Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Minden nap színház Mi történik az álmainkkal?

Mi történik az álmainkkal?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Henri Farrell: Mi történt Baby Jane-nel? – Szabadkai Népszínház Magyar Társulat

Miképpen érvényesülhet az előadó-művészeti tehetség? Hogyan adnak keretet életünknek az álmaink? Ez a két kérdés kerül fókuszba a szabadkai előadásban, amelynek legfontosabb referenciája Robert Aldrich 1962-es, azonos című mozifilmje lehetne (Bette Davis és Joan Ceawford főszereplésével), csakhogy Galambos Péter rendező (aki Ernyei Beával közösen színpadra alkalmazta a regényt) fittyet hányt erre a több mint fél évszázados filmklasszikusra. És milyen jól tette! Így lehetett ugyanis ebben az adaptációban a történet hangsúlyozottan maivá.

- hirdetés -

Mi történt Baby Jane-nel? (Szabadkai Népszínház Magyar Társulat) – fotó: Kovács Attila

Egy televíziós tehetségkutató show-val indul az előadás, melyben feltűnik az egykor milliók által bálványozott gyereksztár, Baby Jane – immár meggyötört felnőttként –, aki szeretne újra a csúcsra jutni. A központi történetszál az ő korábbi leépüléséhez és vegetációjához kapcsolódik, de fontos szerepet kap a vele egy háztartásban élő nővére, Blanche is, akinek ígéretes színészi karrierjét egy baleset szakította félbe, amely miatt tolókocsiba kényszerült. Baby Jane szerepében Pesitz Mónika emlékezetes alakítást nyújtva küzd alkoholizmusával, a múltjából kísértő démonjaival és nem szűnő becsvágyával. Gonosz ember, aki számára egyetlen megfellebbezhetetlen érték létezik, a gyerekkorát meghatározó siker. Ennek érdekében mindent megengedhetőnek tart – nővére meggyilkolását is. Blanche jelleme (Kalmár Zsuzsa ihletett megformálásában) szinte mindenben ellentéte a húgáénak. Tűz és víz a két testvér, de a sorsuk ugyanaz: nincs többé esélyük a színpadi sikerre. Maradnak az álmok és a reménytelen kínlódások: egy-egy szalmaszál, amelybe a maguk módján próbálnak kapaszkodni. A történetet új mederbe terelő, mind művészként, mind szélhámosként másodvonalbeli alak, Billy (Baráth Attila) is egy ilyen szalmaszál, akibe kapaszkodva Baby Jane minden korábbinál nagyobbat zuhan.

Mi történt Baby Jane-nel? (Pesitz Mónika; Szabadkai Népszínház Magyar Társulat) – fotó: Kovács Attila

Az előadás mindvégig egy lepelszerű háló mögött zajlik, erős fényeffektusokkal. Ez a megoldás mind a visszaemlékezés, mind az álmok és víziók megjelenítése szempontjából telitalálat (díszlettervező Libor Katalin és Galambos Péter). A drámai hatásokkal is szívesen operáló látványhoz jól illeszkednek a Pegazusok Nem Léteznek zenekar dalai.

Az előadás alkotóit és játszási időpontjait itt találja

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X