Papageno Radio
Színház SZFE Nem tekinthető érvénytelennek az SZFE őszi féléve

Nem tekinthető érvénytelennek az SZFE őszi féléve

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) visszafordíthatatlan károkat jelentene az oktatási tevékenység megtiltása és a félév elvesztése a hallgatók számára – közölték kedden az SZFE hallgatói.

Az SZFE-t idén szeptembertől fenntartó alapítvány kuratóriuma először november 6-án próbálta meg felfüggeszteni a tanulmányi félévet és betiltani az oktatást, november 9-én a Hallgatói Önkormányzat azonban bírósághoz fordult, így törvényi halasztó hatály alapján a fenntartói döntés végrehajthatatlanná vált.

November 25-én viszont a kormány kiadott egy rendeletet, amely szerint az egyetemek fenntartói megállapíthatják, hogy teljesülnek-e az adott félévben a tanulmányi kötelezettségek feltételei, és a rendelet szerint ilyen esetben hiába fordulnak bírósághoz az érintettek, annak nincs halasztó hatálya, vagyis azonnal végrehajtható.

November 27-én, erre a kormányrendeletre hivatkozva a kuratórium másodszorra is elrendelte az oktatási tevékenység felfüggesztését, a diákok mostani közleménye szerint a Fővárosi Törvényszék a napokban viszont kimondta, hogy a félév elvesztése visszafordíthatatlan károkat jelentene a hallgatók számára, az ebből eredő jogsérelmek pernyertesség esetén sem lennének hatékonyan reparálhatók, és hogy az alaptörvényben foglalt oktatáshoz való jogaikat pedig teljes mértékben csorbítja a fenntartói rendelkezés.

A bíróság így elrendelte a diákok számára az azonnali jogvédelmet, mely biztosítja a félév eredményes befejezését, addig is, míg a fenntartó elleni per folytatódik.

A halasztó hatály elrendelésével az oktatás megtiltásáról és a szorgalmi időszak utolsó két hetében megtartott tanórák, valamint a jelenleg is zajló vizsgaidőszak során tett vizsgák figyelmen kívül hagyásáról szóló fenntartói intézkedésekhez a per jogerős befejezéséig joghatás nem kapcsolódik, magyarul a diákok tovább tanulhatnak és vizsgázhatnak, a vitás kérdésekben döntés pedig csak a per végén születik majd.

(Via Magyar Narancs)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X