Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Klasszik A plakátművészettől a Fonó-életműdíjáig – Papageno Klasszik

A plakátművészettől a Fonó-életműdíjáig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása március 13-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú dr. Bakos Katalinnal, Balázs Andreával, Bőhm Dániellel és Dresch Mihállyal.

Mesél az utca

- hirdetés -

Márciustól különleges szabadtéri plakátgyűjteményben gyönyörködhetünk a Várkert Bazár teraszán. A Mesél az utca – Faragó Géza plakátművészete a századelőn című tárlat az Országos Széchényi Könyvtár jóvoltából jöhetett létre: az egyik különgyűjtemény, a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár ritkaságaiból válogattak a szervezők emlékezetes, látványos műveket. Faragó Géza ugyan ismert volt festőként, karikaturistaként, színházi jelmez- és díszlettervezőként is, mégis plakátjai vívták ki az őt övező, korokon átívelő tiszteletet. Az egyedülálló képi világgal rendelkező és gyakran különleges humorral fűszerezett alkotások vérpezsdítő történeteket sejtetnek a Bajcsy-Zsilinszky út, a Teréz körút és a Király utca háromszögének éjszakai életéből, amelyben a művész oly sokat volt jelen, és amelyből oly sokszor merített ihletet. A Mesél az utca a XX. század első harmadának hirdetőoszlopai és táblái segítségével idezi meg tehát Faragó Géza legendás plakátművészetét, amelynek kapcsán dr. Bakos Katalin művészettörténésztől azt is kérdezzük, hogyan indult Faragó Géza pályája, kikkel került kapcsolatba, akik támogatták őt, illetve a mostani tárlat és az alkalmazott grafika hogyan gazdagodott Faragó Géza újításaival?

Örkény: Tóték

- hirdetés -

A Veres 1 Színház társulatával március 5-től online előadás formájában látható Örkény István Tóték című regényének színpadi változata. A Tóték Örkény egyik legismertebb műve, amely eredetileg filmforgatókönyvnek készült Pókék, majd Csend legyen! címmel. Először a Kortárs című folyóirat augusztusi száma közölte 1966-ban. Könyvként először 1967-ben, a Nászutasok a légypapíron című kötetben jelent meg. Szintén 1967-ben Örkény átdolgozta a kisregényt drámává, amelyet aztán nagy sikerrel játszottak a színházak. Örkény e művéért 1969-ben Párizsban elnyerte a Fekete Humor Nagydíját. A kisregénynek számos nagysikerű feldolgozása született, így 1969-ben Fábri Zoltán filmje, az Isten hozta, őrnagy úr, 1974-ben rádiójáték változata, amelyben szintén Latinovits Zoltán volt az őrnagy és egy 2019-es opera változat, Tóth Péter zeneszerző munkája. Most azonban a Tóték színházi változata is elérhető a Veres 1 Színház jóvoltából, amelyben Tótnét Balázs Andrea alakítja, aki azt is elárulja, miért szerethető számára ez a figura?

Üveghegy – kultúra gyerekeknek

Üveghegy – kultúra gyerekeknek címmel új online platform indult, amely elviszi a gyermekszínházi előadásokat a kicsik otthonába, a világ bármely pontján. Színházi- és bábelőadásokat, koncerteket egyaránt láthatnak a gyerekek és családjaik. Az Üveghegy elnevezésű magyar előadóművészeti streaming csapata azon dolgozik, hogy a lehető legjobb minőségben juttassa el a változatos előadásokat, amelyeket broadcast szintű hang- és videó technikával rögzítenek. Folyamatosan forgatnak is, hogy bővítsék műsoraikat új tartalmakkal, ugyanakkor a vágás és utómunkák fókusza, hogy a legkisebbek számára is érthető előadások készüljenek. Bőhm Dánielt, az Üveghegy alapítóját arról is kérdezzük, hogyan lesz egy családi ötletből formabontó vállalkozás?

Dresch Mihály életműdíjas

Tizenegy kategóriában adta át a Fonó Budai Zeneház az első alkalommal odaítélt Fonó-díjakat. Az életműdíjat Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas magyar zenésznek ítélte oda a zsűri a közönség szavazatai alapján. Az online rendezett első díjkiosztó házigazdái Berecz István táncos, a Fonó népzenei igazgatója és Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó művészeti vezetője voltak, a díjakat Horváth László, a Fonó igazgatója adta át. A 2020-ban fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Fonó szavazást indított a közösségi médiában: azt szerették volna megtudni, hogy a közönség az elmúlt időszak mely pillanataira gondol vissza legszívesebben. Összesen 25 kategóriában lehetett szavazni, ezeket az intézmény később 11 kategóriára szűkítette. A 11 kategórián belül – a korábbi közönségszavazatokat összesítve – egy szakmai zsűri segítségével 3–3 jelöltet állítottak fel, közülük kerültek ki a legtöbb szavazatot nyert kategóriagyőztesek.

Ide kapcsolódik:
Életműdíjat kapott Dresch Mihály

A legjobb koncert kategóriában a Dresch Mihály Quartet, A legjobb hangszeres művész kategóriában Dresch Mihályé az elismerés. A legjobb jazz album a Dresch Quartet Mozdulatlan utazás című korongja lett. Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, Érdemes és Kiváló Művész a mai magyar jazz kiemelkedő alakja, szaxofonos, aki a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló saját zenei világot alakított ki. Dresch Mihály pályája kapcsán az etnojazz, a népzene, a kárpát-medencei zenei gyökerek, improvizáció mindenképpen hívószó.

A sok zenei csemegével szolgáló Papageno Klasszik szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. március 14-én, vasárnap este nyolc órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.