Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Minden nap színház Közös álmaink

Közös álmaink

Roland Schimmelpfenning: Az arab éjszaka – Latinovits Színház, Budaörs

- hirdetés -

Keleti kényelemben ülünk a nézőtéren, ahol könnyű relaxálni, de akár elszundítani is (látvány: SOKI). De ezen az előadáson ébren is láthatunk álmot, mégpedig öt különböző ember álmát. Álmodhatják-e különböző emberek ugyanazt az álmot? Enyedi Ildikó filmjében, a Test és lélekről-ben ez történik, de egyébként meglehetősen valószínűtlen. Az öt álomban most a helyszín (egy tízemeletes panelház) ugyanaz, a szereplők a szomszédok, a történetek viszont mások.

- hirdetés -

Az arab éjszaka (Horváth Csenge,Földes Tamás; Latinovits Színház) – fotó: Borovi Dániel

Kezdetben mindössze csekélységek történnek, egy csőtörés felderítése, majd megjelenik az erotika, egyre vadabbul, s aztán kétségbeesés, tanácstalanság, rituális gyilkosság. Éjszaka van, Esterházyval szólva, bonyolult napszak, az álmok ideje. Egy álomban bármi megtörténhet – hát még öt ember álmában… Lüktető pianínózene fogja egybe a történeteket, amire szükség is van, mert az álomra jellemző módon a hektikus idő mellett időnként a tér is kitágul. A szereplők énekelnek – a gondnokot alakító Földes Tamás professzionális módon, de a többiek sem rosszul. Fatima szerepében Szabó Irén a boldogságot egyre reménytelenebbül kereső, érett, intelligens nő, Franziskaként Horváth Csenge üdítően friss szellemű, éppen nővé érő lány.

Az arab éjszaka (Chován Gábor; Latinovits Színház) – fotó: Borovi Dániel

Forgács Péter rendezése igyekszik bevonni a nézőket is, ami nem feltétlenül kedvez a bizonytalanságok mentén építkező, kusza álomjelenetek befogadásának. A szereplők keresztül-kasul belakják a teret, az akadozó történetek mögött pedig felvillannak a vágyak és frusztrációk is. Csupa sejtelem ez az előadás, aminek a végén Franziska megtalálja a kislányként elvesztett önazonosságát, miután fény derül egy traumára.

Az előadás alkotóit és játszási időpontjait itt találja

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.