Papageno Radio
Színház Mások szemével látni – Interjú Hartai Petrával

Mások szemével látni – Interjú Hartai Petrával

Hartai Petrával beszélgettünk a készülő Vándorló levelek című film kapcsán. Az Inkubátor Program egyik nyertes projektjét a fiatal alkotó, Szabó Mátyás rendezi. A női főszerepet alakító színésznő nem csupán a sci-fi elemekkel spékelt, lendületes és friss szemszögű történetbe, a karakterek fejlődési lehetőségeibe, hanem a forgatás érdekességeibe is bevezetett minket.

– Hogyan talált meg Szabó Mátyás filmje?

Muhi Zsófia hívott a castingra, ahol ő és Szabó Mátyás voltak jelen. Ritka, de végig azt éreztem, hogy tényleg kíváncsiak rám.

– Miről szól a Vándorló levelek?

Ábel (Vilmányi Benett), a különleges képességekkel rendelkező, húszas évei végén járó fiatalember a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha lehunyja a szemét, képes belelátni az elveszett gyerekek világába, amivel segít is őket megtalálni.

Nagy Mari és Vilmányi Benett - forrás: Nemzeti Filmintézet / Inkubátor Program
Nagy Mari és Vilmányi Benett – forrás: Nemzeti Filmintézet / Inkubátor Program

Munkája az élete, amit csupán a vénkisasszony Mituk nénivel (Nagy Mari) oszt meg. Egy napon azonban minden megváltozik, hibát vét, és egy felnőtt nő, Vera szemszögére csatlakozik rá. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, azonban ez a szokatlan összhang nem tartható fenn örökké.

– A sci-fi elemek sajátos hangulatot ígérnek. Mi ezeknek a konkrét szerepe?

– Szinte már teljesen biztos vagyok benne, hogy élnek köztünk olyan emberek, akik képesek mások szemével látni. Nagyon természetesen és emberien simul bele a történetbe a sci-fi, ami amellett, hogy egy teljesen ismeretlen és izgalmas világot mutat be, egyedi karaktereket formál. Ehhez jön a szerelem, ami pedig csak tovább bonyolítja, szépíti a történetet.

Hartai Petra és Vilmányi Benett - forrás: Nemzeti Filmintézet / Inkubátor Program
Hartai Petra és Vilmányi Benett – forrás: Nemzeti Filmintézet / Inkubátor Program

– A női főszerepet, Vera karakterét alakítod. Milyen a viszonyotok?

– Vera egy kisállat kereskedésben dolgozik, és szabadidejében fotóz. Gyerekkorában egyik nevelőszülőtől került a másikhoz, és később a párkapcsolataiban is folyton csalódások érték. Valószínűleg nem kapta meg azt a feltétel nélküli szeretetet, ami segítene neki kialakítani az egészséges emberi kötődéseket.

Ide kapcsolódik:
Zsigmond Emőke: „Alulról kezdeném az építkezést”

Találkozik Ábellel, megnyugszik, és tanulni kezdi az érzést, hogy biztonságban van. Vera számomra igazi kihívás, rendkívül összetett és izgalmas karakter. Szabó Mátyás rendező segítségével pedig fel tudtam őt fedezni magamban és most még egy ideig nem is eresztem.

– Mesélnél a forgatásról?

– Sosem felejtem el, hogy egyik nap, amikor a Duna-partra értünk, fantasztikus fények és gyönyörű szivárvány volt. Annyira romantikus volt, micsoda szerencse! Persze ez nem lesz benne a filmben, mert a romantikus filmekre jellemző hagyományos látványvilágtól teljesen eltérő lesz a film képi világa.

Hartai Petra és Vilmányi Benett - forrás: Nemzeti Filmintézet / Inkubátor Program
Hartai Petra és Vilmányi Benett – forrás: Nemzeti Filmintézet / Inkubátor Program

Szigorú és mindenre kiterjedő biztonsági protokollok mentén dolgozunk. A forgatás során kétnaponta tesztelik a stábot, a maszkviselés pedig kötelező. Biztonságban érzem magam, amivel szerintem mindenki így van. A forgatás minden percét élvezem, és nem akarom, hogy véget érjen. Az életünk része lett vírus elleni védekezés, ezért már nem nagyon találkozunk furcsa helyzetekkel, mindenesetre, nem tudom, hogy felismerem-e majd a stábot maszk nélkül a 2022-es premieren.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!