Papageno Radio
Film Kastélyoktól a cseh filmekig - Íme, a Papageno Klasszik kínálata

Kastélyoktól a cseh filmekig – Íme, a Papageno Klasszik kínálata

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása április 10-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Benedek Ágnessel, Gál Róberttel, Lutter Imrével és Vági Zsolttal.

Kastélytól kilátóig

Kastélytól kilátóig – Nagyiccétől Sashalomig című sétán vehetünk részt április 15-én a Kertvárosi Időutazó szervezésében, Benedek Ágnes helytörténész segítségével, aki több mint húsz éve foglalkozik ezzel a különleges műfajjal, s közel 30 féle tematikus sétát dolgozott ki. Népszerűek a mátyásföldi villanegyedben tett séták, amelyek során Mátyásföld mint 132 éves egykori „luxuslakópark”, a patinás villanegyed hajdanvolt mindennapjaiba pillanthatnak bele a sétálók, de sokan érdeklődnek a sashalmi látványosságok és a Festetics kastélytól az új kilátóig tartó túra iránt is.

Kedvelt az első magyar sorozatgyilkos nyomában szervezett séta, vagy a Kertváros legendás nőit bemutató buszos városnézés, amely kisasszonyok és nagyasszonyok történeteit mesélik el, akiknek köszönhetően felvirágzottak a Pest melletti falvak: Batthyány Ilona grófnő, a kivégzett miniszterelnök lánya, Jákóffy Kata, a cinkotai grófok „ősanyja”, Wunderlichné, a kézrátétellel gyógyító delejes asszony. A közelgő Kastélytól kilátóig című eseményen megnézhetjük a 16. kerület legújabb attrakcióját, a Sashalom domb tetején épült kilátót és az ország legnagyobb emlékművét, amely a reformáció 500. évfordulójára készült.

A 17 méter magas kilátó a kerület közepén egy dombon áll, gyönyörű panorámát nyújtva a budai hegyekre és a várra. Előtte láthatunk majd határkövet az 1780-as évek környékéről, rácsodálkozhatunk a Festetics-kastély impozáns kapujára, szépen gondozott parkokban sétálunk, végigböngészhetjük a helytörténeti fasor névtábláit. Benedek Ágnest, a Kertvárosi Időutazó tematikus séták szervezőjét kérdezzük egyebek mellett arról, hogy mikor kezdődött ez a szenvedélye; hányan vettek eddig részt a programokon; milyen tematika mentén szereti összeállítani a programot, és mit tudunk azokról a csöndesnek tűnő kertvárosi részekről, ahol megannyi gyönyörű villaépület és sok-sok izgalmas sztori bújik meg felfedezésre várva?

Cseh Filmkarnevál

Öt filmet tűz műsorára az idei Cseh Filmkarnevál, amelyet április 14. és 18. között a Toldi Távmoziban követhetnek az érdeklődők. A magyarországi bemutatók sorát a Havel című nagyjátékfilmmel indítják, amely a legendás cseh drámaíró és politikus életútjának ellenzéki korszakát mutatja be, nem kevés humorral.

Az Öregfiúk című road movie főszereplője két sokat megélt és joggal elkeseredett nyugdíjas. A Zenétől hajtva szereplőit, a TapTap zenekar tagjait a zene iránti szenvedély és az összetartozás érzése hajtja. Petr Zelenka új filmje, a Drónpilóta az egyén tehet(etlen)ségéről szól egy korrupt társadalomban. A Filmkarnevált a Sarlatán, Agnieszka Holland filmje zárja, amely az örök kérdésre keresi a választ: vajon a kivételes tehetség áldás vagy inkább átok? A Cseh Filmkarnevál egyik szervezője a Cseh Centrum, amelynek célja Csehország értékeinek, különlegességeinek megismertetése a kultúra, a tudomány, az oktatás, a nyelvtanulás, a kereskedelem és az idegenforgalom területén. Segítséget nyújt a cseh kulturális programok külföldi bemutatásában, a vezető művészeti intézmények műsorába való beillesztésében. Három kontinensen, összesen 25 országban van jelen – a Cseh Centrumokon kívül Moszkvában, Jeruzsálemben és Pozsonyban Cseh Ház is működik. A Cseh Centrum kommunikációs vezetőjét, Gál Róbertet arról is kérdezzük, hogy mikor kezdődött a Cseh Filmkarnevál története, milyen tematika mentén állt össze a fesztivál az elmúlt években és milyen újdonságokkal szolgálnak a járványhelyzet ellenére idén?

Nemzeti VERSeny

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete évente meghirdeti határokon átívelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyét, a Nemzeti VERSenyt valamennyi korosztály számára Magyarországon, a Kárpát-medencében, Európa-szerte és a tengeren túl, minden nem hivatásos magyar versmondó részére. A verseny elsődleges célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a magyar nyelv tisztaságának és sokszínűségének felvonultatása a költészet segítségével, továbbá a kulturális identitás erősítése.

A verseny egyik fő fókusza idén az újrakezdés, valamint az ehhez kapcsolódó magyar nyelvű költészet, beleértve a nagy újrakezdések minden formáját és kapcsolódási pontját (háború, forradalom, szabadságharc, rendszerváltás, világjárványok), amely mellett a verseny a klasszikus és kortárs magyar irodalom szabadon választott verseinek is teret ad. A verseny védnöke Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója. A zsűri tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének művészei, szakemberei: Bakos-Kiss Gábor színművész, Szabó László kommunikációs szakember, Szűcs Nelli színművész,  Wiegmann Alfréd rendező és Lutter Imre előadóművész, producer, a verseny főszervezője, akivel arról is beszélgetünk, a hatodik alkalommal megrendezendő verseny népszerűsége mivel magyarázható a visszajelzések alapján; melyik korosztály képviselteti magát legnagyobb számban; milyen hangulatú költeményeket szeretnek szavalni a versenyzők; kik a legkedveltebb költők; illetve a járvány milyen változásokat hoz most a versenyben?

Sharing circle

Folytatódik a Sharing circle című sorozat, amelynek házigazdája Vági Zsolt, beszélgetőtársa április 19-én Weiner Sennyei Tibor költő, író, műfordító, méhész, témája pedig a kertek és a kultúra. Weiner Sennyei Tibor több verses-, esszé-, novelláskötet, kisregény és dráma szerzője, emellett Békássy Ferenc magyar költő, esszéista, huszár, a magyar költészet Angliában sokáig legismertebb alakja írásainak egybegyűjtője és életrajzának írója, valamint a DRÓT főszerkesztője, ahol rendszeresen publikál közéleti, művészeti és irodalmi tárgyú cikkeket, illetve videó-blogot vezet. Első verseskötete A természettel való kapcsolat újragondolása címmel jelent meg.

További verseskötetei és novellái a Versek a kisházból, A tengerszint feletti magasság meghatározása, valamint A nagy eretnek és Az anakronista. Indonéziában, Jáva és Bali szigetén töltött hónapjait A vándorló királyság című esszékötetében foglalta össze. 2013-ban mutatták be első drámáját, a Szapphót, majd a következő évben a Cicero Szicíliában című szatíráját, 2017-ben pedig Diogenész című monodrámáját Formanek Csaba rendezte meg és adta elő. 2019-ben jelent meg Magyar Buddha című esszégyűjteménye és a Hamvas Béláról szóló esszéit és előadásait összefoglaló Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve című könyve. Vági Zsolt mentálhigiénes szakember Sharing circle című beszélgetős sorozata egy régi ötlet megvalósítása, amelyet Indiában töltött időszaka inspirált.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. április 11-én, vasárnap este nyolc órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!