Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE „Azt az intézményt alázzák, amit felügyelniük kellene” – Rövidesen lejár Upor László...

„Azt az intézményt alázzák, amit felügyelniük kellene” – Rövidesen lejár Upor László megbízása

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hat napig van még hivatalban Upor László, a Színház-és Filmművészeti Egyetem leköszönő rektor-helyettese, aki az ATV műsorában azt közölte, hogy a fennmaradó időben előkészülnek arra, hogy a lemondási idejük leteltével is rendben tudjanak folyni a dolgok az egyetemen.

- hirdetés -

Upor László a műsorban arról beszélt, hogy csak az lehet a megoldás, ha azok, akik előidézték ezt a helyzetet, visszalépnének. Szerinte az egyetem egyébként is összeforrott közössége még sosem volt ennyire egységes, mint most.

Ide kapcsolódik:
Az első tárgyalás eredménytelen volt – Figyelmeztető sztrájkot tartanak az SZFE-n

Az egyetem dolgozói szeptember 10-én jelentették be, hogy benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormányhoz. Az SZFE rektorhelyettese és kancellárja, mint munkáltató, valamint az egyetem dolgozóit képviselő sztrájkbizottság közti egyeztetés a sztrájkkövetelésekről szeptember 23-án kezdődött. Ezt követően összesen hét napon keresztül folynak majd a tárgyalások.

A követeléseik a következők:

  1. Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
  2. Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
  3. Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
  4. Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
  5. Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

A leköszönő rektor-helyettes véleménye szerint a Vidnyánszky Attila nevével fémjelezett kuratórium sokszor vérig sértette az egyetem közösségét. Mint mondta, eddig egyoldalú diktátumokat és sajtón keresztüli üzeneteket kaptak. Elmondása szerint az augusztus 27-i egyeztetésre azért nem ment el, mert az egyeztetésen 24-i keltezéssel aláírt alapdokumentumokkal jelentek meg a kuratórium tagjai, amiben már le voltak fektetve, hogy az egyetem autonómiáját megnyirbálják – mondta Upor.

A bírósághoz fordulnak, mert mint mondja: „egyre súlyosabb vádakkal illetnek minket, sok-sok hónapja komoly lejárató-kampány zajlik az egyetemünkkel szemben. Olyan államellenes bűncselekményekkel vádolnak bennünket, amik ellen feljelentést fogunk tenni.” A rektor-helyettes hozzátette, hogy „azt az intézményt alázzák, amit felügyelniük kellene.”

Ide kapcsolódik:
A kuratórium a jogi képviselet lehetőségétől is megfosztaná az SZFE-t – közlemény

Arról is szólt Upor László, hogy Vidnyánszky Attiláék belenyúltak az általuk korábban megszerkesztett dokumentumba, egy változtatással kívülről kinevezhető lenne két rektor-helyettes, akik a kancellárokkal együtt mindenről dönthetnek. „Ez ellene megy az Alaptörvénynek és a nemzeti felsőoktatási törvénynek is” – fogalmazott.

Promóció

Mit keres a fizikus a múzeumban?

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X