Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Minden nap színház Résztvevők vagyunk

Résztvevők vagyunk

Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve – Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

- hirdetés -

A fontos, hírértékű események jelen idejű szemlélése a televíziónak, s főként az internetnek köszönhetően manapság jórészt napi rutinná vált – az ember a közösségi média felületén meghívót is kap az őt érintő programokra. 1950-ben a médiát Angliában túlnyomó részben a napilapok uralták. Még az olyan kisvárosokban is, mint Chipping Cleghorn, természetesnek számított, hogy a reggeli mellé mindenki megkapja a saját napilapját a legfrissebb helyi hírekkel. Agatha Christie híres krimijének kiindulási szituációja egy újságban közzétett hirdetmény, amely ahhoz hasonló hatásfokkal jutott el a címzettekhez, mint ma egy Facebook-esemény meghívója. Az invitálás rendhagyó módon egy gyilkosságra vonatkozott.

- hirdetés -

Gyilkosság meghirdetve (Horváth Margit, Bajor Lili, Koroknai Sándor; Móricz Zsigmond Színház)

Az ember hajlamos azt hinni, hogy ezek után a bűncselekmény meghiúsul, de legalábbis nem marad titokban az elkövető kiléte, ám nem így történik – ettől is olyan érdekfeszítő ez a mű, s persze a nyomozózseni korosodó hölgy, a híres Miss Marple szikrázó szellemétől, aki itt most Kerekes Éva hiteles alakításában készteti elragadtatásra a nézőt. Zsótér Sándor rendezésében szinte senki nem teljesen az, mint akinek mutatja magát – van, aki csupán kisebb lódításokkal igyekszik kedvezőbb színben feltűnni, de akadnak profi szélhámosok is. Az erkölcsösségére és áhítatosságára oly kényes brit polgárság rendszerszinten képmutató. Az előadás izgalma elsősorban abban áll, ahogyan erre fény derül – miközben mindenki a gyilkost keresi. A jórészt forgószínpadra épített látványos díszlet (díszlettervező: Ambrus Mária) dinamikus jelenetváltásokat tesz lehetővé, amely remek ritmust biztosít az előadásnak. A nyugalmazott titkárnő, Miss Fekete-Zár Letícia szerepében Széles Zita megnyerő magabiztossága, valamint a két kuzint alakító Kónya Merlin Renáta és Fekete András lendületes jelenléte sokat tesz azért, hogy a történet koherenciája a valószerűtlen elemek miatt ne sérüljön.

Gyilkosság meghirdetve (Illyés Ákos, Kosik Anita; Móricz Zsigmond Színház)

Az előadás még azt is elbírja, hogy a szigetországi földrajzi neveket esetenként magyarra cserélik, s vicces módon Sóstót vagy Hajdúszoboszlót emlegetik az angol kisváros lakói. Szerencsére ennél szellemesebb megnyilatkozások is szép számmal elhangzanak – mindent egybevetve izgalmas, szórakoztató színház lett Agatha Christie krimijéből Nyíregyházán.

Az előadás alkotóit és játszási időpontjait itt találja

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!