Papageno Radio
Rádió Papageno Klasszik Zongoraversenytől a novellapályázatig – Ízelítő a Papageno Klasszik műsorából

Zongoraversenytől a novellapályázatig – Ízelítő a Papageno Klasszik műsorából

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 28-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Balázs Jánossal, Faragó-Thököly Mártonnal, Samu Tímeával és Ujj Mészáros Károllyal.

Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny

A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt idén szeptember 12–19. között rendezi Budapesten a Filharmónia Magyarország. A Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny hagyományai 1933-ig nyúlnak vissza. Ennek az első nemzetközi zongoraversenynek a győztese Fischer Annie volt.

A versenyt 1956-ban újították fel, azóta különböző kategóriákban évente került megrendezésre. Idén olyan külföldi világsztárokat köszönthetünk a zsűritagok között, mint Olga Kern, Wu Ying, Boaz Sharon, Olli Mustonen vagy Cyprien Katsaris. Magyarországot három zongoraművész, Balázs János, Farkas Gábor és Vásáry Tamás képviseli. Liszt Ferenc munkásságának ikonikus művei alkotják a verseny repertoárjának gerincét, de átiratok is helyet kaptak a programban. Újdonság, hogy az európai zenei kultúra stílusismeretéhez elengedhetetlenül szükséges Bach- és Haydn-művek is bekerültek az előválogató anyagába.

Nemcsak az 50. Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny, de Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója mellett a világhírű Liszt-interpretátor, Cziffra György 100. évfordulójáról is megemlékeznek. A versenyanyagban több Liszt-műre reflektáló Cziffra-átirat is helyet kapott, így lehetővé válik, hogy a világ legtehetségesebb ifjú zongoraművészei megismerkedjenek a Cziffra György-féle zongoratechnikával, amely szorosan kötődik ahhoz a Liszt és Dohnányi által világhírűvé vált, improvizatív jellegű romantikus gondolkodásmódhoz, amely a magyar zongoraiskola aranykorát hivatott tovább éltetni. Az előválogató már lezárult: a világ minden részéből érkezett 72 jelentkezőből 32-en jutottak be a szeptember 13–14-én megrendezendő első fordulóba. A verseny nyitókoncertjét szeptember 12-én tartják, amelyen Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész Liszt-műveket szólaltat meg a Szent István Filharmonikusok kíséretében, Kovács János vezényletével.

A verseny gálakoncertjére szeptember 19-én kerül sor a Zeneakadémián, ahol a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny helyezettjeit a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kíséri Vajda Gergely vezényletével. Balázs János zongoraművésszel arról is beszélgetünk, hogy zenetörténeti szempontból és a nemzetközi zenei színtér szempontjából mi adja e verseny rangját?

Wine and Violin

A Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja, amely Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő kezdeményezésére jött létre, idén szeptember 4-én és 5-én immár tizedik alkalommal várja látogatóit a Fonó Budai Zeneházban. A hangszerkiállításon évről évre 10–12 hegedűkészítő mester mutatja be új hangszerét, amelyeket meg lehet szólaltatni, kézbe lehet venni, emellett személyes kapcsolat alakulhat ki a készítőkkel, miközben a kiállító borászok nedűit kóstolgatjuk. Ezen a fórumon készítő és művész találkozhat, eszmecserét folytathat, de az eseményt sok laikus érdeklődő, zeneszerető is látogatja. Idén az első napon Langer Ágnes hegedűművész szólókoncertjét hallgathatjuk meg, majd Miranda Liu hegedűművész és Szalai Éva zongoraművész közös előadását. A második napon a Somogyi Vonósnégyes lép fel a kiállítás keretében, megszólaltatva a készítők hangszereit. A rendezvény házigazdája, Tóth Endre zenetörténész a koncert alatt bemutatja az új hangszerek készítőit. Faragó-Thököly Mártonnal, a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja alapítójával arról is beszélgetünk, hogy nemcsak a művésznek, de a hangszerkészítőnek is nagyon bensőséges érzelmi kapcsolódása van a hegedűhöz, amelynek megszületésénél végig jelen van.

JCDecaux novellapályázat

Negyedik alkalommal hirdették ki a JCDecaux népszerű novellapályázatának nyerteseit, akiknek alkotásai a legforgalmasabb busz- és villamosmegállók plakátfelületein lesznek olvashatók országszerte. Évről évre több ezer novella érkezik a JCDecaux immár hagyományosnak mondható novellapályázatára. Az alkotók lelkesedését a koronavírus-járvány sem törte meg: idén több mint háromezer írás közül választotta ki a zsűri a 20 legjobb novellát, amelyek most először nemcsak a megállók plakátfelületein, hanem YouTube- és podcast-sorozat formájában is megelevenednek – Kiss Flóra, Pesák Ádám és Vecsei H. Miklós színművészek előadásában. A korábbi évekhez hasonlóan sok pályázat szólt a szerelemről, a szülő-gyermek viszonyról és a személyes útkeresésről, de rengetegen merítettek a járványhelyzethez kapcsolódó élményeikből is. A zsűri elnöke idén is a József-Attila díjas Grecsó Krisztián volt, aki Vecsei H. Miklós Junior Príma Díjas színművésszel és Szabó Melindával, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettesével hirdette ki a nyerteseket. Az első díjat és az azzal járó 300 ezer forintot a Ha marad valami utánam című novella szerzője, F. Tóth Gergely nyerte, aki néhány éve kezdett írni és versekkel is kísérletezik. A második helyért járó 200 ezer forintot az Első ajtó című írásnak ítélte a zsűri, melynek írója Vörös Szabolcs Gergelyné Lukács Andrea, Redelle, aki 4 lány anyukájaként szabadidejében újságíróként, bloggerként tevékenykedik. Harmadik helyen végzett a Szemem színei, Török Ábel alkotása, aki az ELTE-n klasszika-filológia szakos hallgató. A novellapályázatnak több visszatérő shortlistese is van: 2018-ban Ecsédi Orsolya nyerte a fődíjat Lakásétterem című írásával, idén pedig két műve is bekerült a legjobbak közé. Pölczman Péter novellái szintén évről évre a zsűri kedvencei között szerepelnek: 2019-ben harmadik helyezett lett, idén pedig Minden című írása fog megjelenni a plakátokon. A JCDecaux idén is közönségszavazásra buzdítja az utazó- és az olvasóközönséget a pályázat weboldalán: szavazni lehet az egyéni kedvencre a zsűri által 20 legjobbnak ítélt novella közül, hogy a legtöbb voksot kapó novella szerzője legyen a közönségdíjas. Samu Tímeát, a JCDecaux vezérigazgatóját a novellapályázat kapcsán arról is kérdezzük, hogy mi a számára legmeghatóbb ebben a versenyben?

Didier Caron: Hamis hang

Didier Caron Hamis hang című drámájának szentendrei, augusztus végi bemutatójával indul az Orlai Produkciós Iroda 2020/2021-es évada. Az izgalmas és felkavaró darabot Ujj Mészáros Károly rendezi, szereplői Vasvári Csaba és Nagy Dániel Viktor. Hans-Peter Miller, a Genfi Szimfonikusok maximalista karnagya fáradtan tér a koncert után öltözőjébe. Telefonon még lehordja féltehetségűnek tartott zenészeit, akik szerinte aznap este nagyon gyengén játszottak, de gondolatban már máshol jár, hiszen hamarosan a Berlini Filharmonikusok művészeti vezetőjeként a világhír felé indulhat karrierje. Öltözőjébe azonban bekopogtat egy különös belga úr, bizonyos Léon Dinkel, aki kezdetben esetlen, majd szimplán csak idegesítő rajongónak tűnik, ám kitartó precizitással, lépésről lépésre megfosztja Miller karnagyot nagyratörő álmaitól, egójától, jelenének és múltjának hazugságaitól. Didier Caron népszerű francia színész, író, rendező, forgatókönyvíró pályáján szerzőként és előadóként is túlnyomó többségben vannak a könnyebb műfajú alkotások; a magyar közönség a Míg az exem el nem választ vagy a Tanguy című vígjátékokból ismerheti őt. Caron egyébként banki alkalmazottként dolgozott, mielőtt a színészkedés és a darabírás felé fordult. 2017-ben bemutatott Hamis hang című darabja sokak számára meglepetésként szolgált: úgy indul, mint egy fojtogató pszichothriller, meglepetésekkel teli, krimibe illő fordulatai azonban olyan titkokat lepleznek le, amelyek hátterében európai történelmünk legsötétebb időszaka sejlik fel. A Hamis hang párizsi premierjét és az avignoni fesztivál-előadásokat is jelentős szakmai és közönségsiker övezte. Az előadás a szentendrei premier után a Rumbach utcai zsinagógában lesz látható. most Ujj Mészáros Károlyt, a produkció rendezőjét arról is kérdezzük, Caron karakterformálásának milyen jellegzetességeivel találkozott a darab színrevitele során?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. augusztus 29-én, vasárnap este nyolc órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!