Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Ruttkai és kora Ruttkai-töredékek – Videósorozat Bach Katával

Ruttkai-töredékek – Videósorozat Bach Katával

Ruttkai és kora blogunk decemberben a nemzedéki kapcsolódásokra, a generációs öröklődésre helyezi a fókuszt, egy négy részes videó kapcsán. Az ünnepek közeledtével, inspirációs és erőt adó forrásként, megpróbáljuk kicsit közelebb hozni a huszadik század egyik legmeghatározóbb magyar színésznőjének, Ruttkai Évának életművét – mozaikszerűen, a teljesség igénye nélkül.

- hirdetés -

A Parancsolj, tündérkirálynőm! című kötetből, egy rendkívül tehetséges kortárs fiatal színésznő, Bach Kata olvas részleteket.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Bach Kata: „A gyűlölködés hosszú távon sehova nem vezet”

A Szigethy Gábor szerkesztésében, 1989-ben megjelent könyv által, Ruttkai Éva emlékei, különleges színésznői ars poeticája, szerelme, mély gondolatvilága, emberi nagysága, és természetessége mutatkozik – töredékesen.

Overture – A hattyú

Nyitányként, a háborús nyomás alól való felszabadulás miliőjét idézzük fel, majd az emlékezetes, 1946-os vígszínházi beugrást, ami mérföldkő a Ruttkai életműben. Molnár Ferenc A hattyú című előadásának Alexandrája, Tolnay Klári, váratlanul lebetegszik, szerepét pedig az ifjú, akkor még szinte pályakezdő Ruttkai Éva veszi át…

Tudta?

Ruttkai Éva egészen korán, már 1932-ben a Lysistraté előadáson szerepel, mindössze öt esztendősen. Lakner Artúr Gyermekszínházának növendékeként kezdi mesterségének fogásait intézményes keretek között elsajátítani. Gyermekszínészként a mozivásznon is feltűnik, például az 1934-es Lila akácban, vagy az 1937-es Mámiban.

Lakner bácsi Gyermekszínházának lurkói 1934-ben, Jávor Pállal. Ruttkai Éva jobbról az első – forrás: Fortepan

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.