ország legjelentősebb fesztiváljain és koncerttermeiben, és mások mellett olyan művészekkel lépett fel, mint Gerard Presencer, Tony Lakatos, David Friedman, Natalie Williams, Bobby McFerrinnel és Michel Legrand.

Az elmúlt hetekben láthattuk Szőke Nikolettát A Dal 2021 című hétrészes zenei műsorban is, amelynek keretén belül a nézők és a szakmai zsűri kiválasztja, hogy melyik a legjobb magyar sláger. Az Új esély című dal rögtön nagy siker lett. A férjével, Barcza Horváth Józseffel közösen írt dalról és a versenyről is beszélgetünk Szőke Nikolettával.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. február 28-án, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.