Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Klasszik A Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenytől a Bondoró Fesztiválig – Papageno Klasszik

A Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenytől a Bondoró Fesztiválig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása június 5-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Bátori Évával, Somogyi-Tóth Dániellel, Szendrei Virág Zsófiával és Szivák-Tóth Vikotrral.

Bátori Éva és Selmeczi György

- hirdetés -

Bátori Éva operaénekes és Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész közös koncertet ad a Budapest Music Centerben június 7-én. Műsoron lesznek Selmeczi György kompozíciói, de felcsendül egy Bartók-mű is.

- hirdetés -

„Egy előadóművész számára nincs annál felemelőbb érzés, mint amikor valaki zenét ír neki.

Eljött az ideje, hogy a zeneszerzőknek visszaadjak valamit abból a mérhetetlen örömből, amelyet akkor érzek, amikor rám bízzák új műveiket. Selmeczi Györgyhöz több évtizedes mély barátság fűz. Ő az én zenei ’lelki társam’. Ünnep, amikor együtt muzsikálhatunk.

Selmeczi György forrás: CAFe Budapest
Selmeczi György forrás: CAFe Budapest

Összeállítottunk egy műsort, amely szépséges lenyomata a Bátori–Selmeczi dalesteknek. A középpontban természetesen Bartók áll. De az est más művel mellett előadunk négy dalt is Orbán Györgynek abból a ciklusából, amely új időszámítást hozott a kortárs dalirodalomhoz fűződő életemben” – mondja Bátori Éva operaénekes, Érdemes és Kiváló Művész, akitől azt is kérdezzük, mennyiben jelent más kihívást egy dalest, mint mondjuk egy opera szerep, mire helyezi itt a hangsúlyt; 2019-ben Puccini A Nyugat lánya című operájában nyújtott előadását elsöprő színészi alakítással, kivételes énekteljesítménnyel jellemezték: egy meghitt esten egészen mást kér a megjelenés; Selmeczi György mit képvisel zeneszerzőként és Bartók mit jelent személyesen számára? Miért jelent új korszakot Orbán György ciklusa?

Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny

Jövőre rendezik meg az első Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyt Debrecenben. 2022 júniusában a vonósok, a továbbiakban pedig minden páros évben más és más hangszercsoportok legkiválóbb fiatal muzsikusai mérik össze tudásukat. A Kodály Filharmónia Debrecen által rendezett versenysorozat szakmai partnere a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales.

Ide kapcsolódik:
Jövőre rendezik meg az első Nemzetközi Kodály Versenyt Debrecenben

A háromfordulós versenyre 2022. június 17–26. között kerül sor, a hegedűsök, brácsások és csellisták pedig nem külön kategóriákban, hanem egymással is versengve játszanak. Az első fordulóban szólóban lépnek fel a versenyzők, a másodikban pedig zongorakísérettel vagy duóban. A zenekari döntőbe a hat legjobb jut be, ők egy-egy concertót adnak elő a debreceni Kodály Filharmonikusok szólistájaként.

Valamennyi forduló nyilvános lesz, a rendezvények több helyszínen zajlanak majd: a nyitóünnepségre a Debreceni Egyetem impozáns dísztermében kerül sor, az első két fordulónak pedig a tavaly teljesen felújított Kodály Iskola koncertterme ad otthont. A zenekari döntő már a helyszín miatt is izgalmas lesz, hiszen a Csokonai Színház jövő májusra elkészülő új, multifunkcionális helyszínének egyik első rendezvényeként látogathatjuk meg.

Somogyi-Tóth Dániel, portré
Somogyi-Tóth Dániel

Somogyi-Tóth Dánielt, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatóját arról is kérdezzük, mi hívta életre ezt a projektet; a Kodály Filharmónia hogyan kapcsolódik a nemzetközi zenei színtérhez; miért e különleges versenyformát preferálják a megmérettetésen; kik lesznek a zsűriben, és mit ad a verseny a résztvevőknek a nemzetközi pálya szempontjából?

Bondoró Fesztivál

Újra utcaszínházi fesztivál kezdődik Kapolcson: június 11 és 13. között önfeledt karneváli hangulattal, gólyalábas és marionett előadásokkal, újcirkuszi produkciókkal, köztük nemzetközi utcaszínházi előadásokkal Belgiumból, Olaszországból és Franciaországból, továbbá artistákkal és óriásbábokkal, valamint koncertekkel és vásári portékákkal várják a látogatókat egy vidám, nyárindító hétvégére. Ebben az évben a korábbiaknál is színesebb programkínálattal készülnek a fesztiválszezonra a Bondoró szervezői.

Bondoró Fesztivál - forrás: a fesztivál honlapja
Bondoró Fesztivál – forrás: a fesztivál honlapja

A fesztivál nyolc helyszínén több mint száz program várja a látogatókat, köztük zenei koncertek olyan fellépőkkel, mint Kárász Eszter, Sena Dagadu, a Firkin, Tompos Kátya és Hrutka Róbert. Emellett a szervezők még egy teljesen új fesztivállal is várják a hosszú bezártság után programokra vágyókat: a Szeláví Fesztivál első alkalommal jelentkezik Pilisborosjenőn június 18. és 20. között. Egy kellemes piknik gyönyörű környezetben, finom borokkal és jó zenékkel. A Bondoró Utcaszínházi Fesztivál és a Szeláví Fesztivál projektmenedzserével, Szendrei Virág Zsófiával arról is beszélgetünk, az utcaszínház mint műfaj mit ad a közönségnek, miért népszerű a Bondoró, a Szelávi pedig hogyan kapcsolódik a koncepcióhoz?

Szkéné Színház

A Szkéné Színház előadásai nemcsak a felnőttek világába illeszkednek, a középiskolás korosztály számára is rendelkezésre áll egy izgalmas színházi program, amely a színházi élmény befogadását három egymással összefüggő szakaszra bontva teszi gazdagabbá.

A Szemerédi Fanni, Hodászi Ádám és Szivák-Tóth Viktor vezette Rakpart3 műhely foglalkozásainak alapja a játék, a vita, a beszélgetés és a közös gondolkodás.

A sokszínű, komplex foglalkozások több eszközzel is segítik és új síkra terelik a nézőkkel történő tudatos kapcsolatépítést: a középiskolásoknak szóló Mindenki.ért színház- és drámapedagógiai program mellett az egy-egy előadáshoz kapcsolt, témaközpontú DumaPart, a fiatal kritikusokat, szövegalkotókat támogató Íróműhely is pozitív visszajelzéseket kapott.

Szivák-Tóth Viktor - forrás: Szkéné Színház
Szivák-Tóth Viktor – forrás: Szkéné Színház

Emellett idén nyáron várja a gyerekeket a Szkéné Színház közösségi és ifjúsági műhelye augusztus 13. és 18. között. A színház 50 éves történetében ez az első alkalom, amikor nyári alkotótábort hirdet középiskolások számára. Bár lassan betelnek a helyek, még van lehetőség néhány fiatalnak, hogy jelentkezzen a táborra. Szivák-Tóth Viktort, a Szkéné ifjúsági és közösségi műhelye szakmai vezetőjét arról is kérdezzük, hogyan érzékelik a középiskolások pandémia okozta testi-lelki állapotát, mit ad nekik az új találkozók, műhelyfoglalkozások lehetősége; mi hívta életre a nyári tábort, és mire készülnek augusztusban?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. június 6-án, vasárnap este nyolc órától kerül sor. Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.
A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.