Szerző: Mona Dániel

Lehet, hogy elfáradt az a fajta koncertstruktúra, amiben most már évszázadok óta hallgatjuk a zenét. Vagy elfelejtettünk valami igazán fontosat a zene lényegéről. Lehet, hogy olykor túl sok a hang vagy elvonja a figyelmünket a körítés. Talán csak jobban kéne figyelnünk a régmúltra. Vagy találni kellene a zenének egy különleges teret. Akik kíváncsiak, hogyan lehet kimozdulni térből, időből és a megszokások világából, és milyen egy igazán elmélyült, tiszta és magával ragadó zenei élmény, ők imádni fogják a Dukay 70+1 koncertet. Dukay Barnabás szerzői estje… Nem, ez így nem pontos. Egy Dukay Barnabásról szóló est. Amin alig van Dukay-mű. Akkor miért…

Tovább

Lehet, elcsépelt szóvicc, de az EUYO tényleg jó. Mindegy, melyik tagot kérdezzük, a beszámolók mindig felejthetetlen utazásokról, lenyűgöző karmesterekről, profi munkáról, szuper barátságok születéséről és örömzenélésekről szólnak. Most épp Vedres Péter fagottművészt faggattuk kicsit, milyen az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában tagnak lenni, hiszen szeptember 30-ig van lehetőség jelentkezni ebbe a 16 és 26 év közöttieknek meghirdetett csapatba. Spoiler: óriási élmény tagnak lenni, ezért érdemes jelentkezni. – Az EUYO-tagok meghallgatása hagyományosan élő fordulókon keresztül zajlik, te azonban tavaly – az idei gyakorlathoz hasonlóan – online mutatkoztál be a zsűrinek. Bár a zenekar honlapján elolvashatók a feltételek, illetve a Kreatív Európa oldalán…

Tovább

Maestro. E szó hallatán egy szigorú, ellentmondást nem tűrő, mindig komor, megközelíthetetlen és természetesen hatalmas tudású, mindenre kész (és jó) válasszal rendelkező muzsikust látunk lelki szemeink előtt. De vajon társulhat-e a legmagasabb szakmai színvonal egy közvetlen, hétköznapi, emberi karakterrel? Nagyon úgy tűnik, hogy igen: Vaszilij Petrenkóval alighanem bárki szívesen beszélgetne egy kávé mellett. Vajon mitől válik „szerethetővé” egy karmester? Lássuk! A 44 éves Petrenko nem pályakezdő már. Életkora jogán is komolyan kell venni, hiszen elért eredményeinek listája hosszú, de a matuzsálemekhez képest még bőven nevezhető fiatal karmesternek. Műsorfüzeteket olvasgatva gyakran görgetjük tovább a városok, helyszínek és együttműködések megszokott listáját, hiszen…

Tovább

Szimfonikus zenekar? Ahol csupa idős zenész játszik, akik nem voltak elég jók szólistának, nem? Aha, pont nem! Hallottad már a BFZ vagy a Concerto Budapest zenészeit szólóban vagy kamarában? Vagy hogy messzebb ne menjünk: ismered az EUYO-t? Egy csapat fiatal, rendkívül tehetséges muzsikus, és épp most keresnek új tagokat online. Érdekel? Onnan tudom, hogy az EUYO (Európai Unió Ifjúsági Zenekara) tagjai egyénileg is kiváló zenészek, hogy hallottam őket. Ez az együttes az Európai Unió több rostán válogatott, legjobb fiatal zenészeiből áll, minden évben új tagokkal, és minden év tavaszán és nyarán egy-egy hónapos turnéval. Kivéve persze idén. A koronavírus-járvány miatt…

Tovább

„Mi a kedvenc zenéd? 10 album, ami meghatározta az eddigi életedet? Előadók, akik a legnagyobb hatással voltak rád? Legjobb? Legtöbb? Legrégebbi? Nem tudom! Nincs! Pontosabban nem úgy” – írja Mona Dániel, aki kérésünkre kiválasztotta kedvenc felvételeit a Papageno Rádió Lakatlan sziget című tematikus műsorába. Hallgassátok velünk a már mobilapplikáción (iOS és Android) is elérhető Papageno Rádió keddenként 15 órakor kezdődő adását. Ismétlés csütörtökön 22, szombaton pedig 16 órától. Mona Dániel az általa választott felvételekről: Sosem lógtak zenészek poszterei a falamon és nem cserélgettem kazettákat, CD-ket az osztálytársaimmal. Hallgattam az otthon talált zenéket Beethoventől Komár Laciig, szóltak a slágerek a rádióból,…

Tovább

Javában tart a nagyböjt. Egy gasztronómiai rovatnak pedig mi más lehetne ekkor a témája, mint az önmegtartóztatásról szóló negyvennapos időszak fogásai? Pontosabban a hal. Még pontosabban az operairodalomban megjelenő halak. A húsvétot megelőző hetekben, a szigorú böjti napokon az egyház előírása alapján tilos húst fogyasztani, van azonban néhány kivétel. Ilyen a hód, de az operai hódok aligha töltenének meg egy teljes cikket, ezért esett választásunk inkább az uszonyosokra. Persze a 17. századi észak-amerikai papok szerint a hód is hal, hiszen kiválóan úszik és ideje zömét a vízben tölti. Ezért kerülhetett fel a nagyböjt alatt is fogyasztható húsok listájára, de mivel…

Tovább

A diótörő minden kétséget kizáróan a balettirodalom legédesebb darabja. Nemcsak abban az értelemben, hogy aranyos és szeretjük, hanem a megannyi színpadon táncoló finomság miatt is. Cikkünkben őket vesszük szánkba számba, miközben megpróbáljuk kideríteni, ki is pontosan az a bizonyos „Sugar Plum Fairy”. Bonbon-falva, Cukrászsütemény-liget, Kristálycukor-mező, Narancs-patak, Limonádé-folyam, Mandulatej-tenger és persze a Tortavár – csak néhány varázslatos helyszín E. T. A. Hoffmann Diótörő és Egérkirály című meséjéből. A meséből, amely alapját képezi Csajkovszkij 1892-ben bemutatott, azóta a világ legismertebbjeként számontartott balettjének. Kedvenc karácsonyi történetünkben Marika az életre kelt diótörőbábuval mint Mária hercegnő és a herceg járja be a Nyalánkságok vagy Édességek…

Tovább

A recept a főzés kottája. Bár biztos akad, aki – Kodály után szabadon – a nyelve hegyén érzi, amit a szakácskönyvben olvas, a zenéhez hasonlóan a gasztronómiát is az interpretáció kelti igazán életre. Persze nem ez az egyetlen kapcsolat a két művészeti ág között. Vadonatúj rovatunkban elsőként az opera-gourmet-k (és -gourmand-ok) koronázatlan királya, Gioachino Rossini konyhájába pillantunk be. „Ünnepelt szakács lehetett volna, ha zenei zsenije nem árnyékolja be gasztronómiai tehetségét” – írta Rossiniről az olasz konyha neves amerikai újságírója, Waverley Root. A korabeli karikatúrákon gyakran tortakrémnyomóval vagy makarónikészítő gépet vezényelve ábrázolt zeneszerző tényleg rendkívül közel állt az ételekhez – gasztrokomponista…

Tovább