Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Az e-Trafó színpadán ma este: társadalmi kérdések egy kisvárosi kórképben

Az e-Trafó színpadán ma este: társadalmi kérdések egy kisvárosi kórképben

Gábor Sára Kutyaportéka című darabjából készült az V. TITÁNium Színházi Szemle Trafó-díjas előadása. Ez a társadalmi kérdéseket tematizáló, valóságon alapuló kisvárosi kórkép látható ma este 20 órától az e-Trafóban.

- hirdetés -

Volt egy kút. Beledöglött egy ló. Bebüdösödött. Azt mondják, innen kapta a kisváros a nevét: Büdöskút. Azt is mondják, hogy a zsidók ugráltak bele a háborúban. Meg azt is mondják, hogy a cigány férfiak odaszöktették a lányokat, mert a kút aljából nyílik a város alatti kanyargós kazamatarendszer. De azt nem mondja senki, hova is futnak a földalatti utak. Máshogy nem is lehet tán megtudni, csak, ha mi is beugrunk a kútba.

- hirdetés -

Az alkotók egy kelet-magyarországi kisvárosba mentek terepmunkára, a település lakóival beszélgetve alakult a dráma. Nem botrányt kerestek, hanem kíváncsiak voltak arra, milyen az élet egy ilyen településen, mik a problémák, milyen törésvonalak osztják meg a mélyszegénységben élők közösségét. Kutatásuk során egy szociológus segített nekik eligazodni a terepen. A polgármestertől eljutottak az uzsorásig, s míg a református lelkésznél ült a csapat egyik fele, a másikat egy szabadkeresztény szekta pásztora térítette, a cigánysorról pedig a cukrászdába siettek, hogy elcsípjék a település utolsó zsidó lakóját. Megtapasztalták ennek a különös, zárt, mindenekelőtt pedig a kölcsönös egymásrautaltságban élő világnak az anomáliáit, beleláttak a szépségeibe és a keserveibe. Ebből a közös élményből – történetek, alakok, helyzetek együtteséből -, a valóság és a fikció egymásba játszásából jött létre a képzelet szülte Büdöskút és lakóinak története.

Ide kapcsolódik:
Online táncóráktól a virtuális műteremlátogatásig - Indul az e-Trafó

A december 18-i online közvetítés egész más lesz, mint a Trafóban játszott előadás, így azoknak is érdemes megnézni, akik már látták a Kutyaportékát. „Igyekszünk többet nyújtani, mint egy szimpla stream. Előre leforgattuk azokat a monológokat, amik az előadásban a nézők felé hangzanak el, gyakorlatilag rekonstruáltuk a szociológiai terepmunka, a kutatás interjúhelyzeteit. Minden mást élőben fognak játszani, a nézők így ténylegesen élő előadást látnak, amibe beékelődik egy-egy előre felvett anyag. A jelenetek nem távoli nézőpontból láthatóak majd. A kamera egészen közel megy a szereplőkhöz, így a néző úgy érezheti, mintha felsétálna a színpadra” – nyilatkozta Barcsai Bálint rendező.

Az előadás szövegét Gábor Sára írta, a produkciót Barcsai Bálint rendezte, a látványt Fekete Anna és Illés Haibo tervezte. Az alkotókat Bazsalya Balázs szociológus segítette. A Kutyaportékát játsszák: Békési-Szombati Anett, Hartai Petra, Horváth Dániel Dudu, Martinkovics Máté, Messaoudi Emina, Szabó Zola.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.