Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Klasszik A Műcsarnok új kiállításától a Magyar Karvezető Konferenciáig – Papageno Klasszik

A Műcsarnok új kiállításától a Magyar Karvezető Konferenciáig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása május 29-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú dr. Gelencsér Gáborral, Mészáros Péterrel, dr. Mindszenty Zsuzsánnával és Weiler Péterrel.

Kiállítás a Műcsarnokban

- hirdetés -

Képekben gondolkodnak – Filmesek fotói címmel, szeptember végéig látogatható egy nemrég megnyílt kiállítás a Műcsarnokban. A mozgókép voltaképpen állóképek sorozata, így a film(kép) esztétikája hasonlít a fotó esztétikájához. Csakhogy éppen a hasonlít rejti magában az eltérést, miszerint a film nem fotó, hiszen lényege a mozgás, aminek következményeként az állókép formai adottságai folyamatosan megváltozhatnak. Fényképező filmesekként elsősorban azok jutnak eszünkbe, akik épp az elmúlt években távoztak közülünk: Gaál István, Kósa Ferenc, Sára Sándor, Zsigmond Vilmos.

- hirdetés -

Ez az összeállítás az ő, ma már klasszikusnak tekinthető munkáiból is válogat, de bemutatja a tárlat az elődjeiket is: azoknak a filmeseknek a fotóit, akik a némafilm vagy a korai hangosfilm korszakában gyakran fényképészként kezdték pályájukat s abból váltottak át az új médiumra. A Képekben gondolkodnak című kiállítás operatőröket, rendezőket és a filmezés bármely területén működőket is megszólította, hogy küldjék el művészi szándékkal készült fényképeiket. Ezen a kiállításon tehát a legkülönfélébb stílusokban dolgozó filmesek fotói kerülnek egymás mellé. Gyerekként sosem értettem a filmek stáblistájánál elhangzó: „fényképezte… xy” feliratot. Hogyan, miért kell fényképezni egy filmet? Gelencsér Gáborral, a tárlat kurátorával erről a rejtélyről is beszélgetünk.

Slam poetry és spoken word est

Hány kiemelés kell, hogy felfigyeljenek rád? Ezzel a címmel láthatjuk június 10-én Mészáros Péter és Bárány Bence slam poetry és spoken word estjét a K11 és az Erőművház rendezésében. Az est azt az egyszerű kérdést járja körül, hogy miként látnak bennünket mások, ugyanakkor mi az, ami bennünk marad meg azokból, akikkel minden nap együtt élünk, dolgozunk, vagy épp csak elmegyünk mellettük a zebrán. A nyomokban öniróniát és fekete bárszékeket tartalmazó előadásban olyan témák elevenednek meg, mint a szerelem, a világító WC-ülőkék vagy a helyes beilleszkedés egy tízévesekből álló teniszcsapatba. Élethelyzetek, amelyekkel mindenki azonosulni tud, bár kérdés, hogy akar-e egyáltalán. Mészáros Pétert arról is kérdezzük, mit jelent pontosan a slam poetry műfaj, és hogyan épül föl egy este.

XVII. Magyar Karvezető Konferencia

Legyen a KORTÁRS zene mindenkié! – Betekintés a XX–XXI. századi kórusművek színes világába címmel június 5-én online rendezik meg a XVII. Magyar Karvezető Konferenciát a „Hangról Hangra… az ifjúsági kóruséneklésért” program keretében. A konferencia előadói: Kocsis-Holper Zoltán, Nemes József, Somos Csaba, Szabó Soma és Szabó-Sipos Máté. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA a legnagyobb amatőr kórus és népzenei adatbázissal rendelkező, a területet átfogó és reprezentáló szakmai egyesület; a Bartók Béla Szövetség és a Kórusok Országos Tanácsának jogutódjaként alakult 1990-ben. Kulturális és művelődési feladatokat ellátó szakmai szövetség; országos hatáskörű, szakmai minősítéseket kiadó szervezet, közhasznú társaság, továbbá a kultúráért felelős minisztérium szakmai tanácsadó szervezete. Dr. Mindszenty Zsuzsánnával, a KÓTA elnökével a szervezet munkájáról és a közelgő online konferenciáról is beszélgetünk.

Weiler Péter kiállítása

Weiler Péter képzőművész a pandémia időszaka alatt is rendkívül aktív volt. 2020-ban többek között a Checkout című kiállítással jelentkezett, amely a New York-i Chelsea Hotel világhírű lakóinak életét dolgozta fel. Azt a tényt, hogy a Chelsea Hotelt 1939-től magyar tulajdonosok működtették, még soha korábban nem tárta fel senki Magyarországon. A magyar Bard család támogatta a fiatal művészek lakhatását, közösséget teremtettek olyan legendás alkotókkal, mint Leonard Cohen, Janis Joplin, Bob Dylan, Jim Morrison, Allen Ginsberg vagy Jack Kerouac. Weiler kiállítása egy budapesti ipari csarnokban vonultatta fel a megfestett portrékon keresztül az egyes szereplők élettörténetét.

2021-ben Magyarországon először Weiler Péter készített és értékesített kriptovalutáért képzőművészeti alkotást. A Bitcoin bánya az Alföldön című NFT (non-fungible token) alkotása 1Ether áron kelt el. 2019-ben kezdte el a School of Visual Arts MFA programját, és idén diplomázik. A VOID című, most nyíló kiállítása diplomamunkája egyik eleme, amit az Art Factoryben mutat be először. Weiler Pétertől azt is kérdezzük, mire utal a VOID, és eredeti jelentése, az üresség mit kíván megjeleníteni.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. május 30-án, vasárnap este nyolc órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!