Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Klasszik Márton Lászlótól a Maladype Színházig – Papageno Klasszik

Márton Lászlótól a Maladype Színházig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása április 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Balázs Zoltánnal, Márton Lászlóval és Réczei Tamással.

Balázs Zoltán két új rendezése

- hirdetés -

Balázs Zoltán Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Maladype Színház vezetője a Maladype és az Operettszínház társulatával egyszerre készíti elő két nagyszabású mű színpadi adaptációját. Saját művészeivel Tankred Dorst Merlin, avagy a puszta ország című darabját; a Budapesti Operettszínház alkotóival Arthur Kopit és Maury Yeston közös szerzeményét, a Federico Fellini 8 és ½ című Oscar-díjas filmjéből készült nagysikerű Broadway-musicalt, a Nine-t próbálja.

- hirdetés -

Érdekesség, hogy a Merlin és a Nine szinte egy időben ünnepli keletkezésének 40 éves évfordulóját. Az idén 20 éves Maladype Színház társulatának színészei Dorst kultikus drámájában több szerepben is megmutathatják magukat, Merlin alakjának megformálását a rendező Bognár Gyöngyvérre bízta. Az Operettszínházban három szereposztással valósul meg a Nine. A színház állandó csapata mellett vendégként színpadra lép Bánsági Ildikó és Keresztes Ildikó is. A budapesti bemutatón látható Broadway-mű zeneszerzője, Maury Yeston hozzájárult a Balázs Zoltán rendezésében megvalósuló előadás bővített zenei anyagának elhangzásához. Balázs Zoltánt arról is kérdezzük, a Merlin hogyan kapcsolódik a Maladype történetéhez, valamint a Nine kibővített zenei anyaga mit jelent, beszélhetünk-e ilyenformán első elhangzásról.

Márton László az idei Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje

A mintegy 800 éves, több mint kétezer strófás Nibelung-ének című irodalmi mű fordításáért, valamint teljes írói életművéért Márton László kapja az idei Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A fődíjas mellett Wirth Imre, Kiss Tibor Noé, Szolláth Dávid és Bódi Katalin vehetnek át elismerést egy-egy kötetükért, négy kategóriában. Alapítása óta összesen 74 kitűnő költő és író kapott Artisjus-díjat. Az Artisjus Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjakat. A díj az egyik legjelentősebb hazai irodalmi elismerés, amelynek presztízsértéke abban rejlik, hogy maguk a pályatársak szavazzák meg a nagydíjast és a négy alkategória díjazottjait. Az elismerésben többek között Takács Zsuzsa, Kovács András Ferenc, Berkovits György, Nádasdy Ádám, Pintér Béla, Tőzsér Árpád és Kukorelly Endre részesült az elmúlt években.

Ide kapcsolódik:
Márton László kapta az Artisjus Irodalmi Nagydíját

Az író, drámaíró, műfordító Márton László az ELTE BTK magyar, német és szociológia szakán szerzett diplomát. Írásai – novellák, regények, tanulmányok, színművek – az 1980-as évek eleje óta jelennek meg, műfordítóként elsősorban a német irodalom klasszikusait ülteti át. Első könyve, egy novelláskötet 1984-ben jelent meg, azóta mintegy 25 kötete látott napvilágot. Első színházi bemutatójára 1987-ben került sor, azóta rendszeresen játsszák színműveit és drámafordításait budapesti és vidéki színházak. 2017 óta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. A Kalligrammal régóta munkakapcsolatban és barátságban áll.

Eddig öt magyar nyelvű önálló kötete jelent meg a kiadónál, illetve a Testvériség című regénytrilógia szlovák változata Eva Andrejčáková fordításában, emellett jelentős fordítói munkát is végez a Kalligramm számára. Megjelenés előtt áll egy drámakötete Bátor Csikó címmel, amely előreláthatólag 2021-ben lát napvilágot. Kétrészes interjúnkban jelenlegi munkája mellett arról is beszélgetünk Márton Lászlóval, miért kezdett a középkori német irodalommal foglalkozni; miért volt érdekes számára különösen a középfelnémet nyelv és maga a Nibelung-eposz; illetve a fordítói munkálatok mellett egyfajta történészi szempont hogyan érvényesülhetett a Nibelung-éneknél.

Réczei Tamás: Gettó szerelem

Réczei Tamás Gettó szerelem című darabját a Václav Havel emlékére rendezett Rehearsal for Truth színházi fesztiválon olvassák fel április 24-én. A Közép-Európa drámaszerzőinek műveiből zajló felolvasó-színházi előadásokban New York-i színészek közreműködnek, a darab rendezője Lisa Arrindell, fordítója Borbala Rieger. Réczei Tamás darabja a magyarországi Nyári Zsidó Fesztivál felkérésére született 2015-ben. Először ebben az évben jelent meg kötetben Székelyudvarhelyen, első felolvasása pedig 2017-ben volt a miskolci Nemzeti Színházban. A színmű a holokauszt eseményeiből indul ki, de sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a túlélés utáni időszakra, illetve a következő két generáció poszttraumájára.

Réczei Tamás színházi rendező, drámaíró, dramaturg 2016 óta rendezi az Így szerettek ők felolvasó-színházi esteket, amelyek nyomán 2020-ban megjelent a Nagyon kell szeretniük című kétkötetes munkája magyar irodalmi minidrámák összefoglalásaként. Réczei Tamástól azt is kérdezzük, miért annyira népszerű a felolvasószínház; továbbá a Gettó szerelem esetén mire kellett figyelni annak kapcsán, hogy a mélyreható történet befogadható legyen színházi keretek között.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. április 25-én, vasárnap este nyolc órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.