Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Minden nap színház Miért nincs mindig választásunk?

Miért nincs mindig választásunk?

Székely János: Caligula helytartója – Gyulai Várszínház–Nemzeti Színház

- hirdetés -

Székely klasszikussá vált darabja – mint a remekművek általában – mindig élvezetes, a kétféle, morálisan egyként érvelhető elvi álláspont feloldhatatlannak tetsző drámai konfliktusa pedig mindig aktuális. A színpadra állítás alapvető kérdése, hogy milyen kereteket kap ez az aktualitás.

- hirdetés -

Caligula helytartója (középen Horváth Lajos Ottó; Nemzeti Színház) – fotó: Eöri Szabó Zsolt

Szász János rendezésének egyik nagy érdeme, hogy nem erőlteti bele a jelenlegi közbeszéd valamely tematikus bugyrába az előadást, nem akar közvetlen módon üzenni vagy állást foglalni, hanem nagyobb perspektívában bont ki egy itt és most sokak számára fontos kérdést, ami az én értelmezésemben így hangzik: Milyen lehetőségeink vannak a fősodorral, ha úgy tetszik, az árral szemben, úgy, hogy mindenáron ragaszkodunk morális elveinkhez? Meddig tart a lojalitás, meddig számít a józan ész, s meddig az egzisztenciális érdek? A darabbeli bölcs rabbi számára (Horváth Lajos Ottó ihletett alakításában) ez nem kérdés: neki a hite biztos válaszokat ad. A Trill Zsolt által megformált Petronius mindenekelőtt azzal nő a közösség fölé, hogy van bátorsága és ereje őszintén kérdezni. Ez, mint tudjuk, nem mindig egyszerű, s a darab főszereplőjeként Szíria helytartója egyre kevésbé éri be a könnyebb úttal… Trill jellemfejlődése a színpadon tanítani való, nagy teljesítmény, melyben olyan jelentős színészi alakítások vannak a segítségére, mint a palesztin királyt megrendítő tisztasággal megformáló Bodrogi Gyuláé vagy Decius szerepét pragmatizmusból felépítő Rácz Józsefé. A szöveg hihetetlen erővel üt, nincsenek üresjáratok (dramaturg: Kulcsár Edit), a díszlet, melynek fókuszába a pukkanós fóliába csomagolt hatalmas szobor került, egyszerre szimbolikus és praktikus.

Caligula helytartója (Trill Zsolt; Nemzeti Színház) – fotó: Eöri Szabó Zsolt

A Gyulai Várszínház történetének egyik leghíresebb előadása a Harag György által rendezett, elhíresült Caligula helytartója volt negyven évvel ezelőtt. Ez a szép örökség Szász János rendezőt (aki abban a produkcióban is részt vett, kellékesként) alighanem inspirálta: ezúttal is fontos és jó előadás született. A Gyulán bemutatott legújabb Caligulát a Nemzeti Színházban tekinthetjük meg.

Az előadás színlapja és játszási időpontjai itt találhatók.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!