Papageno Radio

Kerek a világ

Székely Csaba: 10 – Radnóti Színház, Budapest

Olyan a színpadkép, mintha egy oratórium lenne. Tíz színész ül egymás mellett, rajtuk római szám – egytől tízig. Először az első áll föl, hogy előadjon egy történetet (amihez a társai statisztálnak), aztán a második, a harmadik – és így tovább. Öt után szünet, aztán a második felvonásban hattól tízig ugyanígy folytatódik. Valamennyi történet felfogható példaként is, mégpedig a tízparancsolat adott számmal jelölt imperatívuszához kapcsolódva. A zsidó-keresztény kultúra erkölcsi fundamentuma jelenik meg ilyen módon, a nyugati morál egyetemes alapja egy térkép széli magyar város panelrengetegében, a Remény lakótelepen. Az első történetek magukban állnak, aztán egyszer csak előbukkan egy kapcsolódási pont, utána még újabbak – a végén azt veszi észre a néző, hogy ebben a világban minden mindennel összefügg.

10 (Radnóti Színház) – fotó: Dömölky Dániel

Székely Csaba új darabja olyan, akár egy kompakt összeesküvés-elmélet: az egész módfelett valószerűtlen, de az egyes elemei nagyon is életszerűek. Tíz ember, aki megpróbál a saját, bár jórészt kulturálisan öröklött normái szerint boldogulni, de egyiküknek sem sikerül maradéktalanul. Tíz főszerep – jutalomjáték az ország egyik legerősebb társulatának. Vilmányi Benett, Pál András, Martinovics Dorina, Kováts Adél, Márfi Márk, Sodró Eliza, Lovas Rozi, László Zsolt, Schneider Zoltán, Tóth Ildikó: tíz radikálisan különböző, erős karakter, akik mindvégig a színen vannak. A színpad fölötti kijelzőkön kézikamerával vett közeli felvételek, kimerevített pillanatok: a közvetítettség egyfajta dokumentálása. S persze önreflexió is: sokszor görcsölős, grimaszba hajló képek.

10 (Sodró Eliza, Márfi Márk; Radnóti Színház) – fotó: Dömölky Dániel

Sebestyén Aba rendező magányos embereket állít elénk, s azt a tapasztalatot, hogy a társadalmi, családi kapcsolatok sem feltétlenül oldják a magányt. Olyan perspektívákat mutat fel, ahol az ember egyedül marad Isten törvényeivel szemben – és rendre elbukik. Mintha nem lehetne nem-megszegni a tízparancsolat előírásait. A jeleneteket Cári Tibor nagyszerű zenéje kíséri, két kitűnő zenész (Rozs Tamás, Wágner-Puskás Péter) előadásában.

Az előadás alkotóit és játszási időpontjait itt találja

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!