Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Klasszik A Zenélő Budapesttől a Barokk Randevúig – Papageno Klasszik

A Zenélő Budapesttől a Barokk Randevúig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 3-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Götz Nándorral, Horgas Eszterrel, Koniorczyk Borbálával és Lombos Pállal.

- hirdetés -

Zenélő Budapest
Hetedik évadát kezdte meg a Zenélő Budapest július 1-jén. Augusztus végéig ismét megtelik varázslattal a főváros 13 legszebb szabadtéri helyszíne. Az idei évadban közel 350 ingyenes koncerten vehetünk részt, amelyeken minden korosztályt megszólítanak a fellépők gyerek-, ifjúsági, klasszikus, népzenei és jazz műsoraikkal, valamint saját tervezésű közösségi hangszereik interaktív programjával.

- hirdetés -

Az egyes helyszínek műsora ez alkalommal is illeszkedik az adott építészeti remekművek múltjához és jelenéhez. A 2015-ben útjára indult koncertsorozat a világon egyedülálló módon kelti életre Budapest történelmi, kulturális múltját és jelenét: a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok, a Nemzeti Múzeum oszlopcsarnokai, a Bazilika előtti harangállvány, a Várkert Bazár több pontja, a Margitszigeti Zenélő Kút és a nemrégiben felújított Orczy-park adnak helyet az izgalmas előadásoknak.

Ide kapcsolódik:
Kövessétek a Zenélő Budapest programjait a Papageno új blogján!

Az idei évad újdonságaként a Zenélő Budapest programjait heti rendszerességgel kíséri a Papageno blogján egy cikksorozat, amely a koncertek és zenei események helyszíneit és zenéhez való kötődésüket mutatja be. A magyar romantika operái, rokokó női vonósnégyes, szaxofon együttes, harangjáték, klasszikusok jazz feldolgozásban, huszárruhás rézfúvósok, erdélyi népzenei együttes és összművészeti performanszok mellett még számos különleges élmény vár mindenkit a hét minden napján, a Zenélő Budapest 20 perces minikoncertjein.

Götz Nándort, a fesztivál művészeti vezetőjét arról is kérdezzük, a gyerekeket hogyan lehet bekapcsolni az interaktív zenés játszótéren a programokba; a jazz mint hívószó idén kiken keresztül jelenik meg; a fiatal tehetségeket hogyan támogatja a fesztivál, és kik azok a nemzetközi hírű művészek, akiknek előadásait már sokan várják?

Simply the best

Horgas Eszter és Falusi Mariann visszatérő fellépői a Városmajori Szabadtéri Színpadnak. A karantént követően a két művész úgy gondolta, hogy egy igazi „bulikoncerttel” lepik meg a közönséget, így egy nagyszabású showműsorral lépnek fel július 11-én a városmajori színpadon, Simply the best címmel, a ClassJazz Band kíséretében.

Az együttes tagjai a nemzetközi és hazai zenei élet legkiválóbb hangszeres zenészei: Kaszás Péter, Hárs Viktor, Dajka Krisztián, Révész Richárd és Pusztai Csaba. Az örömzenei koncerten Tina Turner, Simon and Garfunkel, Leonard Cohen, Madonna és Astor Piazzolla dalaiból is hallhat válogatást a közönség. Horgas Eszterrel arról is beszélgetünk, hogy az elmúlt időszak sokunkat elgondolkodtatott az életről, az élet értékeiről és a közelgő koncert is sok-sok érzelmet és elmélyültséget sejtet.

Barokk Randevú Gödöllőn

A Barokk Randevú elnevezésű minifesztivál idén már negyedik alkalommal vár mindenkit a Gödöllői Királyi Kastélyban. A Zenei barangolások ínyenceknek alcím arra is utal, hogy a tiszta barokk műfaja mellett a crossover is jellemzi majd a július 17-én és 18-án hallható koncerteket: az operák, kantáták, kamarazenei művek egy modernebb korba helyezve mutatják meg új oldalukat.

Ide kapcsolódik:
Fókuszban a crossover - Barokk Randevú a Gödöllői Királyi Kastélyban

Az előadásokon Prima Primissima és Artisjus-díjas művészeket hallhat a közönség, többek között a Swing à la Django zenekart, ifj. Sárközy Lajos hegedűművész zenekarát, a Sárközy Gypsy Fevert és a Clermont Quartetet. A magyarázatokkal színesített Swing me Amadeus című előadás vezetőjeként és rendezőjeként Hábetler Andrást láthatjuk, a zeneileg és dramaturgiailag is újragondolt Bach világi kantáta, illetve az ebből készült szcenikus előadás (Bach Electro Beat) rendezőjeként Dénes Viktor fogja egymáshoz szelídíteni az elektronikus zenét, a barokkot, a rapet és az operát.

A hagyományos fesztiválokkal szemben egy olyan különleges koncertsorozatra számíthat a közönség, amelyet a szervezők és a fellépő művészek barokk és klasszikus zene iránti szeretete hívott életre, és amelynek repertoárjában az operákat, zenés színpadi előadásokat és koncerteket közérthetően, újítóan és lazán kívánják bemutatni a résztvevők. A fesztivál alapítóját, a Swing à la Django vezetőjét, Lombos Pált arról is kérdezzük, hogyan indult négy évvel ezelőtt a Barokk Randevú.

Séták Éjszakája

Az elmúlt évek egyik igazi hazai sikertörténete a tematikus városi séták: évente sok tízezer ember vesz részt országszerte hasonló programokon. Az elsősorban magyar nyelven, hazai közönségnek szervezett sétákon a városi térben mutatnak be egy-egy témát olyan mélységben, amelyre a hagyományos, turistáknak szervezett programokon nincs lehetőség. A városi séták a turizmus, a kultúra és az urbanisztika határterületén mozogva teremtenek lehetőséget saját otthonunk és hazánk megismerésére.

Július 10-én ismét jön a Séták Éjszakája, ahol délutántól késő éjszakáig kóborolhatunk a máskor bezárt budapesti kapualjak mögött, és felfedezhetjük a főváros ismeretlen oldalát. A szervező Hosszúlépés. Járunk? ismét összefogott az Imagine Budapesttel, a Budasteppel és a KÉK – Kortárs Építészeti Központtal, hogy közösen számtalan sétával örvendeztessék meg a városi felfedezőket, az örök kíváncsiakat, a saját otthonukat, környezetüket jobban megismerni vágyókat.

A második Séták Éjszakája programjain felfedezhetjük a metrók és a hidak történeteit, megmutatják olykor sokkoló titkaikat a világjárványok és a világháború rejtőző helyszínei, megismerhetjük a pesti sör történetét, és kiderül az is, hogy mit adtak nekünk a rómaiak. A Séták Éjszakájáról Koniorczyk Borbálával, a Hosszúlépés. Járunk? társalapítójával beszélgetünk többek között arról, mi az idei év mottója és hogyan épült fel a program.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. július 4-én, vasárnap este nyolc órától kerül sor. Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!