Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Új virtuális kiállítás tiszteleg Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós előtt

Új virtuális kiállítás tiszteleg Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós előtt

Bessenyei Ferencről és Gábor Miklósról nyílt új virtuális kiállítás: a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) digitális formában idézi fel tavalyi Hősök tere című tárlatát, egyúttal ízelítőt ad a Két út, egy pálya, 100 év címmel megjelent albumából.

- hirdetés -

Az intézmény Hősök tere címmel 2019-ben nagyszabású kiállítással tisztelgett a 100 éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós előtt állandó kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A két művész páratlanul gazdag életművét Két út, egy pálya, 100 év című albumukban őrizték meg az utókor számára. A kötetben látható több mint kétszáz fotó és a mellettük olvasható gondolatok – a két művész és kortársaik szavai – a két színészlegenda pályájának sokszínűségéről vallanak.

A sokszólamú elbeszélésből kirajzolódik a színházi műhelymunka gyötrelme, a szerepformálás öröme és nehézsége, a közönség ízlésének változása és a két művész magánélete.

- hirdetés -

Virtuális kiállításukkal szeretnék visszaidézni a múzeumi tárlat hangulatát, és egyben ízelítőt adni a kötet gazdag anyagából. A kiállítást, amely ezen a linken érhető el, Huber Beáta, az OSZMI munkatársa állította össze.

Ide kapcsolódik:
Emléktáblát avattak a 100 éve született Bessenyei Ferenc tiszteletére

A Hősök tere – 100 éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós című időszaki kiállítás tavaly júniustól idén márciusig volt látható a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós személyében két olyan nagy formátumú művész születésének 100. évfordulóját ünnepelték, akik a magyar színpad legújabb kori történetének megkerülhetetlen alakjai. A nagyszabású kiállítás keretében idézték meg a két színművész egyedülálló és sokszínű színházi és filmes életművét.

Ide kapcsolódik:
Kiállítással emlékeznek a száz éve született Bessenyei Ferencre és Gábor Miklósra

A tárlat ajánlójában felidézik, hogy a művészek példaértékű színészi elkötelezettséggel és alázattal készültek szerepeikre; szuggesztív színpadi jelenlétükkel pedig folyamatosan kivívták a szakma és a közönség tiszteletét és elismerését. „Különleges vállalkozás e két jelentős színészsorsot közös kiállításban megjeleníteni, hiszen Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós alkatuknál, habitusuknál fogva egymástól eltérő színészeszményt testesítettek meg. A magyar színházi emlékezet Bessenyei erőteljes, szenvedélyes természetéhez elsősorban a hősi karaktereket köti: Othello, Bánk bán és Kossuth Lajos alakját; míg Gábor Miklós önmagával is sokat vívódó, intellektuális alkatához Hamlet, Lucifer és Robespierre figuráját kapcsolja.”

Ide kapcsolódik:
Görög László kapta 2020-ban a Gábor Miklós-díjat

Mint írják, ezt a sztereotip képet a kiállításon egy olyan montázs váltja fel, amely azt a hihetetlen gazdagságot és sokoldalúságot mutatja be, ami Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós művészi pályafutását jellemezte. A színészi kiteljesedés évei tematikus rendben, szerepkörök szerint követik egymást, és kiderül, hogy a magas szintű mesterségbeli tudás birtokában mindketten szinte valamennyi színházi műfajban otthonosan mozogtak.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!