Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Több mint 70 éve a színpadon – Lehoczky Zsuzsát köszöntjük

Több mint 70 éve a színpadon – Lehoczky Zsuzsát köszöntjük

Lehoczky Zsuzsa, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1936. július 18-án született Szegeden.

- hirdetés -

Már 11 évesen a Szegedi Nemzeti Színházban játszott, ahol Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékában Mustármagot alakította. 1949–1956 között táncos volt ugyanebben a színházban, 1956–tól egy évig a kaposvári Csiky Gergely Színházban szerepelt, majd visszatért Szegedre. 1962-ben szerződött az akkor még Fővárosi Operettszínházhoz, ahonnan közel 60 év után, 2021-ben vonult vissza.

- hirdetés -

Ének- és tánckészsége, sajátos humora kiválóan érvényesült szubrettszerepekben. Musicalekben és operettekben egyaránt szerepet kapott. Olyan művekben nyújtott emlékezetes alakítást, mint a Csárdáskirálynő (Cecília, Stázi), a Marica grófnő (Bozsena), A mosoly országa (Mi) vagy a Mágnás Miska (nagymama). A My Fair Lady magyarországi ősbemutatóján (1966) ő alakította Eliza Dolittle-t Galambos Erzsivel és Psota Irénnel hármas szereposztásban. Pályája elején többek között együtt játszott Honthy Hannával, Feleki Kamill-lal, Latabár Kálmánnal és Rátonyi Róberttel is.

Lehoczky Zsuzsát számos díjjal ismerték el, többek között kétszeres Jászai Mari-díjas (1966, 1974), érdemes (1981) és kiváló művész (1989), a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja (2003). 2004-ben Kossuth-díjat kapott, 2021. május 11-én pedig a Nemzet Színészévé választották Törőcsik Mari helyére.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!