Papageno Radio
Rádió Papageno Klasszik Az Auer Fesztiváltól a Debreceni Ünnepi Játékokig – Papageno Klasszik

Az Auer Fesztiváltól a Debreceni Ünnepi Játékokig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 31-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Kováts Péterrel, Mészáros Zoltánnal, Mikulás Ferenccel és Vadász Dániellel.

Auer Fesztivál

A veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar idén augusztus 3–8. között hetedik alkalommal rendezi meg Veszprémben az Auer Fesztivált, a világhírű, veszprémi születésű hegedűművész és hegedűpedagógus, Auer Lipót emlékére. A fesztivál egyik fő célja, hogy Auer szülővárosába elhozza azokat a világhírű művészeket, akik a nemzetközi koncertélet meghatározó szereplői, másrészt, hogy a nemzetközi zenei világ tudomására hozza, hogy az ún. „orosz hegedűiskola” megteremtője és a 20. századi hegedűművészet egyik legmeghatározóbb pedagógus-egyénisége, Auer Lipót magyar volt, Veszprémben született, és itt kapta meg az egyedülállóan sikeres életútjához szükséges indító támogatást.

A fesztiválközönség az elmúlt évek során hallhatta már Veszprémben többek között Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Mischa Maisky, a Borogyin Vonósnégyes, Yuri Bashmet, Kocsis Zoltán, Frankl Péter, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Ránki Dezső és a Keller Kvartett játékát. Az idei fesztivál nyitónapja – a 140 évvel ezelőtt született Bartók Bélára emlékezve – két Bartók tematikájú hangversenyt is tartogat.

Ide kapcsolódik:
Kováts Péter: „Fontos a fejlődés, az innováció, de nem mindenáron”

A kamarazene műfajában közreműködő művészek a barokk kor mulatságainak hangulatát is megidézik, és természetesen a hegedű főszerepet kap az öt nap során. Az Auer Fesztivál művészeti igazgatóját, Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművészt arról is kérdezzük, melyek lesznek a Bartók tematikájú hangversenyek, kiket hallhatunk a kamarazene kapcsán, és ki a főszereplője az Auer Fesztivál záróeseményének?

VeszprémFest

Idén ismét lesz VeszprémFest, amely a legmagasabb nemzetközi színvonalat és minőséget megcélozva az opera, a jazz, a klasszikus zene, a világzene és a popzene területéről hozza Veszprémbe – immár 17. alkalommal – a műfajok legjobbjait és vonzza mindezzel a városba ezen műfajok rajongóit.

Augusztus 17–21. között Tom Jones mellett kizárólag hazai művészek lépnek színpadra: a Jazz+Az és a VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat és a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers.

„2002 nyarának egy kellemes délutánján, a város egy lugasos kerthelyiségében fröccsözgetve egy zenész barátom mesélte, hogy látta Pavarottit Ausztriában egy nagyjából ezer fős székesegyházban énekelni. Még meg is lepődött, hogy a Mester ilyen kis helyeken is fellép. Nem túlzás, ez volt az utolsó csepp a pohárban. Ekkor már érett és egyre határozottabban körvonalazódott a gondolat, hogy a Szentháromság tér, a veszprémi vár főtere valójában egy barokk amfiteátrum, ami szinte kiált a nemzetközi színvonalú zenei és színpadi produkciókért. Így hát magunk között Pavarotti Veszprémben lett a munkacíme az ötletünket megfogalmazó pár oldalas dolgozatnak. Nem feltétlenül azért, hogy a modenai maestrót invitáljuk meg egy veszprémi koncertre – bár az osztrák példa okán ez sem tűnt eretnek gondolatnak –, hanem azért, hogy jól érzékeltesse ötletünk távolba mutató dimenzióit. Mindez tehát már csírázó állapotában is messze túlnyúlott a város határain” – mondja Mészáros Zoltán fesztiváligazgató, akivel arról is beszélgetünk, melyek voltak a legnagyobb változtatást, de legalábbis átgondolást igénylő dolgok a 17. VeszprémFest kapcsán és miért döntöttek úgy, hogy idén alapvetően magyar fellépőket kérnek fel?

Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

30 ország 370 alkotása látható a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon augusztus 11–15. között. A kétévente megrendezett nemzetközi seregszemlén idén öt alkotás jutott be az egész estés animációk versenyébe, melyek között Annecy-ban és Bucheonban díjat nyert, Oscar-díjra, BAFTA-ra és Európai Filmdíjra jelölt alkotások is szerepelnek. A fesztivál megemlékezik Richly Zsoltról, Gyulai Líviuszról és Jankovics Marcellről, akiknek munkáiból válogatást láthat majd a közönség. Az idei KAFF-on sok születésnapost is ünnepelnek: 50 éves a Kecskemétfilm, 70 éves Orosz István és Cakó Ferenc és 90 éves Dr. Matolcsy H. György, a Pannónia Filmstúdió egykori stúdióvezetője. Három moziban és két szabadtéri helyszínen ingyenesen nézheti meg a közönség a legfrissebb magyar és európai animációs filmtermés legjavát, de szakmai programok, kiállítások, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, fényfestés, a gyerekek számára animációs játszóház és Kaláka koncert is színesíti a fesztivál programját.

Több kiállítás is látható majd: Milorad Krtstić, Menyhei Szabolcs, Cakó Ferenc, Szoboszlay Eszter képeit a Hírös Agórában, míg Orosz István képeit a Bozsó Gyűjteményben lehet megtekinteni, továbbá könyvbemutatókra, előadásokra és szakmai konferenciára is sor kerül a KAFF négy napja alatt.

Mikulás Ferenc a magyar animációs kultúra egyik legjelentősebb alakja, 1971. június 1-jétől vette át a Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetését, több film és filmsorozat producere. 1993-tól a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója. 1997-től 2000-ig az ASIFA (Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetség) igazgatótanácsának tagja, emellett számos nemzetközi fesztivál zsűrijének munkájában vett részt. Mikulás Ferenctől azt is kérdezzük, mire a legbüszkébb a Kecskemétfilm elmúlt 50 évéből és a Fesztivál 15 évéből; mit képvisel szakmailag a Kecskemétfilm; mi az, amit a nemzetközi színtér leginkább értékel a magyar alkotók munkájában; illetve kikre emlékeznek az idei KAFF-on?

Debreceni Ünnepi Játékok

Idén nyáron egy nagyszabású fesztivál, a Debreceni Ünnepi Játékok indul útjára a Coopera szervezésében, ahol a zene, a színház és az opera lesz a főszereplő a város olyan ikonikus helyszínein, mint a Nagyerdei Szabadtéri Nagyszínpada, a Városháza udvara vagy a Debreceni Református Nagytemplom előtti tér.

Ide kapcsolódik:
Először szervezik meg a Debreceni Ünnepi Játékokat

A tervek szerint a fesztivál hosszútávon a régió kiemelkedő nyári zenei eseménysorozatává válik és hozzásegíti Debrecent ahhoz, hogy a térség kulturális fővárosává váljon, valamint a Kárpát-medencei szereplőket összefogó programsorozattal olyan összművészeti bázis szülessen, amely nemzetközi színtűvé emelkedik, ugyanakkor megismerteti a sajátos, „helyi” kulturális értékeket. A tíznapos fesztivál programjai között igazi csemegéket talál minden zenekedvelő: a könnyed, nyáresti kamarakoncerttől a Virtuózok Kamaraegyüttessel, a Bartók Bélának emléket állító Kékszakállú herceg vára szcenírozott operakoncerten, a Bánk bánon keresztül Boncsér Gergely önálló dalestjén át a 100 közreműködőt felvonultató Hungarikum Gálakoncertig. Dr. Vadász Dániel, a Coopera alapító igazgatója, zenei producere arról is mesél, a kelet-magyarországi régió kulturális értékei, művészei, zenei közösségei hogyan kapcsolhatók be az eseménysorozatba; kik lesznek a sztárfellépők, és mit képvisel számára szakmailag Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata elismerő oklevele?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. augusztus 1-jén, vasárnap este nyolc órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!